Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Twoink

Extra BTW nummer aanvragen als startende ondernemer

Recommended Posts

Goedendag,

 

Vorig jaar heb ik een BTW nummer aangevraagd in verband met het terug vragen van de BTW  van mijn zonnepanelen (privé) Hierbij maak ik gebruik van de Kleineondernemersregeling (KOR)  en heb ik via de btw aangifte  550 euro terug gekregen.

Nu wil ik me gaan aanmelden als ZZPer bij de KVK en de belastingdienst. Moet ik nu een nieuw BTW nummer aanvragen of een wijziging laten doorvoeren in mijn bestaande BTW nummer?

 

Als ik een 2e BTW nummer aanvraag kan ik dan nog gebruik maken van de KOR (dus € 1.883 - € 550 = € 1333,-) of is dit niet meer van toepassing?

 

Alvast bedankt

 

 

Edited by Twoink
Verkeerde berekening

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als het goed is zou één en ander automatisch moeten gaan. Als je naar de Kamer van Koophandel gaat wordt je inschrijving automatisch doorgezet naar de Belastingdienst voor de omzetbelasting (omdat de criteria van inschrijving bij de Kamer van Koophandel grotendeels overeenkomen met de criteria voor het moeten aanvragen van een btw-nummer).

 

Het ligt er een beetje aan hoe de fiscus hiermee omgaat, maar onder aan de streep maakt het niet zo veel uit. Het zou kunnen dat de Belastingdienst je een nieuw btw-nummer geeft voor je nieuwe activiteit. Deze zal dan hoogstwaarschijnlijk eindigen op B02 in plaats van B01. Het kan ook zijn dat ze zien dat je al een btw-nummer hebt en dat je gewoon je huidige B01 kunt blijven gebruiken.

 

In beide gevallen ben je nog steeds gewoon één eenmanszaak en zul je ook gebruik kunnen maken van de kleineondernemersregeling (KOR), alleen zal de omzet van je nieuwe ZZP-activiteit daarbij wel bij opgeteld. Dus als je minder dan 1.883 euro btw moet afdragen (t/m 2019) of als je minder dan 17.500 euro omzet maakt (vanaf 2020) kun je van de KOR gebruik blijven maken.

 

Let overigens op dat je (waarschijnlijk elk kwartaal) aangifte moet gaan doen over je opwekking en geen gebruik mag maken van het forfait! Je doet dit door simpelweg het aan opgewekte kWh te vermenigvuldigen met de prijs (excl. btw) die je voor elke kWh van je energieleverancier krijgt en dat elk kwartaal bij je omzet te tellen. Dit doe je - verwarrend genoeg - overigens alleen voor de omzetbelasting in je btw-aangifte! Je hoeft dus geen inkomstenbelasting te betalen over de opgewekte stroom zelf.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste prinsrachid, 

 

Bedankt voor je duidelijke uitleg! Nu weet ik wat me ongeveer te verwachten staat.

 

Groeten

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept