Jump to content
GerbrandPetersen

Voorschot dividenduitkering (binnen hetzelfde boekjaar)

Recommended Posts

Beste allemaal,

 

Hopelijk kunnen jullie me helpen met deze vraag. Ik zou dit jaar als DGA een dividenduitkering willen doen, maar het probleem is dat weet niet precies wanneer, hoeveel en hoe vaak. Stel nu het volgende voor:

 

- in maart 2019 boek ik 30.000 EUR van de BV naar privé

- in mei 2019 boek ik 40.000 EUR van de BV naar privé

- in juli 2019 boek ik 15.000 EUR van de BV naar privé

 

Totaal overgeboekt: 85.000 EUR. Ergens in oktober dien ik een "officiële" dividenduitkering in van 85.000 / 0.85 = 100.000 EUR. Die is dan als volgt opgebouwd:

 

- 15% (ad 15.000 EUR) dividendbelasting, te betalen binnen een maand van de BV => belastingdienst (<november 2019)

- 85% (ad 85.000 EUR)  dividenduitkering aan privé, die  dus al betaald is in de afgelopen maanden

 

Uiteindelijk betaal ik dan nog een laatste 10% dividendbelasting (ad 10.000 EUR) in 2019 via the IB 2018.

 

Vraag: is bovenstaande manier van werken toegestaan? Alles blijft binnen hetzelfde boekjaar.

 

Ik doe hierbij de aanname dat er voldoende reserves in de BV aanwezig zijn, de DGA de enige aandeelhouder is en ik aan de uitkeringstoets voldoe.

 

Alvast bedankt!

Gerbrand

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL.

 

Je moet die uitkeringen in maart, mei en juni dan wel als lening aan privé boeken (met bijbehorende rente). Als je dat niet doet, dan moet je binnen een maand aangifte van dividenduitkering doen. Zoals jij het in gedachte had, binnen een boekjaar, mag dus niet.

 

Quote

Vergeet bij dividenduitkering niet om ook de dividendbelasting tijdig aan te geven én af te dragen bij de Belastingdienst. Dit moet binnen één maand. Bent u te laat dan kunt u een boete krijgen.

https://www.sra.nl/NieuwsById?id=BC420E8E8399466E8DEB6492C9BC8B04

 

Quote

Wanneer moet u aangifte doen?

U moet aangifte doen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld. Als wij u een aangifteformulier toesturen, dan bent u verplicht aangifte te doen. Dit moet ook als u denkt dat u geen dividendbelasting hoeft te betalen.

 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/dividendbelasting/als_u_dividend_uitkeert/aangifte_doen_en_betalen

 

 

Edited by Rik ·

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rik, dat verklaart. Het leek al zo'n ideale oplossing, te goed om waar te zijn.

 

Weet je ook of ik meerdere dividenduitkeringen kan doen binnen hetzelfde boekjaar? Dus één in maart, één in mei en één in juli in dit geval.

 

Dank voor je tijd.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Het is gebruikelijk om het jaarlijks te doen na/bij het opstellen van de jaarstukken. Maar het is geen verplichting. Meerdere keren per jaar mag wel (vergeet de notules per uitkering ook niet).

 

Maar bij die opmerking vraag ik me ook af of je nu al dividend uit gaat keren van de eventuele voorziene winst van het lopende jaar? Want dat is normaal niet de bedoeling. Als je voldoende reserves hebt uit winsten van voorgaande jaren dan is het dus geen probleem. Maar dan zou je die dus ook direct in maart in een keer uit kunnen keren.

 

Heb je die 100.000 ook al in de reserves van voorgaande jaren zitten? Ik neem aan dat je ook een normaal DGA salaris ontvangt tijdens het lopende jaar?

 

 

Edited by Rik ·

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Gerbrand

Dit is of zijn interim dividend (ten) en mag de meerdere keren per jaar worden uitgekeerd

 

Interim dividend hoeft niet meer in statuten te worden vastgelegd

Onder het oude recht gold dat er alleen tussentijdse uitkeringen (interim dividend) mochten plaatsvinden als de statuten deze toestonden. Dit eerste vereiste is vervallen voor BV’s; tussentijdse uitkeringen kunnen plaatsvinden, ook als dat niet expliciet in de statuten is bepaald. Tussentijdse uitkeringen kunnen wel in de statuten worden uitgesloten.

 

Bron RVV advokaten

Google op interim dividend

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zijn voldoende reserves aanwezig, en de uitkering komt uit de winst van de afgelopen jaren. De reden dat ik in meerdere keren wil uitkeren is omdat ik niet weet hoeveel ik nodig ga hebben. Als ik in één keer uitkeer loop ik het risico dat ik een overschot in privé heb, waarover ik vermogensrendementsheffing betaal.

 

Nogmaals bedankt voor je reactie - ik geloof dat het helder is nu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wpronk - Ook bij een interim dividend neem ik aan dat de aangifte ingediend en betaald moet zijn binnen een maand nadat het bedrag is uitgekeerd aan privé, nietwaar?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minuten geleden, GerbrandPetersen zei:

Als ik in één keer uitkeer loop ik het risico dat ik een overschot in privé heb, waarover ik vermogensrendementsheffing betaal.

Vermogensrendementsheffing betaal je over het saldo op 1 januari. Dus alles in een keer in maart uitkeren is nét zo effectief als maart, mei en juli. In privé krijg je ook meer rente (hoewel dat tegenwoordig eigenlijk ook niets meer is). Maar voor die de vermogensrendementsheffing maakt het dus niets uit.

 

Maar inderdaad zou je om bedrijfstechnische redeneren die reserve ook nog even in de zaak kunnen laten zitten en kun je naar eigen inzicht het moment van dividenduitkering kiezen (meerdere keren per jaar). (Behoudens de reden die wpronk aangaf over de statuten.)

 

Ja, ook bij interim-dividend moet je binnen een maand de dividendbelasting aangifte doen en betalen. Overigens is interim-dividend officieel dividend uit winst van het lopende jaar (dan moet je wel zeker weten dat je die wist gaat draaien). Als je over reserves dividend uitkeert is het volgens mij gewoon 'normale' dividend. En de belastingdienst maakt daar volgens mij ook geen onderscheid in.

 

 

 

Edited by Rik ·

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 minuten geleden, Rik · zei:

Vermogensrendementsheffing betaal je over het saldo op 1 januari. Dus alles in een keer in maart uitkeren is nét zo effectief als maart, mei en juli. In privé krijg je ook meer rente (hoewel dat tegenwoordig eigenlijk ook niets meer is). Maar voor die de vermogensrendementsheffing maakt het dus niets uit.

 

Ter reactie: als ik 85.000 EUR in één keer uitkeer en ik maak uiteindelijk maar 20.000 EUR op, dan betaal ik vermogensrendementsheffing over de resterende 65.000 EUR. Bij deze hele kwestie gaat het erom dat ik niet bij voorbaat weet hoeveel ik nodig ga hebben - vandaar die meerdere kleine uitkeringen.

 

Bedankt voor jullie tijd en een goed weekend! :classic_smile:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept