Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
EL_Wouter

Zuiver boeken zakenlunch (ik gebruik MoneyMonk)

Recommended Posts

Hallo allen, 

Ik loop tegen een probleem aan met het boeken van zakenlunches/-diners. Het gaat me niet om het pakket (MoneyMonk), maar aangezien ik met hun in een discussie zit (en er niet uitkom) zou ik graag een second opinion horen. M.a.w. ik wil het gewoon graag snappen. 

De case is als volgt; stel ik ga happen met een zakelijke contact en pin het totale bedrag van €109,-. Op de bon staat dan €100,- aan eten en €9,- aan BTW. Wat ik begrijp van de belastingregels is dat ik de BTW niet mag opvoeren (immers genuttigd in horecagelegenheid) en 20% van de kosten als privé dien te zien. Lang verhaal kort - ik mag €80,- opvoeren en €29,- niet. 1e vraag: klopt dit? 

Ik kan het nu op twee manieren automatisch door MoneyMonk laten inboeken. Zonder dat helemaal uit te diepen is het resultaat van die opties, bij: 
1. €87,20 op grootboekrekening 'zakenlunch of -diner in horeca' en €21,80 op grootboekrekening 'privé', geen boekingen op een BTW grootboekrekening 
2. €80,- op grootboekrekening 'zakenlunch of -diner in horeca' en €21,80 op grootboekrekening 'privé', en een credit boeking op grootboekrekening 'BTW voorbelasting' 

In mijn optiek kloppen dus beide opties niet (en boek het nu handmatig). MoneyMonk is er echter van overtuigd dat het wel klopt en daarom begin ik te twijfelen of mijn handmatige boekingen dan wel kloppen. 2e vraag: is er iemand die hier wat licht op kan schijnen? 

Alvast bedankt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In mijn optiek klopt nummer 1, als je de BTW niet mag verrekenen. De kosten zijn weliswaar 100 euro, maar als je de 9 euro niet mag terugvragen via de omzetbelasting, dan worden het kosten voor de inkomstenbelasting. Je kosten zijn dan dus 109, waarvan je 87,20 daadwerkelijk fiscaal mag aftrekken.

 

Overigens moet je dit eigenlijk een beetje omslachtig invullen in je aangifte. Je moet eigenlijk 109 euro aan kosten opvoeren en vervolgens 21,80 euro invullen bij "fiscaal niet of gedeeltelijk aftrekbare kosten". Per saldo trek je dan ook 87,20 euro af voor de inkomstenbelasting.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt prinsrachid! Erg verhelderend voor me, waarmee ik nu eindelijk (denk te) begrijp(en) hoe het in elkaar steekt. En daarmee met je eens dat, vanwege het achteraf moeten corrigeren bij de IB aangifte, het dus in het boekhoudpakket omslachtig / niet transparant is.

 

Nogmaals, merci!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept