Jump to content
mandib
Verberg

BTW (internationaal) verleggen naar organisatie die geen BTW betaalt?

Hallo allemaal,

 

Ik ben zelfstandig journalist en tekstschrijver en ben zopas beginnen werken voor een internationale opdrachtgever, een handelsorganisatie. Het werk is voor een publiek-privaat partnerschap en met een beperkt budget. De vorige persoon die dit werk deed voor hen rekende geen BTW aan (zij woonde in Duitsland en viel daar onder een kleineondernemingsregeling). De opdrachtgever heeft een kantoor in Londen en is ook geregistreerd als stichting in Nederland.  Bot gezegd is er geen budget om ook nog BTW aan te rekenen, dus dat zou van de vergoeding afgetrokken worden, waardoor er niet genoeg overblijft voor mij om dit haalbaar te maken.

 

Als ik aan hun stichting factureer, kan ik geen aanspraak maken op de vrijstelling voor organisaties die belangen behartigen, omdat dit alleen voor de organisaties zelf gaat. Verder geloof ik niet dat andere uitzonderingen van toepassing zijn. Als ik 21% aanreken kom ik waarschijnlijk ook boven de kleineondernemingstarieven uit, aangezien ik als schrijver weinig kosten maak.

 

Het kantoor in Londen heeft geen btw-nummer. Kan ik aan hun factureren en de belasting verleggen, als zij zelf geen belastingen betalen?

 

Brexit is hier even buiten beschouwing gelaten overigens, hopelijk kan ik tegen dan aan een van de btw-gepriviligeerde organisaties factureren :-)

 

Alvast heel erg bedankt als iemand hierover een advies heeft, ik breek hier al enkele maanden mijn hoofd over!

Link to post
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Welkom op HL.

 

Je moet op jouw factuur het btw-nummer van je afnemer vermelden als je de btw wilt verleggen naar hun.

 

Indien ze geen btw-nummer hebben kun je daar dus niet aan voldoen en zul je de btw dus zelf af moeten dragen. Als er bij de afnemer geen budget voor is en jij kunt het niet ook niet uit jouw marge betalen dan zul je hier dus niet aan moeten beginnen.

 

 

Edited by Rik ·
Link to post
Share on other sites
 • 0
8 uur geleden, mandib zei:

Als ik 21% aanreken kom ik waarschijnlijk ook boven de kleineondernemingstarieven uit, aangezien ik als schrijver weinig kosten maak.

 

Door de btw te verleggen lijkt het of je dan voor de KOR in aanmerking komt maar die vlieger gaat helaas niet op als ik dit rekenvoorbeeld van de BD goed lees. 

 

Denk dat je het beste gewoon met BTW kan factureren en dat de klant zelf maar ziet of en hoe hij het kan terugvorderen.

Link to post
Share on other sites
 • 1
9 uur geleden, mandib zei:

Als ik 21% aanreken kom ik waarschijnlijk ook boven de kleineondernemingstarieven uit, aangezien ik als schrijver weinig kosten maak.

 

56 minuten geleden, henkh zei:

Denk dat je het beste gewoon met BTW kan factureren en dat de klant zelf maar ziet of en hoe hij het kan terugvorderen.

Dat impliceert een keuzemogelijkheid ... wat echter niet het geval is.

Als de activiteit belast is met BTW dan ben je verplicht deze in rekening te brengen.

 

Wat mij nog niet helemaal duidelijk is ... wie/wat is de publiek-privaat partnerschap, wie/wat is de stichting en wie/wat is het kantoor in Londen?

 Voor de goede orde ... een publiek-privaat partnerschap ... kan niet of gedeeltelijk of geheel van BTW vrijgesteld zijn.

Misschien is er meer mogelijk dan uit dit verhaal is om te maken.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
 • 0
Quote

 

  2 uur geleden, henkh zei:

Denk dat je het beste gewoon met BTW kan factureren en dat de klant zelf maar ziet of en hoe hij het kan terugvorderen.

Dat impliceert een keuzemogelijkheid ... wat echter niet het geval is.

Als de activiteit belast is met BTW dan ben je verplicht deze in rekening te brengen.

 

 

idd niet helemaal goed geformuleerd. :classic_blush: maar TS hoeft wellicht geen btw te factureren als ik  de link van Ward bekijk en hij aan de voorwaarden voldoet.  Ts kan dan alleen geen voorbelasting terugvragen. 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Dankjewel allen! Excuses voor mijn late antwoord. De dienst is niet vrijgesteld, heb de Belastingdienst aan de lijn gehad en volgens hen valt het onder copywriting omdat ik niet alleen schrijf maar ook de website onderhoud e.d.. Het partnerschap is zelf geen wettelijke entiteit, ik factureer dus aan een van de partners, een handelsorganisatie in Londen.  Die organisatie heeft ook een stichting in Nederland.

 

Mijn conclusie is dat ik hun gewoon 21% moet aanrekenen ongeacht of ik aan de stichting of het hoofdkantoor in Londen factureer, aangezien de organisatie geen BTW-nummer heeft.

 

In de rekenhulp Diensten in en uit het buitenland vond ik net echter wel dit: "Levert u diensten die te maken hebben met cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs? De dienst is belast in het land waar de dienst daadwerkelijk plaatsvindt. De wetgeving van dat land geldt. Vraag de belastingdienst van dat land of en hoe u aangifte moet doen."  Valt mijn dienst daaronder als ik hun partnerschap promoot dat inderdaad wetenschappelijk onderzoek stimuleert? Voel er echter weinig voor om dan te gaan uitzoeken hoe dat (nu) in het VK allemaal werkt.

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Volgens mij heb je gelijk. Als het een Nederlanse stichting is, moet je sowieso het (hoge) btw-tarief toepassen. En als het een Engelse organisatie is zonder btw-nummer ook.

 

Ik denk overigens niet dat het gaat om diensten die te maken hebben met cultuur, kunst, etc. Daaronder verstaan ze meer muziekuitvoeringen, sportevenementen, (wetenschappelijke) congressen, beurzen, of toneel-, circus-, en filmvoorstellingen. Maar ook als je bij die vraag "nee" invult, kom je volgens mij uiteindelijk uit op hetzelfde resultaat. En dat is dat de dienst belast is in Nederland.

 


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 105 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept