Jump to content
BernieBernz
Verberg

Bedrijf verkocht, wat nu te doen met de winst?

Beste,

Ik lees al heel lang mee maar postte nog nooit een bericht. Ik ben 60 jaar en verkocht dit jaar mijn bedrijf.

Ik zou niet weten waar聽ik met mijn lagere tuinbouwschool en geen diploma's ooit nog aan de slag kan of welke bedrijf ik ooit nog kan beginnen?

Zomaar weer een nieuw bedrijf beginnen en ook daar succesvol mee te zijn is moeilijk. Er wordt ook vaak gezegd dat alle energie die je ooit

in je 1e bedrijf stak je niet nogmaals op kan brengen bij een 2e oprichting.

Gezinssamenstelling: man, vrouw (45 jaar) 2 kids van 6.聽

Met de opbrengst kon ik mijn hypotheek aflossen. Echter nu zit ik natuurlijk zonder enig inkomen. Een dikke

1,5 mio netto staat nu op de bank als restopbrengst. Maandelijks is een 4.500 euro nodig om alle lasten en extraatjes te kunnen blijven betalen.

Ik kan natuurlijk mijn spaargeld opsoeperen maar dat hou je dan 20 jaar vol. Dan ben je blut.

Een nieuw box 3 inkomen zou natuurlijk geweldig zijn. 7 huisjes van rond de 200.000 euro aanschaffen en in de verhuur. Opbrengst 10.000 euro per maand.

Ik zou heel graag op een goed idee willen worden gebracht. Dank.

Link to post
Share on other sites

Recommended Posts

 • 0

Ik zit in een soortgelijke situatie (echter 'iets' minder opbrengst uit de verkoop 馃槈) en ik kies ervoor om mij niet te haasten met een nieuw idee. Zodra het rustiger is tussen de oren komen de idee毛n vanzelf...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer VOF De Witte Boerderij,聽A.C.T.I.V.E.聽(Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise) in Marketingmanagement,聽Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht (Arbeidsrechter.nl)

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van聽toetsing聽aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites
 • 0
19 minuten geleden, BernieBernz zei:

Maandelijks is een 4.500 euro nodig om alle lasten en extraatjes te kunnen blijven betalen.

Ik kan natuurlijk mijn spaargeld opsoeperen maar dat hou je dan 20 jaar vol. Dan ben je blut.

Heb je nu na het aflossen van het huis ook nog 4.500 nodig per maand?

En 20 jaar maal 4.500 per maand is 1.080.000. Dus dan heb je nog een half miljoen over wanneer je vrouw met pensioen gaat. Ik heb dus niet het idee dat het dringend is dat je met een nieuw idee op de proppen komt.

Natuurlijk kun je de komende jaren wel rustig de tijd nemen om eens te kijken of het verstandig is wat geld in stenen te stoppen en op die manier een vast inkomen te genereren qua huuropbrengsten. Begin dan niet direct met 7 huizen maar met 1 of 2. Uitbreiden kun je altijd nog doen wanneer je ziet dat het beheren je bevalt.

(Overigens denk ik niet dat 7 huisjes van 200.000 10.000 per maand aan huur op zullen brengen. Of je moet in een gewilde omgeving zitten maar dan zijn die huizen ook weer duurder dan 200.000.)

Edited by Rik 路
Link to post
Share on other sites
 • 0

Investeren in steen kan leuk zijn, maar geeft ook zorgen. Onderhoud, zorgen dat het verhuurd blijft etc etc....聽

Dat is niet iets wat je zo even naast doet en creeert ook een baan.

Andere kant je kan hypotheek verstrekker worden in vastgoed, dan zou je het net redden denk ik

1,5 mio x 6% rente geeft slechts een opbrengst van聽90000 bruto... per jaar dan moet je nog afrekenen met de belastingdienst oa...聽

Je geeft aan zelf een 54000 per jaar nodig te hebben.

Maar ik begin wel te twijfelen, ik heb geen verstand van belastingafrekeningen met deze vermogens....

Link to post
Share on other sites
 • 1
Quote

Ik zou niet weten waar聽ik met 锘縨ijn lagere tuinbouwschool en geen diploma's ooit nog aan de slag kan of welke bedrijf ik ooit nog kan beginnen?锘匡豢

Als je gezond bent en jouw partner zou kunnen werken, bevind je je volgens mij in een tamelijk luxe positie. Je bent dusdanig succesvol geweest dat je op je zestigste...[vul zelf maar in]. Dat idee krijg je hier niet aangedragen, maar vergeet op dit moment ook niet te genieten.

Welkom overigens!

Groet,

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Met zo'n bedrag lijkt het me dat je wel een paar duizend Euro aan een financieel adviseur kunt uitgeven. Of ga eens praten met je eigen bank. Of misschien beter nog... doe beide.

Het ligt er namelijk helemaal aan wat je wilt (rentenieren of beleggen of verder ondernemen) en of je vrouw wil of kan werken, en hoeveel hypotheek er nog openstaat, en hoeveel er moet overblijven (in maandelijkse uitkering en/of in vermogen) voor je gezin als er iets misgaat met jou (we hopen dat dat niet gebeurt, maar tegen de tijd dat je kinderen echt op eigen benen kunnen staan ben je al bijna 80, en er zijn best veel mensen die dat niet halen, laten we realistisch zijn), hoeveel pensioen er is opgebouwd, etc.

Je zit in principe comfortabel genoeg om ongeveer iedere voorzienbare situatie te weerstaan.... als je geen stommiteiten uithaalt.


Bel een octrooigemachtigde van Patenthuis bij al uw octrooivragen !

Link to post
Share on other sites
 • 0

Voordat je naar welke adviseur loopt zal je zelf moeten bedenken wat je wilt. Je hebt een behoorlijke pot met geld, en daar zal je hard voor gewerkt hebben. Nu heb je veel tijd over.

Heb je een idee wat je wilt doen de hele dag? Voor het financiele plaatje maakt het natuurlijk veel uit of je met een ereader lekker de hele dag op de bank boeken zit te lezen, of dat je 6 maanden per jaar in een eerste klas hut op een cruise schip zit.

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik denk dat het aller aller aller belangrijkste is dat je iets doet waarbij je zelf aan de knoppen kan blijven draaien. Waarbij je niet afhankelijk bent van wat een of andere idioot ergens roept of doet aan de andere kant van de wereld.聽 Voordeel van iets verhuren is dat je zelf ook een beetje aan het prutsen blijft, dingetjes doen die je leuk vind en de rest uitbesteden aan een vakman in de buurt. Mooie van huur opbrengsten is dat die altijd waardevast blijven en voor de komende 40 jaar gegarandeerd. 20 jaar geleden kosten een middenwoning fl. 150.000,- daar kom je nu prima mee uit met de huur. En uiteindelijk hebben daar je kids van nu 6 ook later het meeste aan.聽

10 uur geleden, kuifje zei:

Met zo'n bedrag lijkt het me dat je wel een paar duizend Euro aan een financieel adviseur kunt uitgeven. Of ga eens praten met je eigen bank. Of misschien beter nog... doe beide.

Ik vind praten met een bank echt iets van ruim voor 2007. Die hebben nu niet echt bewezen dat ze rekening houden met de belangen van een klant. In mijn beleving is logisch nadenken 80% van het verhaal, en een adviseur praat over geld van een ander. Dat is altijd heel wat anders dan het geld van jezelf.聽

Link to post
Share on other sites
 • 0
Op 16-4-2019 om 14:27, BernieBernz zei:

Zomaar weer een nieuw bedrijf beginnen en ook daar succesvol mee te zijn is moeilijk. Er wordt ook vaak gezegd dat alle energie die je ooit

in je 1e bedrijf stak je niet nogmaals op kan brengen bij een 2e oprichting.

Er zijn er ook genoeg die zeggen dat pas je derde bedrijf echt succesvol is, omdat dan de meeste emotie rondom het ondernemen wel weg is. (Daarmee bedoel ik niet de passie, maar het nemen van beslissingen die meer met het hart dan met de hersenen wordt genomen)

Bij mij was dit zeker waar, mijn inmiddels derde onderneming is een stuk succesvoller dan de eerdere 2.

Link to post
Share on other sites
 • 0

We hebben natuurlijk geen idee waarmee Bernie ervaring heeft. Je kan dertig jaar op de boerderij van je ouders passen en die uiteindelijk voor een stevig bedrag verkopen; dat is op zich geen verdienste. Geen bruikbare ervaring. Maar misschien heeft Bernie wel met eigen handen een winstgevend smederij opgezet of handel in uien. Dat weten we niet.

Nou heeft hij op z'n zestigste een jonge vrouw en nog veel jongere kinderen. Maar weet hij niet of hij wil beleggen, investeren of opnieuw ondernemen. Wel weet Bernie dat hij maandelijks 4500 uitgeeft aan diverse kosten, terwijl de hypotheek al afgelost is. Dat is dus drie keer modaal, zeker als je ook de kinderbijslag meetelt. Lijkt me een luxe leven.

Voor een beetje serieuze reactie is veel meer info nodig. Spits het maar eens toe op ondernemen. Wil je uberhaupt nog ondernemen, of zoek je een belegging die goed rendeert? Dat laatste is namelijk geen thema voor dit forum.


Zucht...

Link to post
Share on other sites
 • 0

Wil je het nog riskeren, en in welke mate?

Als je tevreden bent met ca 4500 per maand met een startvermogen van 1.5 miljoen dan hoef je niet per se wat te ondernemen. Feitelijk hoef je alleen maar een langdurig rendement te halen dat na vermogensbelasting pakweg 3.5% op jaarbasis oplevert.聽

Aan rente zul je dat momenteel niet krijgen, maar gezien je horizon een paar decennia is kun je andere producten overwegen: Iets als een index tracker die ook rendement uitbetaald (ETF oid) haalt dat historisch gezien gemakkelijk over een periode van 20 jaar.聽

Voor vastgoed lijkt het me geen ideaal moment gezien de huizenprijzen nu gewoon heel hoog zijn. Dat geldt uiteraard ook voor de huuropbrengsten, maar die kunnen acuut kelderen als de druk van de vastgoedmarkt af gaat, waardoor je in het slechtste geval achterblijft met relatief waardeloos vastgoed. Zoiets is lastig te voorspellen, maar wel een realistisch risico.

Persoonlijk zou ik zeker niet het volle bedrag inzetten om mee te ondernemen, maar wellicht wel een deel. Je zou bijvoorbeeld 2/3e kunnen vastleggen in ETF's. deposito's, aandelen of iets dergelijks (bij een miljoen inleg is advies meestal "gratis"), en met der rest gaan ondernemen in iets dat je echt leuk vindt om te doen: niet direct omdat je het geld nodig hebt om van te leven, maar puur doen om het doen.聽

Link to post
Share on other sites
 • 0

Leuk om zoveel reacties te lezen. Dank daarvoor. Ik weet niet of ik op een andere planeet woon maar 4.500 euro per maand nodig hebben is niets bijzonders toch?

Alle vaste lasten zijn alleen al 聽de 1.600 euro聽(GWL/Ziggo/verzekeringen/wegenbelasting/maandelijks 1/12 deel gemeente belastingen/mobiel/zorg/levensverzekering) tel het zelf maar eens op voor jezelf. Natuurlijk moet je ook nog rekening houden met een aanslag vermogensrendementsheffing van ongeveer 18.000 euro per jaar. Dus een 1.5 mio moet toch heel wat rendement opleveren om die kosten te kunnen blijven betalen. Vroeger kwam er per maand geld binnen, nu moet je iedere maand plukken. Als je met beleggen aandelen/obligaties oid bedoelt dan wordt dat het zeker niet. Het mooiste zou zijn om een paar pandjes te hebben en die te verhuren rechtstreeks aan Shell oid.聽

Link to post
Share on other sites
 • 0

BernieBernz,

ik krijg bijna de indruk dat je dan te goedkoop verkocht hebt en te vroeg gestopt bent. Jouw vrijwillige beslissing en keuze naar het lijkt.

Kom op man, 9 op 10 uit jouw leeftijdsgroep zouden direct ruilen van positie. Het wordt al bijna een zielig verhaal. Budgetcoach of vermogensplanner!?

Groet,

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik heb intussen heel wat ondernemers met een vergelijkbaar probleem opgezadeld. Voel me nu opeens heel schuldig...聽馃檮

Voordat we 眉berhaupt met een verkooptraject starten is de eerste vraag wat de verkopend ondernemer na de overdracht gaat doen. Sommige ondernemers zijn toe aan pensioen, maar de meeste van onze klanten zijn al met een nieuw project waar alle aandacht en ook vaak wat geld voor nodig is. In beide gevallen is verkoop een logische stap om te zetten. Dat is anders wanneer de verkoper geen plan heeft. In dat geval zou ik niet meteen aanraden om te verkopen, tenzij je een bod krijgt dat je niet kunt weigeren.聽

Je kunt naar een financieel adviseur stappen, maar ook die zal vragen waar de ambities liggen. Investeren in bedrijven is een vak apart en ook moet je verliezen kunnen incasseren. De verstrekte info is beperkt maar ik heb het idee dat dit niet passend is. Geld beleggen in crypto lijkt me wel een goed plan. John de Mol, Waylon, Humberto Tan en vele andere BN-ers zijn daar heel succesvol mee. Daar heb je dus geen enkele kennis voor nodig聽馃槈. Het idee van een paar huizen kopen vind ik een verstandige optie. Het is niet heel ingewikkeld, rendementen zijn stabiel en huizen zijn altijd wel courant. Bovendien kan je een hefboom op je eigen geld zetten. Zo kan je met een beperkt deel eigen geld tegen een lage rente lenen met het huis als onderpand. Dan hoef je dus niet 1,4M te inversteren in om 7 woningen van 200k te kopen, maar kan dat bijv. ook met 300k-500k eigen geld. De rest is dan hypotheek met een lage Loan to Value (60%-80%). In deze risicoklasse betaal je weinig rente. Verder zou ik ook een deel van de huurinkomsten gebruiken om de hypotheek verder af te lossen. Zo heb je na enige jaren een mooi vermogen in de stenen zitten (die ook nog eens in waarde stijgen).聽

En je houdt nog 1M op de bank over.聽Als het allemaal leuk loopt kan je de truc herhalen, etc. Maar ik zou wel aanraden om toch ook voldoende geld op de bank te houden.聽

Link to post
Share on other sites
 • 0

Ik denk dat je die 1,5 miljoen het beste kunt laten renderen door je uitgavepatroon aan te passen.

Als je na aftrek van je vaste lasten nog steeds iedere maand 3000 euro 'moet' spenderen, dan valt daar wel wat winst te behalen


That awkward moment when your sarcasm is so advanced people actually think you're stupid

Link to post
Share on other sites
 • 0
5 minuten geleden, StefanO zei:

Ik heb intussen heel wat ondernemers met een vergelijkbaar probleem opgezadeld. Voel me nu opeens heel schuldig...聽馃檮

Voordat we 眉berhaupt met een verkooptraject starten is de eerste vraag wat de verkopend ondernemer na de overdracht gaat doen. Sommige ondernemers zijn toe aan pensioen, maar de meeste van onze klanten zijn al met een nieuw project waar alle aandacht en ook vaak wat geld voor nodig is. In beide gevallen is verkoop een logische stap om te zetten. Dat is anders wanneer de verkoper geen plan heeft. In dat geval zou ik niet meteen aanraden om te verkopen, tenzij je een bod krijgt dat je niet kunt weigeren.聽

Je kunt naar een financieel adviseur stappen, maar ook die zal vragen waar de ambities liggen. Investeren in bedrijven is een vak apart en ook moet je verliezen kunnen incasseren. De verstrekte info is beperkt maar ik heb het idee dat dit niet passend is. Geld beleggen in crypto lijkt me wel een goed plan. John de Mol, Waylon, Humberto Tan en vele andere BN-ers zijn daar heel succesvol mee. Daar heb je dus geen enkele kennis voor nodig聽馃槈. Het idee van een paar huizen kopen vind ik een verstandige optie. Het is niet heel ingewikkeld, rendementen zijn stabiel en huizen zijn altijd wel courant. Bovendien kan je een hefboom op je eigen geld zetten. Zo kan je met een beperkt deel eigen geld tegen een lage rente lenen met het huis als onderpand. Dan hoef je dus niet 1,4M te inversteren in om 7 woningen van 200k te kopen, maar kan dat bijv. ook met 300k-500k eigen geld. De rest is dan hypotheek met een lage Loan to Value (60%-80%). In deze risicoklasse betaal je weinig rente. Verder zou ik ook een deel van de huurinkomsten gebruiken om de hypotheek verder af te lossen. Zo heb je na enige jaren een mooi vermogen in de stenen zitten (die ook nog eens in waarde stijgen).聽

En je houdt nog 1M op de bank over.聽Als het allemaal leuk loopt kan je de truc herhalen, etc. Maar ik zou wel aanraden om toch ook voldoende geld op de bank te houden.聽

Goede tip ! Daar heb ik wat aan.聽

Link to post
Share on other sites
 • 0

37 minuten geleden, StefanO zei:

Geld beleggen in crypto lijkt me wel een goed plan. John de Mol, Waylon, Humberto Tan en vele andere BN-ers zijn daar heel succesvol mee. Daar heb je dus geen enkele kennis voor nodig聽馃槈.

Sorry hoor, maar sinds wanneer is het een goed idee om iets te doen waar je niks van hoef te snappen, en dat ook gedaan wordt door bekende Nederlanders?

Nooit gehoord van "resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst"?聽

Link to post
Share on other sites
 • 0

Zonder wrijving geen glans!

Je serveert of schrijft jezelf een beetje af en dat is zonde voor jezelf en jouw gezin (denk ik).

Groet,

Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your聽entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  • 聽Available 24/7 / within <6 hours of response
  • 聽Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 440 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

聽More information 聽 I accept