Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
amien90

Waardebepaling bij uittreding BV wat ook een maatschap had kunnen zijn

Recommended Posts

Als een derde gaat bepalen wat de waarde is van een bedrijf omdat de aandelen overgenomen moeten worden als een partner uittreed, hoe gaat dan in geval van een BV die ook een maatschap had kunnen zijn. Daar bedoel ik eigenlijk mee dat het gaat om een aantal consultants die klanten bedienen. Soms apart en soms gezamelijk. Ik heb gekeken naar de standaard rekenregels voor uitkopen, maar wordt hier vanaf geweken als het gaat om een "maatschap" . Ik kan me goed voorstellen dat als het gaat om een winkel dan je wegkomt met waardering van het pand en voorraad. En kijkt naar de omzet en winst. Maar in geval van een "maatschap" is dat anders? is dan uberhaupt omzet/winst uit het verleden een factor van betekenis? 

 

Ik ben niet op zoek naar een sluitend antwoord en ik ga me zeker nog laten adviseren, maar wil via deze weg alleen alvast wat kennis en ideeen opdoen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zijn er afspraken gemaakt over die waardebepaling?


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Statuten  worden vastgesteld door een of meer onafhankelijke deskundigen, die door de aandeelhouders in gemeenschappelijk overleg worden benoemd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ook in maatschappen is natuurlijk een ruime variatie zo zal een maatschap van medische specialisten verbonden aan een ziekenhuis een heel andere waardering vragen dan een maatschap van accountants of advocaten, waarbij elke maat voor een belangrijk deel zijn eigen klantenkring heeft die hij commercieel gezien tevreden moet houden. Terwijl in een ziekenhuis elke specialist wel zijn eigen klantenkring heeft maar de aanwas van klanten meer vanzelf verloopt omdat er in een bepaalde regio maar keuze is uit 1, 2 of 3 ziekenhuizen en deels nog wordt beinvloed door de contracten met de verzekeraars.

En op zich heeft de rechtsvorm niet zoveel te maken met de gekozen waardebepaling, het is hooguit zo dat maatschappen veel voorkomen in bepaalde beroepsgroepen en dat door de aard van die beroepen een bepaalde methode logischer is om te gebruiken dan bij andere beroepen.

 

Heel vaak wordt door die onafhankelijke deskundige(n) meerdere methode berekend, waardoor je een beter gevoel krijgt in welke bandbreedte de waarde van een onderneming zich bevind. En de keuze van een methode wordt mede bepaald door de aard van de onderneming.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dank voor de laatste opmerking Roel... Inderdaad de onafhankelijke deskundige meerdere methoden laten gebruiken om de brandbreedte te bepalen is goed om te doen.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 8 leden online en 203 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept