Ga naar inhoud

Studiekosten reeds privé afgetrokken alsnog zakelijk boeken?

Aanbevolen berichten

Goedendag, 

 

Enige tijd geleden ben ik naast mijn onderneming begonnen met een (relevante) deeltijd master. Het is een particuliere opleiding en daarom heb ik mijn studiekosten over 2017 en 2018 reeds afgetrokken van mijn loonbelasting. De studiekosten heb ik destijds privé betaald. Vanwege de fiscale voordelen zou ik echter graag mijn studiekosten alsnog zakelijk (met terugwerkende kracht) willen voldoen. Dus vanuit mijn onderneming de reeds gemaakte studiekosten naar privé uitkeren, aangezien ik het privé heb voorgeschoten. Is dit aan te raden of kan ik er beter voor kiezen om dividend (met aftrek van dividendbelasting) naar privé te halen?

 

De studiekosten waren circa € 17.000 en heb ik reeds voor zo veel mogelijk afgetrokken van mijn loonbelasting. 

 

Gr. Fritszel

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites
Geplaatst: (aangepast)

Volgens mij wordt er bij een master (deeltijd of niet, relevant of niet) altijd vanuit gegaan dat het gaat om een 'algemene' opleiding. Deze is uitsluitend privé af te trekken.

 

* Opleiding voor hobby --> niet aftrekbaar

* Opleiding voor beroep --> privé aftrekbaar

* Opleiding voor bedrijf --> zakelijk aftrekbaar
 

Als een opleiding in principe voor een (toekomstig) beroep is, is het per definitie niet een opleiding voor je bedrijf (ook al kun je dat wel zo voelen). Het lijkt me dan ook dat je de studiekosten in eerste instantie goed had verwerkt in je aangifte. Het moet dan wel zo zijn dat je géén recht had op studiefinanciering. Vervolgens kun je alleen alle kosten boven de drempel van 250 euro aftrekken en vervolgens alleen voor zover het niet boven de 15.000 euro uitkomt (en je die kosten ook daadwerkelijk hebt betaald in dat jaar).
 

aangepast door prinsrachid

The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké