Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Mark_W

Optieregeling in startup

Recommended Posts

Zoals in mijn vorige bericht gezegd, ik ben nog aan het schrijven aan een ondernemingsplan. Eén van de onderwerpen is het toekennen van aandelen / opties aan werknemers. Dit artikel is volgens mij redelijk volledig: https://www.ekelmansenmeijer.nl/nl/kennis/juridische-tips/hoe-kun-je-werknemers-in-een-startup-belonen

 

Bij alle oplossingen komt volgens mij uiteindelijk toch de notaris kijken - ik neem aan dat dit ook voor een optieovereenkomst al nodig (of zeker handig) is.  Wat zijn jullie ervaringen met de verschillende mogelijkheden voor aandelen / opties voor werknemer in een startup?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoeveel verstand heb je van de bijbehorende fiscaliteiten en  RJ275/IFRS 2? Hou er rekening mee dat zelfs de meeste accountants en fiscalisten dit taaie materie vinden en de tarieven daarop aangepast zijn.

 

Optieregelingen (zogenaamde share based payments) zijn uiterst complex van aard. En dan heb ik het alleen nog maar over de technische kant van het verhaal. Denk ook: hoe motiverend zal het zijn als een medewerker na bijvoorbeeld drie jaar alleen opties heeft die out of the money zijn? En door wie en hoe wordt dat bepaald? Ten overvloede, mocht je een tweede ronde financiering nodig hebben dan kan een optieregeling voor medewerkers ook enorm nadelig zijn voor het succes ervan.

 

Als alternatief kan je natuurlijk ook denken aan een loyaliteitsbonus in de vorm van een uitkering of een salarisverhoging: makkelijk te bepalen, makkelijk te verwerken, fiscaal niet bijzonder ingewikkeld, duidelijk voor alle betrokken partijen. En zo zijn er vast nog wel een aantal (relatief eenvoudige) mogelijkheden te bedenken.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er zijn alternatieven voor opties zoals SARs (share appreciation rights) of een STAK oprichten, die ook genoemd zijn in dat artikel. 

 

1. Heeft als voordeel dat de toekenning onbelast is. Je laat werknemers delen in dividend en evt opbrengst bij verkoop. Dat is een recht en geen bezit voor hen. Nadeel is dat er loonheffing verschuldigd is. 

 

2. Een STAK (stichting administratiekantoor) zorgt ervoor dat je werknemers certificaten van aandelen krijgen die meedelen in dividend en opbrengst bij verkoop. Die certificaten kennen geen stemrecht. Voor de houder ervan (mits <5%) is het bezit in box 3. Het werkelijk rendement is onbelast. De waarde belast in box 3.

 

Wat past voor jou en je werknemers hangt vooral af van jouw bereidheid om hen fiscaal tegemoet te komen. En of zij de middelen hebben om certificaten te kopen, die zijn doorgaans niet gratis. 

 

Bovenal moet je je afvragen waarom je dit wilt doen! En denk dan niet alleen aan binding aan het bedrijf, maar vooral aan het antwoord op de vraag: "wat hebben zij eraan?"

 

Succes

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er is 1 lid online en 180 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept