Ga naar inhoud
 • 0

Relatieproblemen (nils de witte)

Er gebeuren de laatste tijd vreemde dingen in onze relatie met onze huisbankier. We bankieren al een jaar of tien bij dezelfde bank en hebben al die tijd een vrij normaal RC krediet.

 

Nu zijn we wel een vrij bijzonder bedrijf, maar niet bijzonder winstgevend. Dat is het automatische gevolg van “startende ondernemers” als klanten. We zijn echter wel “prudent” en geven geen geld uit dat we nog niet verdiend hebben. Kortom eigen vermogen is nihil en cashflow is neutraal.

 

Nu het verhaal. Eerst jarenlang een “prettige relatie”. De bank is goed op de hoogte van onze activiteiten en vind ons sympathiek. Anderhalf jaar geleden begon het gezeur. “jullie balans ziet er niet zo goed uit hè”. Ja amehoela, dat weet ik zelf ook wel. Die heeft er nog nooit goed uitgezien. “Jullie moeten maar maandelijks pandlijsten gaan overleggen en dit jaar (2004) mogen jullie geen verlies maken”. Wij keurig pandlijsten gemaakt (een hoop gedoe) en vorig jaar met een klein winstje (en redelijk wat cash) afgesloten. Jaarcijfers ingeleverd en:

 

“Triiiingngng”, de bel gaat.”Met de bank, kunnen jullie even op kantoor langskomen”. Nou, dan zie je de bui al hangen. Wij in ons beste pak naar de bank. Kom je daar, krijg je een compleet “surrealistische” slecht nieuws gesprek voorgeschoteld, dat met begint met de openingszin: “Het gaat niet zo best hè”gevold door “wat vind je er zelf van?”. Wij lachen natuurlijk. Totaal niet onder de indruk. Het gaat op dit moment namelijk prima met het bedrijf. Maar dat kon de pret niet drukken. Uiteindelijk kwam de aap uit de mouw; “Wij willen zien dat jullie persoonlijk betrokken zijn bij de onderneming en willen dat jullie in privé mee tekenen”. Grote verbazing onzerzijds. “No way” was ons antwoord in koor (als er namelijk twee mensen ontzettend betrokken zijn bij hun bedrijf, dan zijn wij dat wel).

 

Toch is het een vervelende situatie. Zit zo’n bankman een beetje te zweten en moeilijk te doen. Hij weet ons niet te overtuigen, maar wil wel van ons af. Dus wat is hier aan de hand? Het is vrij eenvoudig. Het komt door Bazel II. Banken moeten verslag uitbrengen over de solvabiliteit van hun klanten. Is die niet goed genoeg, dan moeten ze extra eigen vermogen aanhouden. Wij zijn zo’n “Bad Dept” en de bank wil daar van af. Erg onhandig allemaal.

 

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

3 antwoorden op deze vraag

 • 0

We gaan versneld krediet afbouwen en EV versterken (voor de toekomst). Een nieuwe bank is een hoop gedoe en die andere banken zitten met hetzelfde probleem. De relatie is echter behoorlijk bekoeld. Bazel II is niet goed voor de relatie van de banken met het MKB.

Heeft mijn antwoord je goed geholpen? Dan is een reusje nooit weg.

 

Iedere vrijdag in Utrecht, gratis uurtje "sparren" met ervaren ondernemers en investeerders. www.innosquad.nl

 

contact: www.dewitte.org | Innovation + Business + Finance

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  4 leden, 196 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...