Jump to content
HONORIUS EMILE

Inbrengen of deelnemen *deel* EMZ in VOF

Recommended Posts

Dank voor dit forum waar ik al flink en nuttig op heb gelezen!

 

Mijn situatie/vraag/probleem is als volgt:

 

Ik heb een eenmanszaak. In deze eenmanszaak drijf ik met name 2 verschillende handelsnamen, <activiteit 1> en <activiteit 2>.

 

Activiteit 1 wil ik met mijn vrouw als VOF voortzetten.

Activiteit 1 heeft meer betrekkingen/verplichtingen met externe partijen dan activiteit 2.

 

Nu willen we dit liefst met zo min mogelijk rompslomp richting externe partijen regelen en dus eigenlijk de grootste voortzettingsgraad behouden, m.a.w. wil ik dat deel van de eenmanszaak inbrengen in/omzetten naar VOF met behoud van zoveel mogelijk gegevens (kvknr, soepel omzetten bankrek, etc.). 

 

Activiteit 2 moet echter ook doorgaan, maar puur binnen mijn eenmanszaak.

 

Hoe werkt dit?

 

Edited by HONORIUS EMILE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL.

 

Als VOF ben je eigenlijk twee eenmanszaken onder één paraplu en de eenmanszaak is juridisch dezelfde entiteit als de natuurlijke persoon die de eenmanszaak drijft, met de natuurlijke personen in een VOF is dat niet anders. Je kunt in die zin dus geen deel van de activiteiten afsplitsen, want uiteindelijk ben je altijd over de totale inkomsten van alle activiteiten inkomstenbelasting verschuldigd en je bent en blijft hoofdelijk aansprakelijk. Je kunt de verschillende handelsnamen overigens ook in de VOF gewoon blijven voeren.


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Emile Honorius.

 

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je meerdere ondernemingen hebben.

Dus ook een eenmanszaak en een aandeel in een v.o.f.

 

Zaak is wel om de administratie van de beide ondernemingen te splitsen en bv kosten niet naar willekeur toe te rekenen aan de ene dan wel andere onderneming, want dan wordt het al snel een soepzooitje.  De activiteiten van de ondernemingen moeten ook duidelijk van elkaar gescheiden zijn, omdat het anders toch als 1 onderneming aangemerkt kan worden.

 

Voor de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek e.d.) moet je de resultaten van de verschillende ondernemingen bij elkaar optellen.  Voor de zelfstandigenaftrek wordt bv gekeken of je voor alle ondernemingen gezamenlijk het urencriterium haalt. De MKB-winstvrijstelling wordt ook berekend over de  som van de resultaten.

 

Succes, Odeon

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 28-1-2019 om 00:20, Hans van den Bergh zei:

Je kunt in die zin dus geen deel van de activiteiten afsplitsen, want uiteindelijk ben je altijd over de totale inkomsten van alle activiteiten inkomstenbelasting verschuldigd en je bent en blijft hoofdelijk aansprakelijk

 

Je kunt de activiteiten wel afsplitsen van de EMZ en overdragen aan/inbrengen in /verkopen aan de VOF. 

De andere vennoot wordt dan voor die ingebrachte activiteiten óók hoofdelijke aansprakelijk en krijgt recht op een (n.o.t.k.) deel van de winst van die activiteiten: best wel 2 belangrijk verschillen met de activiteiten in de EMZ houden:classic_cool:

 

Los daarvan: als je de activiteit in de EMZ houdt en vennoot 2 gaat daar mee/voor aan de slag (vanuit gezamenlijke VOF of eigen EMZ) dan loopt vennoot 2 mogelijk ook nog tegen zelfstandigheidscriteria aan (aantal opdrachtgevers?) en ligt er wellicht zelfs een verkapt dienstverband op de loer (hoeft niet, kan wel): al deze zaken spelen niet als je beide gelijkwaardig partner in de VOF bent.  

 


B2Bsure, vooruithelpers in risicomanagement en verzekeren 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 27-1-2019 om 20:09, HONORIUS EMILE zei:

Nu willen we dit liefst met zo min mogelijk rompslomp richting externe partijen regelen en dus eigenlijk de grootste voortzettingsgraad behouden, m.a.w. wil ik dat deel van de eenmanszaak inbrengen in/omzetten naar VOF met behoud van zoveel mogelijk gegevens (kvknr, soepel omzetten bankrek, etc.). 

 

Behoud van KvK en BTW nummer zal er niet inzitten. Een eenmanszaak is niet om te zetten in een andere rechtsvorm met dezelfde gegevens.

Oprichting van een VOF leidt altijd tot een nieuwe inschrijving en ook van de belastingdienst krijg je een nieuw BTW nummer voor de VOF

Fiscaal betekent het ook gedeeltelijke staking van je eenmanszaak, dus extra aandacht nodig voor de jaaraangifte.

Omzetten van de bankrekening zal wel lukken bij de meeste banken dat is een kwestie van navragen wat daar voor nodig is.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept