• 0

Kansspel of niet?

Beste lezer,

 

Ik ben een game ontwikkelaar en had een ideale game bedacht met een concept erachter alleen ik weet niet of het juridisch kan of mag en of het iets met gokken te maken heeft.

 

Wie weet waar ik deze juridische informatie kan in winnen? Moet ik naar een advocaten kantoor met een uur tarief om dit te bespreken? Kan ik ergens online terecht? Heb ik een verzekering nodig?

 

Het gaat om het volgende:

 

- Deze game kan iedereen gratis downloaden en spelen behalve op bepaalde dagen/periodes als er een prijs uitgedeeld word is het een eenmalige unlock prijs om te spelen

- Elke maand of week ontvangt de gene met de hoogste score in de game een tegoedbon (hoogste score word bijvoorbeeld bepaald door game center op iOS en MAC)

 

Mag dit zomaar? Of valt dit onder kans spel?

 

Hoor graag waar ik terecht kan.

 

Alvast heel erg bedankt voor het meedenken.

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

17 antwoorden op deze vraag

  • 0
(aangepast)

Let er ook op dat wanneer je dit soort 'spellen'  lanceert je te maken krijgt met platformvoorwaarden (Apple App Store, Google Play Store) en de 'gokregels' van elk land waar je actief wordt moet toepassen. Verder dien je extreem goed op te passen hoe je dit product communiceert naar kinderen ivm met een eventueel gok-aspect...

 

En indien je deze verhalen niet kent...

 

Deception, Lies, and CSGO (2016)

 

 

 

Jake Paul & RiceGum Promote Gambling To Kids (2019)

 

 

aangepast door MrHTTP
YouTube video's toegevoegd die een gevaarlijke trend laten zien
Link naar reactie
  • 0
18 minuten geleden, Hans van den Bergh zei:

Heb je al op de site van de kansspelcommissie gekeken?

Sorry, ik bedoel de site van de kansspelautoriteit...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Het is zeker geen loot box wat ik aan het maken ben.

 

De gene die de game speeld weet van te voren al wat je kan winnen en de gene met de hoogste scoren wint (naar mijn idee behendigheidsspel).

 

Het is geen "random" item wat j ekoopt of upgrades koopt in de game zelf. Maar heb een email gestuurd naar: https://kansspelautoriteit.nl/algemeen/contact/

 

Zal morgen ook nog eens even bellen om te vragen hoe dat zit.

 

Alvast bedankt.

Link naar reactie
  • 0

Moet dus toch op zoek naar een juridisch adviseur ... heeft iemand een suggestie waar ik terecht kan en wat hier eventueel de kosten voor zijn?

 

Heb hier geen ervaring mee!

 

Zie antwoord van kansspelautoriteit.nl :

 

U heeft op 6 februari 2019 een e-mail gestuurd waarin u vraagt of uw concept valt onder de Wet op de kansspelen?

 

Allereerst kan ik u meegeven dat vanuit de Kansspelautoriteit geen goedkeuring of instemming kan worden gegeven met betrekking tot (spel)concepten of ideeën. Of iets als kansspel kan worden aangemerkt hangt af van de wijze waarop het in de praktijk ten uitvoer wordt gebracht en iedere wijziging of aanpassing zou kunnen betekenen dat alsnog sprake is van een kansspel of niet. U kunt hiervoor het beste contact opnemen met een juridisch adviseur om uit te zoeken of bij uw concept sprake is van een kansspel of niet.

 

Wat is een kansspel
Er is sprake van een kansspel indien er gelegenheid wordt gegeven om mee te dingen naar (kans te maken op) prijzen en premies, waarbij de deelnemer geen invloed kan uitoefenen op de uitslag. In artikel 1 van de Wet op de kansspelen (Wok) is dit wettelijk vastgelegd en is het verboden een kansspel zonder vergunning aan te bieden. Meer informatie kunt u vinden op onze website: https://kansspelautoriteit.nl/onderwerpen/a-z/kansspel/

 

Online kansspelen

Op dit moment is het nog niet mogelijk om kansspelen via internet aan te bieden noch te bevorderen, omdat de Wet op de kansspelen moet worden aangepast. Hiervoor ligt er momenteel een wetsvoorstel ter behandeling bij de Eerste Kamer. Meer informatie vindt u op onze website: https://kansspelautoriteit.nl/onderwerpen/a-z/aanpak-online/

 

Zodra deze wet door de Eerste Kamer is aangenomen kan er een vergunning voor kansspelen via internet bij de Kansspelautoriteit aangevraagd worden.

De kosten, de voorwaarden en andere informatie over deze vergunning zijn nog niet bekend, omdat wij daarvoor afhankelijk zijn van de behandeling in de Eerste Kamer.

 

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

 

Met vriendelijke groet,

 

Publieksvoorlichting

Link naar reactie
  • 0

Elke jurist die weet hoe wetten moeten worden gelezen en geïnterpreteerd kan jou in deze fase helpen.

 

Zoals in het antwoord van de kansspelautoriteit ook te lezen valt, kan het om bepaalde details gaan.

 

Uit jouw teksten maak ik op dat het inderdaad om een kansspel gaat. Er wordt geld ingelegd, er wordt gespeeld en de uitkomst is niet te beïnvloeden, ook al staat de prijs vast, is dat geen reden om het behendigheidsspel te noemen, want ook bij de grote loterijen is het prijzenpakket vooraf bekend.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Heb contact opgenomen met een juridische adviesbureau. Ik zal het antwoord delen voor de gene die daar benieuwd naar is:

 

(Nu hopen dat het verhaal klopt en dat ik dit juridisch zwart op wit kan gebruiken na de lancering).

 

De wet op de kansspelbelasting definieert een kansspel in artikel 2 van deze wet als volgt:

 

Onder kansspelen worden verstaan gelegenheden, gegeven tot mededinging naar:

a. prijzen en premies, indien de aanwijzing der winnaars geschiedt door enige kansbepaling waarop de deelnemers in het algemeen geen overwegende invloed kunnen uitoefenen, met uitzondering van levensverzekeringen en premieleningen;

b. prijzen en premies, uitgeloofd ten behoeve van de deelnemers aan een prijsvraag van welke aard ook, tenzij een wetenschappelijke of kunstzinnige prestatie wordt gevorderd, dan wel een prestatie waarmee het algemeen maatschappelijk belang wordt gediend.

 

Jouw game lijkt onder beide niet te vallen, mits het een game is waar behendigheid de doorslaggevende factor is. Dus een kansspel is het niet.

Link naar reactie
  • 1

'Mits het een game is waar behendigheid de doorslaggevende factor is', dat is bij Texas Hold em Poker aantoonbaar ook het geval, maar toch wordt het als kansspel betiteld. Oftewel: de grens tussen kans en behendigheidsspel is niet strikt aan te geven.

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Het hof in 2016 greep terug op een oudere definitie van het kansspel:

"Uit de Memorie van Toelichting bij de huidige wet volgt dat artikel 1 van de Wet op de kansspelen een algemene verbodsbepaling betreft waarmee is beoogd alle op dat moment bestaande voorschriften op het gebied van kansspelen, zoals inzake de loterij of het hazardspel, (destijds) onder één wet te brengen. De wettelijke definitie van hazardspel luidde, voor zover van belang: ‘onder hazardspel wordt verstaan elk spel waarbij in het algemeen de kans op winst van het toeval afhangt, ook wanneer die kans toeneemt met de meerdere geoefendheid of de grotere behendigheid van de speler’."

[...]

"Elk pokerspel vangt aan met de toedeling van twee gesloten kaarten op de toekenning waarvan de speler geen invloed heeft. Reeds hierin is naar het oordeel van het hof “enige kansbepaling” gelegen waarop de speler geen (overwegende) invloed heeft. De verkrijging van de na elke ronde open toebedeelde kaarten is evenmin beïnvloedbaar."

Vervolgens noemt het hof dat er behendigheid aan te pas komt als je om geld speelt: heb je goede kaarten, zet je veel in; heb je slechte kaarten, zet je weinig of niets in. Maar het hof gaat daar vervolgens aan voorbij om een reden die mij niet duidelijk is.

Het lijkt er in elk geval op neer te komen, dat alle spelers een min of meer gelijk uitgangspunt moeten hebben, wil het een behendigheidsspel zijn.

Al vraag ik me dan af hoe het hof een hardloopwedstrijd in de open lucht zou beoordelen waarbij de eerste helft van het deelnemersveld met rugwind start en de tweede met tegenwind.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0

In 2008 nam de voorzitter van de toezichthouder op de kansspelen afscheid en erkende in zijn afscheidsspeech dat pokeren onterecht als kansspel te boek stond en in de hoek thuishoorde van schaken of bridge. In dezelfde periode schreef Martijn v.d. Assen, universitair docent aan Erasmus, een essay waarin hij beschreef dat de betere pokerspelers ook de betere economiestudenten waren. Het heeft in de wetgeving en vergunningverlening echter allemaal niet mogen baten. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    13 leden, 321 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.