Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  

woon-werk pand i.c.m kangoeroewonen

Aanbevolen berichten

goedenavond,

 

ik zoek op zeer korte termijn tips over de volgende bijzondere constructie:

 

De financiering is rond bij de bank. Het is voor een pand wat eerst een gemeenschappelijke functie had. Inmiddels is er voor een deel van het pand een woonbestemming verleend (met 2  aparte huisnummers omdat dit een zelfstandige ruimte is die bedoeld is voor kangoeroewonen).  het zakelijke gedeelte wordt bedrijfsmatig in gebruik genomen. dus eigenlijk zijn het 3 bestemmingen onder 1 dak.

De verhouding ligt als volgt: 60% zakelijk, 30% onze eigen prive woning, 10% woning ouders . 

het zakelijke gedeelte is met een zakelijke hypotheek gefinancierd, het woongedeelte incl. ouders met een particuliere hypotheek door onszelf. ouders brengen geen geld in.

 

toen we echter de aktes wilde laten opmaken bij de notaris liepen we tegen het volgende:

de bank wilt geen huurders met huurbescherming ivm risico's. het eerste voorstel was het opnemen van een ontruimingsverklaring in de akte. helaas gaat de bank daar niet mee akkoord en vraagt een zakelijk recht op te nemen. het klopt dat bij een zakelijk recht er geen sprake meer is van huurbescherming maar voor ons heeft het echter meer nadelen.

 

het zakelijk recht wordt ingestoken op recht van gebruik en bewoning. voor ons houdt dit in dat we het nu kadastraal moeten gaan splitsen, een waarde aan de woning moeten gaan toekennen middels een taxatie en er geen huur gerekend kan worden maar een aflossing van een lening die ouders dan voor hun deel aan ons moeten betalen. na aflossing zou hun deel wel eigendom worden. dit alles is erg zwaar ingestoken tov het doel en brengt een hoop extra kosten met zich mee.

 

Mijn vraag: is er is deze situatie nog een andere mogelijkheid waarbij we de ouders (beide AOW-ers) zonder huurbescherming kunnen laten inwonen zonder het zakelijk recht toe te passen?

 

 

 

aangepast door mausvkk

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites

Beste Maus,

 

Welkom op HL

 

De vraag betreft het privé deel van het pand en de privé-financiering daarvan. Hoewel het zakelijke in het pand gecombineerd wordt met privé maakt dit het vraagstuk nog niet gerelateerd aan ondernemerschap. (Als de bank t.b.v. financiering bepaalde eisen stelt, is dat het uitgangspunt van de situatie. Eventueel andere mogelijkheden zullen ook met dezelfde bank besproken moeten worden.)

Dit topic wordt gesloten... 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Deel op social media


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Log in om dit te volgen  

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  Groeien doe je met ondernemers onder elkaar:

  ✓     Stel jouw ondernemersvragen

  ✓     Deel jouw antwoorden

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     Op jouw moment

  ✓     Altijd gebaseerd op relevantie, inhoud en vakmanschap

×

Cookies op HigherLevel.nl

Cookies zijn nodig om Higherlevel.nl goed te laten functioneren. Door het gebruik van HigherLevel.nl verklaar je onze voorwaarden te hebben gelezen en te accepteren.

 Meer informatie   Oké