Jump to content
WillemAmsterdam

Aandelen en/of warrants voor toetreden Startup

Recommended Posts

Ik ben zelfstandig ondernemer (Eenmanszaak) en ben gevraagd om als co-founder een bestaande Startup toe te treden. Laten we voor het gemak uitgaan van een aandelenpercentage van 10% tegen een waardering van €100K. De startup bestaat nu een aantal jaar, maakt nog steeds verlies, maar is mede door de financiële investeringen voor alsnog gewaardeerd op €1mil.

 

Zoals bekend moet je in Nederland over de op papier toegekende aandelen inkomstenbelasting betalen. Omdat de aandelen de aankomende jaren niet verkocht kunnen worden en ik wel al belasting moet betalen, betekent dit een groot extra financieel risico. Als ondernemer ben ik bereid om de aankomende 2-3 jaar tegen een laag salaris ondernemend risico te lopen om mede het bedrijf succesvol te maken. De belasting die ik over de aandelen moet betalen is daarbij een extra financieel risico, welke ik eventueel tegen een hoger salaris kan beperken.

 

Een mogelijke vorm die de revue heeft gepasseerd is om een kleiner aandeel van 4,99% in 5 termijnen van een half jaar te laten converteren. En daarnaast het nader overeen te komen restant in een warrant te stoppen.

 

Mijn vragen:

 1. Als ik een warrant zou krijgen van 10% en het bedrijf wordt voor €5mil. verkocht, dan zou ik pas op dat moment belasting hoeven te betalen en 10% over €4mil (€5mil (verkoopprijs) - €1mil (uitoefenprijs) = €400K ontvangen?
 2. Als mijn aandelen nog niet geconverteerd zijn en het bedrijf wordt verkocht. Geldt dan de vooraf bepaalde waardering of de verkoopprijs?
 3. Zou je anders ook een aandelenpercentage van 10% ver in de toekomst kunnen laten converteren, zodat je er nu geen belasting over hoeft te betalen en het bedrijf tegen die tijd waarschijnlijk al verkocht zal zijn of aanzienlijk in waarde zal zijn toegenomen?

 

Al met al is het in Nederland nog steeds lastig om met aandelen in een bestaande Startup toe te treden zonde belasting te hoeven betalen over aandelen waarvan de waarde nog niet is uitgekeerd. Een van mijn bronnen: White Paper - Fiscale Behandeling Optieplannen

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept