Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Mikky Vrolijk

Nieuw btw-nummer in 2020 voor alle eenmanszaken

Recommended Posts

Alle eenmanszaken in Nederland krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met jouw BSN-nummer (burgerservicenummer).

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

 

Tussenoplossing

Het nieuwe btw-nummer van jouw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat je voor alle doeleinden gebruikt.

 

Nu al niet meer op je website

Als zzp’er of eenmanszaak kun je nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op jouw website of webshop. Bij levering aan consumenten ben je op basis van wettelijke regels eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgende stap zou zijn dat eenmanszaken voertuigen niet meer op privé naam maar op bedrijfsnaam komen?

Zou moeten kunnen met zo'n nieuw nummer lijkt mij....

 

Mocht ik ooit eens in een onzinnig moment bedenken ik rij te snel, dan maak ik nu weinig kans bij de rechter met die stapels contributieverzoeken die op mijn naam staan....

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 uur terug, Mikky Vrolijk zei:

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken.

 

Weer een prima voorbeeld van de kloof tussen burgers en overheid/politiek. Sinds de trend van ZPP-ers in ons land (waar ik sinds 2008 ook onderdeel van ben) wordt er al flinke kritiek geleverd op deze manier van nummers toewijzen. Fijn dat er na 10 jaar iemand is wakker geworden. Wellicht kost dit nu een paar miljoen om te realiseren...

 

Bronvermelding?

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/zzp/nieuw-btw-nummer-in-2020-voor-alle-eenmanszaken/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben heel erg benieuwd hoe men dat gaat doen met intracommunaitaire leveringen.. moeten eenmanszaken straks allemaal een nieuw btw nummer door gaan geven aan hun leveranciers? of heb je straks op je website je nieuwe nummer en communiceer je met je leveranciers nog het oude nummer waarmee je aangifte doet..

wat het ook wordt, ik vrees dat deze tussenoplossing de nodige chaos gaat opleveren en een grote "pain in the ass" gaat worden bij de handhaving / controle op de btw wetgeving.

Ik hoorde net op het journaal dat vorig jaar meer bedrijven zijn gestart dan ooit, grootste deel waren (zolderkamer*) webshops, ga die maar eens uitleggen dat je 2 nummers hebt en waar je welk nummer moet gebruiken....

 

En hoewel ik het nut en de noodzaak goed snap, vrees ik dat ergens op een belastingkantoor een aantal verantwoordelijken voor handhaving en toezicht op de btw wetging stilletjes in een hoekje zitten te huilen of alsnog overwegen gebruik te maken van de vertrekregeling :classic_sad:

Met software die zo ongeveer stamt uit de tijd dat beenwarmers en pols-zweetbandjes hip waren wordt dit een  fijne extra uitdaging. Je weet maar nooit misschien kunnen we binnenkort belastinginspecteurs in gele hesjes op straat vinden omdat het zo niet langer gaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Alle eenmanszaken in Nederland krijgen vanaf 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met jouw BSN-nummer (burgerservicenummer).


maar

Het nieuwe btw-nummer van jouw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik.


Er is dus wel een koppeling.

Wat de auteur (vermoedelijk/wellicht/hopelijk) bedoelde is dat het nieuwe btwnummer niet is gebaseerd op het BSN.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wat trouwens ook deels waar zou zijn, want met gaat onder andere bij de belastingdienst een omzettool gebruiken tussen je nieuwe btw nummer en oude btw nummer om software problemen op te lossen zoals ik begreep....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op ‎11‎-‎2‎-‎2019 om 14:09, JansenmeteenJ zei:

Wat trouwens ook deels waar zou zijn, want met gaat onder andere bij de belastingdienst een omzettool gebruiken tussen je nieuwe btw nummer en oude btw nummer om software problemen op te lossen zoals ik begreep....

 

Als je een eenmanszaak hebt, moet je vanaf 1 januari 2020 voor de btw 2 nummers gebruiken:

 1. Het omzetbelastingnummer: voor communicatie met de Belastingdienst
  Heb je een btw-nummer? Dat nummer heet vanaf 1 januari 2020 'omzetbelastingnummer'. Je blijft jouw huidige nummer gebruiken voor jouw contacten met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als je de Belastingdienst een brief schrijft. Of als je de BelastingTelefoon belt. Alleen de naam verandert in omzetbelastingnummer.
   
 2. Het nieuwe btw-identificatienummer: voor zakelijke contacten
  Het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) gebruik je vanaf 1 januari 2020 voor al jouw contacten met klanten en leveranciers. Je zet het btw-id bijvoorbeeld op jouw facturen en website. Ook gebruik je het voor handel binnen de Europese Unie (EU).

Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat je voor alle doeleinden gebruikt.

Zie up-date informatie op Ondernemersplein: Eenmanszaken: 2 nummers voor de btw


Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 11-2-2019 om 12:29, Roel J zei:

Ik ben heel erg benieuwd hoe men dat gaat doen met intracommunaitaire leveringen.. moeten eenmanszaken straks allemaal een nieuw btw nummer door gaan geven aan hun leveranciers?

Drama en geldverspilling..

Alle overeenkomsten met buitenlandse belastingdiensten en de partijen die mij daar mee van dienst zijn kan ik opnieuw opstellen incl vertaling, machtigingen en stempels van de rechtbank.

Kennelijk is het oude nummer ook echt niet meer bruikbaar.

Van mij hoeft het allemaal niet.

Share this post


Link to post
Share on other sites
31 minuten geleden, logistieke dienstverlening zei:

Drama en geldverspilling..

Yep ... niemand mag uw gegevens vergaren en bewaren, maar ondertussen weet iedereen alles van u ...

 

Een doorgeslagen privacywet mogen wij wel concluderen, en dat niet alleen voor ZZP'ers.

 

Bij menig politicus ontbreekt het corpus callosum tussen Idealisme en Realisme.


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 4 leden online en 253 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept