Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
MarcRB

parttime werken, andere regeling Verlof, ATV en Reiskosten

Recommended Posts

Hallo,

Een kennis werk fulltime 40 uur in de week, waarvan 38 op contract. Hij bouwt dus wekelijks 2 uur ATV op, wat voor 13 ATV dagen per jaar zorgt. Daarnaast heeft hij 25 vakantie dagen.
Omdat hij met de bedrijfsbus van het werk van en naar huis rijdt, ontvangt hij geen reiskosten vergoeding. Het betreft CAO Klein metaal.

Nu gaat hij 24 uur werken (wo,do.vr)
Het nieuwe contract is 24 uur per week met 24 contracturen zonder ATV. Mijn kennis vraagt om ATV,  bijv. 24 uur werken 23 uur op contract is 1 uur ATV opbouw.
Zijn baas zegt dat dit niet kan, omdat ATV alleen voor fulltimers geldt. Klopt dit?
Bovendien zegt hij dat bij 24 uur werken (60%) slechts 14 vakantiedagen gelden i.p.v. de zelf berekende 15. Klopt dit?
Bestaat er niet zoiets als verworven recht, waardoor ATV en verlofdagen evenredig moeten worden verlaagd?

En heeft hij recht op reiskostenvergoeding á  2x 11 Km? Hij moet immers op woensdag naar de zaak rijden, dan krijgt hij de bedrijfsbus mee (ook naar huis) en op vrijdag moet hij deze weer inleveren. Op dat moment neemt hij zijn voor 3 dagen geparkeerde auto weer, om terug naar huis te rijden. In mijn optiek zijn dit 2 ritten  woon-/werkverkeer.
Zijn baas zegt, "Het is jouw keuze om minder te gaan werken, daar horen dit soort consequenties ook bij. Reiskosten heb je nooit gehad vanwege de bedrijfsbus, dus daar heb je nu ook geen recht op."   Mag dat allemaal ?
 

Edited by MarcRB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Er mag niet gediscrimineerd worden op basis van fulltime of parttime. Het College voor de Rechten van de Mens het een tijdje geleden nog een (helaas niet bindende) uitspraak over gedaan met betrekking tot feestdagen. Het kan zijn dat er binnen de CAO andere afspraken zijn gemaakt. Gewoon de cao erbij pakken dus.

 

Verder kan het wel zo zijn dat adv-dagen, vakantiedagen en feestdagen niet aan parttimers worden toegekend, maar in dat geval moeten ze worden afgekocht in de vorm van een toeslag. Bij 2 uur adv op 38 effectieve werkuren zou dat een toeslag van 5,26% inhouden. Vakantietijd is gewoon naar rato. 60% van 25 is 15.

 

Reiskosten worden gewoon betaald volgens de CAO. Als je met een privévervoermiddel van of naar je werk gaat, is dus vergoeding van toepassing. Het ligt een beetje aan de dwingendheid waarmee deze reiskostenvergoeding moet worden uitbetaald. Soms is de vergoeding discretionair namelijk.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 minuten geleden, prinsrachid zei:

Vakantietijd is gewoon naar rato. 60% van 25 is 15.

Wettelijk is volgens mij 4x het aantal dagen per week. Bij 5 dagen is dat dus wettelijk minimum 20 dagen. Er kunnen echter nog wat dagen bijkomen i.v.m. leeftijd en c.a.o. bepalingen e.d. 3 dagen zou dus 12 vakantiedagen zijn.

 

Raadpleeg de daadwerkelijke c.a.o. om te zien hoeveel extra dagen hij kreeg en krijgt. Maar vakantietijd naar rato hoeft dus in deze c.a.o. niet zomaar op te gaan. Het kan dus best zijn dat dat voorheen 5 extra dagen waren en bij deeltijd nog maar 2.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 200 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept