• 0

Stamrecht BV

Stamrecht BV opgericht van bescheiden omvang. Mijn inschatting is dat het omslagpunt rond 75K in mijn geval (ziek en arbeidsongeschikt) zeer fors lager ligt. Ik wil de jaarstukken en boekhouding helemaal zelf uitvoeren, maar weet niet zo goed waar te beginnen. Goede ideen over welke boeken (en software) mij uitleg geven zijn van harte welkom! Ik denk dat simpelweg een voorbeeldbalans voor StamrechtBV al een goed vertrekpunt zou zijn.

 

Mijn nadruk blijft liggen op het minimaliseren van de uitgaven. Zelfs de goedkopere kantoren zijn al 'zonde geld', vind ik.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

als je btw-plichtig bent, en dus aangifte moet doen, kan je alle btw betalingen in je aangifte meenemen. Wacht dus even af of je BV door de belastingdienst als btw-plichtig wordt aangemerkt. Met een week of zes krijge je antwoord van de BD.

Pitch Coach | Pitch Trainer | Public Speaker | Sparring Partner | Mentor | Pitcholoog (c)

"Your product, idea or business deserves a great pitch. I love to help you!"

Link naar reactie
  • 0

Volgend jaar kom ik ook in aanmerking voor een ontslagvergoeding die ik dan in een stamrecht BV wil onderbrengen. Mijn vraag is op welke manieren kun je bijstorten in een stamrecht BV ? Over een 6 tal jaren valt er bij mij een koopsompolis vrij waarop dan een lijfrente in kan gaan.

Dit gebeurt dan bij een verzekeraar die hierop natuurlijk veel kosten in rekening brengt. Is er een mogelijkheid om deze koopsompolis op het moment dat die vrijvalt in een stamrecht BV onder te brengen ?

Link naar reactie
  • 0

Dit is niet toegestaan. De uitvoering dient te geschieden door een verzekeraar.

 

Mag ik hier als veelvuldig adviseur inzake stamrechten het volgende aan toevoegen:

 

Een stamrecht BV kan alleen een (zuivere: geen vakantiegeld, restant vrije dagen of vertrekbonus) ontslagvergoeding opnemen als lijfrenteverplichting jegens de DGA. Elke andere vorm van oudedagsvoorziening (behoudens de start van een actieve onderneming in of onder de stamrecht BV) is niet toegestaan!

 

Als de DGA dus (wat veel voorkomt) activiteiten onderneemt in de stamrecht BV of via een dochter BV, dan staat de deur voor pensioen in eigen beheer weer open. Doch dan nog kan niet zomaar een privé pensioen of lijfrente ingebracht worden en waarom zou je ook?

 

Privé is het fiscale voordeel al genoten. Houdt dat dan ook privé!

 

Groeten

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ik krijg volgend jaar een ontslag vergoeding van ongeveeer 80k

deze wil ik graag in een stamrecht bv zetten

Hier wil ik graag recreatie onroerendgoed voor kopen

Ik wil dit gaan verhuren en de opbrengst van verhuur terug storten in bv

Is het dan toegestaan om voor 80k in een keer onroerendgoed tekopen

Zo dat er op dat moment niets meer in de bv staat

Goeten Rene

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Ik krijg volgend jaar een ontslag vergoeding van ongeveeer 80k

deze wil ik graag in een stamrecht bv zetten

Hier wil ik graag recreatie onroerendgoed voor kopen

Ik wil dit gaan verhuren en de opbrengst van verhuur terug storten in bv

Is het dan toegestaan om voor 80k in een keer onroerendgoed tekopen

Zo dat er op dat moment niets meer in de bv staat

Goeten Rene

 

 

 

 

Dag René

 

Ja dit is toegestaan. Je leent privé de 80K van de BV en koopt daar een (box 3) pand voor aan. Je moet echter niet de huur terug laten vloeien in de BV, maar gewoon de rente (5%) betalen over het geleende bedrag van de BV.

 

Eigenlijk geef je dus gewoon een hypotheek bij je BV.

 

Let wel dat je zakelijk handelt. Dus rente niet te laag (5%) en je moet zekerheden stellen, bijvoorbeeld door de reacreatiewoning als onderpand te verstrekken aan de BV.

 

Nadeel is wel dat die 80K ook weer terugbetaald moet worden op het moment dat de stamrecht uitkeringen ingaan (uiterlijk 65). Dan zou je dus weer een externe hypotheek moeten sluiten voor het restant dat je aan hypotheek nog bij de BV hebt lopen. Tussentijds aflossen is natuurlijk ook een goede optie.

 

Succes

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

Ben nieuw hier en heb me maar even ingeschreven want ik zie veel nuttige informatie staan.

Heb, voordat ik een keuze maak bij wie ik eea onderbreng nog wel veel vragen merk ik.

 

Hoop dat jullie me kunnen helpen.

 

Binnenkort ontvang ook ik een afkoopsom, bedrag is in lijn met het niveau waarboven je een SBV kunt opstarten. Mijn situatie:

 

-Afkoopsom storten in stamrecht BV

-Start met een eigen onderneming waaruit ik gedurende een aantal maanden nog geen inkomsten uit kan trekken.

-Er dient dus maandelijks een storting plaats te vinden

-Lease auto inleveren en een nieuwe , prive kopen wat is hier fiscaal technisch dan de beste optie in/voor?

Vanuit privé vermogen en vervolgens maandelijks declareren?

Wat is belastingtechnisch de beste oplossing

Wat zijn de voordelen of nadelen vanuit oogpunt privé lening vanuit BV (bijvoorbeeld voor aanschaf auto)

 

Stamrecht BV

Wie regelt wat? Notaris, Admin kantoor/ fiscalist, KVK

Wie te benaderen voor advies om te gaan met vermogenopbouw?

Prive vermogen van 18K€ tbv opstart BV: hoe dit weer naar prive te trekken? en zijn hier kosten (belasting) mee gemoeid?

 

De maandelijke uitbetaling vanuit stamrecht, hoe dit te regelen?

 

 

Dan algemene vraag, wanneer is het de beste oplossing om met een HOLDING > SUB BVB te gaan werken?

 

 

Al met al veel vragen waarvan ik het antwoord nog niet echt op m'n netvlies heb staan.

 

Hoop dat iemand mij kan en wil helpen.

 

 

thx

Link naar reactie
  • 0

Dat EdjeT

 

Zoals je zelf al aangeeft zijn het nogal wat vragen waarvan een aantal alleen te beantwoorden zijn door een gesprek met een adviseur aan te gaan. Waar ik wel antwoord op kan geven:

 

Of de leaseauto privé of zakelijk gekocht moet worden, hangt af van ondermeer:

- jouw inkomen

- merk, type, bouwjaar, aanschafprijs

- hoeveel km zakelijk en hoeveel privé

Tipje: doordat je als DGA sinds 18-10-07 geen ondernemer meer bent voor de BTW, kun je bij een privé gekochte auto de BTW niet meer terugvragen (ja mensen dat kon wel).

 

Voordeel van lenen aan privé vanuit de BV is dat je de rente betaalt aan de BV, die dan ooit in de vorm van belast inkomen of dividend weer terugkomt naar je. Bij 42% IB in de toekomst, kost een rente van 5% je dus 2,1% netto. Nadeel is dat de rente zakelijk moet zijn en dus niet lager kan liggen dan gangbare hypotheektarieven, houdt +- 5% aan. Ook moet je in privé voldoende zekerheden kunnen bieden dat de lening in de toekomst weer ingelost wordt, denk aan overwaarde huis.

 

Stamrecht BV

 

Hierin zou ik geen risico nemen en een adviseur inschakelen. De notaris regelt de aanvraag verklaring geen bezwaar bij Justitie, conceptstukken voor de bank (openen rekening), de feitelijke oprichting en de inschrijving KvK.

 

Je hebt een fiscaal adviseur nodig om alles fiscaal in goede banen te leiden. Met name de stamrechtovereenkomst moet wettelijk in orde zijn. Als daar een fout in zit, dan loop je het risico dat jouw stamrecht alsnog ineens belast wordt. Verder is het prettig om iemand te hebben die het traject overziet en die jou exact kan vertellen wat een stamrecht inhoudt en wat je wel en niet kunt met de BV. Laat hem ook zorgen voor een overeenkomst rekening courant zodat je kunt lenen van de BV.

 

Er zijn verschillende adviseurs in omloop die een pakket aanbieden. Goedkoop vanaf 1.200 euro tot erg duur, 3.300 euro (beiden incl. notaris). Ga eens bij een aantal op bezoek en 'voel' eens hoe de aandacht ligt. Een stamrecht BV gaat om jou en jouw persoonlijke situatie.

 

Ik zou niet gaan voor de goedkope adviseur. Vaak is het grote stappen, snel thuis, met de kans dat jouw BV niet goed benut wordt om jouw wensen en behoeftes in te vullen.

 

Adviseurs boven de 2.500 euro liegen een beetje. De notaris die zij inclucief aanbieden, kost veelal nog geen € 800. Dan houden zij € 1.700 over om hun eigen uren te dekken. Ik weet niet hoe lang zij erover doen om alles te regelen, maar met een uur of acht per BV ben je er wel. In mijn ervaring als adviseur is dat ruimschoots voldoende. En nee, deze jongens kosten geen € 212,50 per uur ex BTW. Reken eerder op uurltarieven van € 125 tot 175 ex BTW. Adder onder het gras is dat uit jouw nota de adviseurs bij sommigen nog provisie krijgen voor elke opgerichte BV.

 

Voor ongeveer 1.900 euro ex BTW ben je klaar en heb je een adviseur die een eerlijk uurtarief berekent en daarbij voldoende tijd incalculeert om jou de aandacht te geven die een stamrecht BV vereist.

 

 

Vermogensopbouw kun je doen met de private banking afdeling van jouw bank. Wees op je hoede als een stamrecht BV adviseur zelf met een vermogensbeheerder aankomt. Veelal hebben zij er dan een financieel belang bij als jij die vermogensbeheerder ook kiest.

 

De € 18.000 bij voorkeur in de BV laten als je het privé missen kunt. De reden is eenvoudig: de 18K dient ter koopsom van de aandelen. Als je het vervolgens weer naar privé haalt, leen je het geld van de BV. Tegen 2,1% netto (zie eerder) kost je dat dus € 378 per jaar. Als je het geld privé niet nodig hebt, dan is het dus voordeliger om het in de BV te laten staan.

 

Maandelijkse uitbetaling van het stamrecht stem je af met de adviseur op basis van jouw behoefte. Voorts kun je die gelden gewoon overboeken van BV naar privé o.v.v. "opname stamrecht". Denk er wel aan dat je in privé daar nog de belasting over verschuldigd bent. Hetgeen je in een jaar opgenomen hebt, geef je aan onder "periodieke uitkeringen die niet onder de loonbelasting vallen". Laat je dus ook niet wijsmaken dat er een loonadministratie nodig is als je alleen de periodieke uitkeringen ontvangt!

 

Tot slot: een dochter BV is een goed idee als je voor jezelf begint, absoluut geen risico wilt lopen (zeker niet met het stamrecht) en de vooruitzichten op een fatsoenlijke winst reeel zijn. Dat laatste is koffiedikkijken. Een beetje adviseur kan tegen een schappelijk tarief die extra BV in een moeite meenemen in het traject.

 

Lees de rest van dit draadje door voor meer info. Staan nuttige zaken tussen.

 

groeten

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
Maandelijkse uitbetaling van het stamrecht stem je af met de adviseur op basis van jouw behoefte. Voorts kun je die gelden gewoon overboeken van BV naar privé o.v.v. "opname stamrecht". Denk er wel aan dat je in privé daar nog de belasting over verschuldigd bent. Hetgeen je in een jaar opgenomen hebt, geef je aan onder "periodieke uitkeringen die niet onder de loonbelasting vallen". Laat je dus ook niet wijsmaken dat er een loonadministratie nodig is als je alleen de periodieke uitkeringen ontvangt!

 

Wij hebben in september vorig jaar een stamrecht Bv opgericht, waarbij wij zijn geadviseerd door een belastingadviseur. Deze heeft voor ons alles geregeld, ook een loonheffingennummer. zie ook http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/loonheffingen/lb22_vormen_van_loon/lb22_vormen_van_loon-44.html waarin onderaan staat: De periodieke uitkeringen die uit de aanspraak voortvloeien zijn loon.

 

Zoals ik het heb begrepen maak ik vanuit de BV gewoon geld over naar privé, kijk wat er in de groene tabel staat (met heffingskorting) en geef dat op aan de belastingdienst. Let wel dat er ook ZvW verschuldigd is. Ik meen 5,4% voor 2008? Dus dat betekent bij uitkering van bijv 1000 EUR een Zvw van 54 EUR, als deze nu vanuit de stamrecht wordt vergoed, moet er over 1054 EUR loonbelasting en premies volksverzekeringen betaald worden (groene tabel: 182,41) Dus totaal aan belastingdienst 182,41 + 54. Privé krijgt dan 817,59.

 

Mijn inziens zal het per saldo niets uitmaken of dit via loonbetaling of IB-sfeer wordt berekend; echter omdat de belastingdienst de uitkering als loon aanmerkt denk ik dat het juist is als deze ook als loon wordt uitbetaald.

Waarschijnlijk zal deze verplichte loonbetaling volgend jaar overgaan in de IB, in verband met de dga-regeling.

 

Met groet

Sand

 

Link naar reactie
  • 0

Dag Sand,

 

Behalve dan dat de meesten onder ons een salarisbureau betalen om die zaken te regelen. Die kosten kun je je besparen. In jouw geval kun je je de tijd besparen die je bezig bent met de maandelijkse aangiften en het jaarwerk.

 

Trust me: je kunt het gewoon opvoeren als periodieke uitkeringen niet onder de loonbelasting.

 

Groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Trust me: je kunt het gewoon opvoeren als periodieke uitkeringen niet onder de loonbelasting.

 

Hallo Joost,

 

Natuurlijk wil ik je geloven op je blauwe ogen. ::) Alleen houd ik wel van onderbouwing. Het is niet voor niets dat mijn belastingadviseur een loonheffingennummer heeft aangevraagd.

 

Dus laat maar zien waar het staat...

 

Groet

Sand

Link naar reactie
  • 1

Trust me: je kunt het gewoon opvoeren als periodieke uitkeringen niet onder de loonbelasting.

 

Hallo Joost,

 

Natuurlijk wil ik je geloven op je blauwe ogen. ::) Alleen houd ik wel van onderbouwing. Het is niet voor niets dat mijn belastingadviseur een loonheffingennummer heeft aangevraagd.

 

Dus laat maar zien waar het staat...

 

Groet

Sand

 

 

Dat is nu juist de kunst: ook kunnen lezen wat er niet staat! De stamrecht BV waarin de DGA geen arbeid verricht is niet inhoudingsplichtig omdat ze alszodanig niet opgenomen is in een van de artikel 1 tm 8 van de wet LB.

 

Artikel 6 sluit een stamrecht BV uit:

Inhoudingsplichtige is:

 

a.

degene, tot wie een of meer personen in dienstbetrekking staan;

 

b.

degene, die aan een of meer personen loon uit een vroegere dienstbetrekking tot hemzelf of tot een ander verstrekt;

 

c.

degene, die ingevolge een aanspraak die niet tot het loon behoort, aan een of meer personen uitkeringen of verstrekkingen uit een dienstbetrekking tot een ander doet.

 

Er is geen sprake van een dienstbetrekking (a.) en de BV kent ook geen vroegere dienstbetrekkingen (b.)

 

groet

Joost

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Ha Joost,

 

Ik had nog wat twijfels bij dat "loon uit een vroegere dienstbetrekking"; dit zou ook een dienstbetrekking bij een ander kunnen zijn. En dat is bij stamrecht natuurlijk het geval.

 

Maar ... ik ben toch maar even naar de Belastingdienst gegaan, want de twijfel sloeg toe.

 

Blijkt dus dat er bij aanmelding 1 vinkje niet goed was aangekruist. Bij de vraag "Is de onderneming inhoudingsplichtig voor de loonheffingen" stond Ja, de onderneming heeft personeel in dienst. En dat is bij onze stamrecht niet zo.

Ze hebben me nu uit de loonheffingsverplichting gehaald :D

 

Tevens kregen wij vandaag van de KvK een bijdragefactuur van 143,55. Ik had ergens gelezen dat stamrecht BV's vermindering kregen. Dus ook maar even naar de KvK. Blijkt de Stamrecht te zijn ingeschreven als Holding (en niet als Stamrecht) met 1 werkzame persoon (moet bij ons 0 zijn). Dus ook dat laten wijzigen. Scheelt toch bijna 90 EUR. Tevens staat de Stamrecht nu als Beleggingsinstelling te boek, wat weer voordelen geeft voor de VPB. De winst kan volledig als dividend worden uitgekeerd, waardoor geen VPB is verschuldigd. Tenminste zo heb ik het begrepen...corrigeer me maar als het niet zo is.

 

Al met al, bedankt voor je support!

 

Groet

Sandra

 

Link naar reactie
  • 0

Dag Sandra,

 

Quote "De winst kan volledig als dividend worden uitgekeerd, waardoor geen VPB is verschuldigd. Tenminste zo heb ik het begrepen...corrigeer me maar als het niet zo is."

 

Welke winst verwacht je te maken in de stamrecht BV? De winst in de BV wordt gevormd door rente-inkomsten en dividend op effecten. Daar gaan de kosten vanaf (kvk, accountant, bank en de oprenting van het stamrecht).

 

Veelal blijft er geen winst over.

 

Als je namelijk goed belegt, dan is het positief resultaat op effecten die je in de portefeuille houdt geen omzet! Waardestijging van effecten 'neem' je pas als je het onderliggend effect verkoopt.

 

Groet

Joost

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0

Wie kan mij vertellen ,of het zinvol is om onroerendgoed in duitsland te kopen,vanuit de stamrecht.

Ik vind het rendement op de duitse beleggings panden beter dan in nederland.

mijn vraag is, betaal ik ook belasting in nederland ,als ik in duitsland belasting betaal.voor een pand.

Behalve dat ik oprent naar de stamrecht bv tegen de geldende rente,zijn er verder nog kosten?

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 129 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.