Ga naar inhoud

Extra BTW nummer aanvragen als startende ondernemer

Aanbevolen berichten

Geplaatst: (aangepast)

Goedendag,

 

Vorig jaar heb ik een BTW nummer aangevraagd in verband met het terug vragen van de BTW  van mijn zonnepanelen (privé) Hierbij maak ik gebruik van de Kleineondernemersregeling (KOR)  en heb ik via de btw aangifte  550 euro terug gekregen.

Nu wil ik me gaan aanmelden als ZZPer bij de KVK en de belastingdienst. Moet ik nu een nieuw BTW nummer aanvragen of een wijziging laten doorvoeren in mijn bestaande BTW nummer?

 

Als ik een 2e BTW nummer aanvraag kan ik dan nog gebruik maken van de KOR (dus € 1.883 - € 550 = € 1333,-) of is dit niet meer van toepassing?

 

Alvast bedankt

 

 

aangepast door Twoink
Verkeerde berekening

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Als het goed is zou één en ander automatisch moeten gaan. Als je naar de Kamer van Koophandel gaat wordt je inschrijving automatisch doorgezet naar de Belastingdienst voor de omzetbelasting (omdat de criteria van inschrijving bij de Kamer van Koophandel grotendeels overeenkomen met de criteria voor het moeten aanvragen van een btw-nummer).

 

Het ligt er een beetje aan hoe de fiscus hiermee omgaat, maar onder aan de streep maakt het niet zo veel uit. Het zou kunnen dat de Belastingdienst je een nieuw btw-nummer geeft voor je nieuwe activiteit. Deze zal dan hoogstwaarschijnlijk eindigen op B02 in plaats van B01. Het kan ook zijn dat ze zien dat je al een btw-nummer hebt en dat je gewoon je huidige B01 kunt blijven gebruiken.

 

In beide gevallen ben je nog steeds gewoon één eenmanszaak en zul je ook gebruik kunnen maken van de kleineondernemersregeling (KOR), alleen zal de omzet van je nieuwe ZZP-activiteit daarbij wel bij opgeteld. Dus als je minder dan 1.883 euro btw moet afdragen (t/m 2019) of als je minder dan 17.500 euro omzet maakt (vanaf 2020) kun je van de KOR gebruik blijven maken.

 

Let overigens op dat je (waarschijnlijk elk kwartaal) aangifte moet gaan doen over je opwekking en geen gebruik mag maken van het forfait! Je doet dit door simpelweg het aan opgewekte kWh te vermenigvuldigen met de prijs (excl. btw) die je voor elke kWh van je energieleverancier krijgt en dat elk kwartaal bij je omzet te tellen. Dit doe je - verwarrend genoeg - overigens alleen voor de omzetbelasting in je btw-aangifte! Je hoeft dus geen inkomstenbelasting te betalen over de opgewekte stroom zelf.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste prinsrachid, 

 

Bedankt voor je duidelijke uitleg! Nu weet ik wat me ongeveer te verwachten staat.

 

Groeten

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké