Jump to content
Tim Amsterdam

Oprichting nieuwe BV; Investeerder later inbrengen?

Recommended Posts

Dag Collega's, 

 

Met drie founders richten wij deze week een nieuwe B.V. op. Deze neemt de inventaris van een oude fabriek over. De drie founders vormen het management. De founders brengen kennis, netwerk en een substantieel aantal klanten.

 

We zijn in gesprek met verschillende investeerders om een totaal van 450K op te halen (250K in lening, 200K in equity = 19,6%)

 

We willen een specifieke strategische investeerder het aanbod doen om per direct een investering van 100K te doen en daarmee een groter percentage (Seed 1) aandelen te krijgen. De eerste investering is voor ons belangrijk om de overname af te kunnen ronden. 

 

Is hier bezwaar tegen? Kunnen we deze investeerder eventueel al tijdens de oprichting laten deelnemen? Kan dit uberhaupt gezien de investeerder geld inbrengt en de founders dat niet doen? 

Indien geen bezwaar, is er een logische periode om te wachten alvorens de nieuwe ronde investeerders deel te laten nemen?  

 

Graag jullie ervaringen, 

 

Hartelijke groeten, 

 

Tim

 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Tim,

Bij de oprichting betaalt elke aandeelhouder doorgaans hetzelfde voor een aandeel. Dus als jullie 1 cent nominaal per aandeel storten, dan doet de investeerder hetzelfde. Dat wil je niet want dan is 19,6% goed voor een paar centen. 

 

Doorgaans wachten de founders inderdaad totdat het verklaarbaar is waarom zij alleen nominaal gestort hebben en de investeerder instapt op een waardering van ruwweg 750k (1 mio min 250k schuld).

 

Dus ook mijn vraag aan jullie: waarom zijn de investeerders bereid om in te stappen op 750k, terwijl de founders veel minder inbrengen?

 

Waar komt die waarde vandaan? Oftewel, wat brengen de founders in? Dat zal toch ook waarde hebben. En waar komt dat vandaan? Is dat een bestaande onderneming, van wie is die en in welke rechtsvorm?

 

Groet

Joost

 

 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag Joost, 

 

Bedankt voor je reactie. 

 

De waarde kan grof onderverdeeld worden in:

 

Gunstige startpositie: We nemen de inventaris onder gunstige voorwaarden over van mijn partners in een andere BV voor een som van 80K. Een dergelijke setup in operationele conditie (= rigging)  kost je gauw 250K. Tevens nemen we een voor Amsterdamse begrippen erg gunstig huurcontract over.  Deze waarde kunnen we aantonen aan investeerders maar niet weergeven op de balans lijkt me?

 

Omzet: Er is in de maanden aanloop acquisitie gedaan. Een aantal productiedagen (met 3k winst na aftrek alle kosten) per maand wordt vanaf volgende week in gang gezet.  Tevens laten 2 van de 3 founders eigen producties uitvoeren in de fabriek. We onderhandelen nu hoe we deze opdrachten contractueel kunnen vastleggen voor langere termijn. 

 

Groet,

 

Tim

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag Tim,

 

Dan zou ik na de oprichting even wachten en dan overgaan tot uitgifte van nieuwe aandelen aan de investeerder. Dan heb je geen probleem bij de verdeling van de aandelen versus de te storten bedragen.

Succes

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept