Jump to content
koepsip
Verberg

Stakingslijfrente opbouwen en uitkeren

Beste forumlezers,

 

Hopelijk weet iemand het antwoord op onderstaande vragen en is hij of zij zo vriendelijk om hier op te reageren.

 

Momenteel bouw ik in eigen BV een stakingslijfrente op als gevolg van een stakingswinst. Contractueel heb ik met de eigen BV vastgelegd dat deze stakingslijfrente een jaarlijks rentepercentage geniet. In het contract is opgenomen dat er de mogelijkheid is om het rentepercentage te herzien. Omdat mijn AOW-leeftijd (ten tijde van schrijven) nog meer dan 20jaar van mij af ligt beïnvloed het rentepercentage (bijvoorbeeld 1% versus 4%) de uiteindelijke hoogte van de  stakingslijfrente aanzienlijk. Ter illustratie, bij 1% kom ik op ongeveer 166.000 en bij 4% op 353.000. Een bedrag dat de BV maar (in bijvoorbeeld liquide middelen) paraat dient te hebben.

 

Nu kan ik nergens vinden wat het uitkeringsbeleid mag zijn van de BV wanneer ik de AOW-leeftijd bereikt heb. Ik lees dat er voor de uitkeringen van diverse lijfrente-varianten maximale jaar-bedragen zijn. En dus mijn eerste vraag:  Mag de BV bijvoorbeeld de volledige lijfrente in 6 jaar uitkeren of is er de verplichting om een maximum aan te houden?

 

Als ik het goed formuleer is de stakingslijfrente een compensatie van de BV voor het inbrengen van de goodwill bij het staken van de VOF enkele jaren geleden. Mijn tweede vraag is dan ook: Wordt deze inbreng door de fiscus gezien als betaalde premie of storting in de lijfrente door mij persoonlijk of heeft de BV de goodwill zelf omgezet in een lijfrente? Dit ivm de toekomstige uitkering en bijbehorende inkomstenbelasting (bron: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/werk_en_inkomen/sparen-voor-extra-inkomen/u-krijgt-een-uitkering-uit-een-lijfrente/)

 

Ik ben erg beniewd naar de eventuele reacties.

 

- koepsip

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 answer to this question

Recommended Posts

 • 0

 

20 uur geleden, koepsip zei:

In het contract is opgenomen dat er de mogelijkheid is om het rentepercentage te herzien. Omdat mijn AOW-leeftijd (ten tijde van schrijven) nog meer dan 20 jaar van mij af ligt beïnvloed het rentepercentage (bijvoorbeeld 1% versus 4%) de uiteindelijke hoogte van de  stakingslijfrente aanzienlijk

 

Let op: dat er contractueel een mogelijkheid bestaat om de rente te herzien betekent niet dat je hier volledig vrij in bent! Zo  kan een verlaging van de rente worden beschouwd als het prijsgeven van rechten. Rente-herziening is sowieso geen doe het zelf materie; raadpleeg hiervoor altijd een financieel adviseur. 

 

20 uur geleden, koepsip zei:

Nu kan ik nergens vinden wat het uitkeringsbeleid mag zijn van de BV wanneer ik de AOW-leeftijd bereikt heb

 

Dat is sterk afhankelijk van het moment waarop de lijfrente-overeenkomst met de BV tot stand is gekomen, de fiscale spelregels op dat moment en eventuele overgangsregelingen.

 

20 uur geleden, koepsip zei:

Mag de BV bijvoorbeeld de volledige lijfrente in 6 jaar uitkeren of is er de verplichting om een maximum aan te houden?

 

Als de lijfrente overeenkomst tot stand is gekomen na 1 januari 1992 geldt er inderdaad een maximale jaarlijkse uitkering voor de tijdelijke oudedagslijfrente. De bedragen voor 2019 ken ik nog niet, voor 2018 was dit  € 21.483,00 per jaar 

 

Als de lijfrente-overeenkomst tot stand is gekomen vóór 1 januari 2006 heb je overigens ook nog de mogelijkheid van een overbruggingslijfrente vóór en tot het bereiken van de AOW-leeftijd. Voor deze overbruggingslijfrente gelden hogere maxima (€ 63.288,- in 2018)

 

20 uur geleden, koepsip zei:

Als ik het goed formuleer is de stakingslijfrente een compensatie van de BV voor het inbrengen van de goodwill bij het staken van de VOF enkele jaren geleden. 

 

Ja en nee.  Waar het uiteindelijk om draait is dat de stakingslijfrente een vorm van belastinguitstel is over de stakingswinst van jou als persoon. Voordeel daarvan voor jou  (en de BV!)  is dat het op deze manier  geen liquiditeiten kostte, dit in  tegenstelling tot de alternatieven afrekenen of afstorten in een verzekerde of bancaire lijfrente

 

20 uur geleden, koepsip zei:

Wordt deze inbreng door de fiscus gezien als betaalde premie of storting in de lijfrente door mij persoonlijk of heeft de BV de goodwill zelf omgezet in een lijfrente?

 

Het artikel van belastingdienst waar je naar verwijst gaat uit van verzekerde of bancaire lijfrentes, en is voor jouw vraag niet relevant.

 

Voor jou is de stakingslijfrente een vorm van belastinguitstel geweest (je hebt nog geen belasting betaald over de stakingswinst door deze in een lijfrente te plaatsen), en de uitkeringen zijn belast. De BV hoeft er geen loonheffing op in te houden; jij moet de uitkering opgeven bij de aangifte inkomsten belasting. 


Specialist arbeidsongeschiktheid en aansprakelijkheid voor ondernemers

Zelfstandig partner bij  B2Bsure, de vooruithelpers in  veerkracht en verzekeringen

 

Vragen, second opinion of offerte  m.b.t. AOV, aansprakelijkheid of andere bedrijfsverzekeringen?  →  contact

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 178 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept