Jump to content
Nien85

Heel graag advies over uitstel / kwijtschelding belasting, garantstelling

Recommended Posts

Beste mensen,

Ik zit met een situatie waar ik me geen raad mee weet en ik hoop dat jullie misschien even met me mee willen denken.  

 

Even ter achtergrond info:

Ik heb vanaf dec. 2016 een onderneming (Kvk- inschrijving) opgestart. Het is een eenmanszaak, in het begeleiden van gehandicapte kinderen aan huis. In 2017 ben ik hier volledig van rondgekomen. In 2018 ben ik verhuisd en heb ik het bedrijf wegens omstandigheden stilgelegd. Het hele jaar 2018 heeft mijn bedrijf stil gelegen en heb ik alleen inkomsten gehad uit overige werkzaamheden (gastouder en pgb) en wat uitzendwerk. Nu start ik vanaf komende maand met een baan in loondienst (eerst contract voor 6 maanden). Ik laat het nog open of ik daarna weer een doorstart ga maken met mijn bedrijf (wat ik uiteindelijk wel graag weer zou willen). Ik hou mijn KvK inschrijving (ook omdat ik vanuit mijn bedrijf een auto heb, obv financial lease).

 

In 2016, voordat ik mijn bedrijf begon, heb ik alleen inkomsten gehad uit overige werkzaamheden. Ik heb dit op het belastingformulier per ongeluk in het verkeerde vak ingevuld (ja, zo onnozel ben ik echt). Hierdoor kreeg ik eind vorig jaar een correctie, wat betekent dat ik in totaal zo'n 700 euro nog moet betalen. Ik heb dit geld niet. Mijn financiële situatie is op dit moment dusdanig dat ik elke maand flink rood sta en ik een maand betalingsachterstand heb met mijn woninghuur en de zorgverzekering. (Vandaar ook de keuze  nu voor een baan in loondienst).

 

Ik heb contact gehad met de belastingdienst, en zij willen in elk geval geen kort uitstel verlenen, omdat ik mijn aangifte voor 2017 te laat heb ingevuld.. Voor langer uitstel met betalingsregeling verwijzen ze me naar het formulier op de website. Als ik dat bestudeer, blijkt dat ik garant moet kunnen staan voor de gehele schuld om daarvoor in aanmerking te komen. Wat dit exact kan inhouden is mij niet duidelijk. Of dit bijvoorbeeld ook een prive-persoon mag zijn. Navraag bij de Belastingtelefoon heeft me hierover geen enkele zinvolle informatie opgeleverd, ze weten het daar (aan de telefoon) ook niet.  

 

Ik heb geen hypotheek, bankgarantie zal ook onmogelijk zijn, en heb ook geen spaargeld of vermogen (anders had ik dat natuurlijk wel aangesproken). 

Weet iemand van jullie of er voor mij andere mogelijkheden zouden kunnen zijn voor deze borgstelling? Misschien door een externe partij, een privé-persoon of iets anders?

Of een andere oplossingsrichting waar ik nog niet aan heb gedacht ?  Andere wegen om tot een betalingsregeling te kunnen komen? 

 

Ik lig hier inmiddels ongeveer elke nacht wakker van de financiële stress, dus alle hulp is zeer welkom!

 

Alvast bedankt! 

 

  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL

 

Speculeren op hoe de belastingdienst op jouw verzoek voor een (borgstellings-, betalings-)regeling o.i.d. gaat reageren, heeft geen enkele zin. Wel lijkt mij het bedrag van € 700,00  ook weer niet een dermate onoverkomelijk bedrag dat je daar op een andere manier niet aan zou kunnen komen.

 

Denk eens aan spullen verkopen o.i.d., een TV en een goede fiets brengen je al snel in de buurt van € 700,00 en wellicht is er iemand in de kring van Familie, Fools & Friends die jou even wat kunnen lenen. Voor dit bedrag (voor jou veel, maar in de fiscale wereld peanuts) wil jij geen bonje met de fiscus, daar heb je later alleen maar meer last van.

 

Geen vage constructies najagen, gewoon z.s.m. dat geld bij elkaar sprokkelen en betalen.

 

Als jij in loondienst gaat, heeft de fiscus de mogelijkheid loonbeslag te laten leggen, ook dat moet je niet willen.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Nien85,

 

welkom op ondernemersforum Higherlevel, al heeft deze vraag niet zo veel met actief ondernemen te maken. Wat mij het belangrijkste lijkt, is communicatie: met de verhuurder (!), bank, Belastingdienst en  zorgverzekeraar. Als jij openheid van zaken geeft en betaalafspraken in het vervolg nakomt, volgen weinig problemen en extra kosten. Ik zou goed proberen te gaan slapen, want dat heb je nodig om te werken en problemen op te lossen.

 

Heb je de auto nodig voor jouw nieuwe werkzaamheden? En krijg je dan een reiskostenvergoeding? Met wat oppaswerk of een dag een bijbaan zou je die schuld toch voor de zomer in moeten kunnen lopen. Had in 2018 maar ergens voor hulp aangeklopt, want nu kun je slechts achteraf oplossen. Heb je recht op toeslagen en ontvang je die naar inkomen?

 

Kijk eens op de website van Nibud naar onderwerpen als budgetteren of budgetcoaching.

 

Groet,

 

Highio

Edited by Highio

HelikopterLandingsplaats...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dankjewel voor jullie reactie.

Het is makkelijker gezegd dan gedaan.. Niet iedereen kan zomaar even aan 700 euro komen. De opties die jullie noemen zijn helaas niet mogelijk. Het moet binnen nu en een paar weken binnen zijn bij de belasting. (De herinnering loopt morgen af) Communicatie met alle partijen heb ik op orde. Ze zijn nu nog allemaal okee in elk geval.

Ik ga er nog maar even op door puzzelen. Toch bedankt hoor. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat je in loondienst bent gegaan was denk ik een goede keuze en heeft hopelijk al wat rust gebracht. Heb je je werkgever al benaderd? Soms is het mogelijk om een voorschot op het salaris te krijgen.

 

Een familielid van mij heeft een wat grotere IB schuld bij de BD. Hij heeft een betalingsregeling getroffen. Volgens mij hoefde hij niets te doen met borgstelling of garantie, maar was het wel enorm belangrijk dat hij zich goed aan de afspraken houdt.

 

Sterkte!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Quote

De opties die jullie noemen zijn helaas niet mogelijk.

Probeer mijn vragen dan eens te beantwoorden (want dat doe je niet). En wacht reacties van anderen af.

 

Je vraagt in het openingsbericht anderen mee te denken en nu wil je zelf gaan puzzelen wat kennelijk al een jaar of langer niet lukt.

 

Wat ga je komende week doen, voordat jouw baan aanvangt?

 

Groet,

Highio

Edited by Highio

HelikopterLandingsplaats...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Nien85,

 

Weet je wel zeker dat de aangifte 2016 juist is ingevuld?

Misschien dat je in je kennissenkring een belastingdeskundige hebt die hier nog eens (onbezoldigd) naar wil kijken.

Wellicht kun je dan nog bezwaar aantekenen tegen de aanslag.

 

Vanaf 2018 is je bedrijf stilgelegd en je weet ook niet of je het weer gaat opstarten.

Laat eens uitzoeken of hier geen sprake is van een (verplichte) staking voordat je problemen krijgt met de aangifte 2018.

 

Succes, Odeon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nien85, heb je de nieuwe reacties ook weer gelezen?

 

Groet,

 

Highio


HelikopterLandingsplaats...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Nien,

 

Ik lees al wat goede tips, contact opnemen kan ik je zeker ook aanraden.

 

Verder over de belastingdienst, niet te veel zorgen. Je krijgt een boete, dat is zo goed als zeker maar die is waarschijnlijk niet heel hoog gezien het bedrag. Denk aan €50,-

 

Duurt waarschijnlijk wel een paar maanden voor je een herinnering krijgt en zelfs dan... 

 

Zoek inderdaad een baan, probeer te betalen wat je kunt.. afhankelijk van je inkomen kijk naar een BBZ uitkering (onbekend bij veel ondernemers) 

 

En dat bezwaar, kun je gewoon indienen. Als ik me niet vergis kun je het in 12 maanden aflossen. Er is een formulier op de website van de belastingdienst. 

 

Als je er niet uit komt bel ze nogmaals. En als ze het niet weten laat ze je doorverbinden naar iemand anders tot aan de mooie mensen die je bezwaar beoordelen. (Heb ik zelf wel eens aan de lijn gehad,dus dat kan ;) ) 

 

Ik spreek jammer genoeg uit eigen ervaring, heb alle soorten brieven gezien tot uit naam van de koning aan toe en kan je vertellen geen stress.

 

Bellen, bezwaar maken en aflossen. 

 

O tip: bij 5 kwartalen motorrijtuigbelasting nemen ze je auto in als ze je op de weg tegen komen.

 

Groet,

 

Gris. 

 

P.s. Google ondernemers met schulden, kan ook geen kwaad.  

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept