• 0

Belasting ontwijken door te emigreren

Goedemiddag,

 

6 maanden geleden ben ik een online platform begonnen waarbij ik twee doelgroepen samen breng. Inmiddels loopt het platform erg goed maar baal ik ontzettend van de hoge belastingtarieven in Nederland. Ik wil dit gaan ontwijken.

 

Gezien ik zelf bijna nooit in Nederland ben en het bedrijf momenteel nog geregistreerd staat als een eenmanszaak zoek ik naar mogelijkheden om de website in het buitenland onder te brengen. Ik ben momenteel in Thailand maar no way dat ik 51% in handen geef van een Thai. Dit is dus geen optie.

 

En uiteraard heb ik het over de belastingparadijzen. Ik lees over 10% of zelfs 0% en een jaarlijkse bijdrage. Echter wil ik dit zo legaal mogelijk doen. Mijn bedrijf bestaat enkel uit een website die abonnementen aanbied. Er worden verder geen fysieke producten geleverd of diensten. Ik heb wat gelezen over de "Feitelijke leiding". Gezien ik abonnementen verkoop lijkt het mij dat deze dan verplaatst naar het land waar het bedrijf gevestigd is, consumenten daar een abonnement nemen en dan kan ik in principe ook BTW vermijden?

 

Ik verwacht een winst in het eerste jaar van €85.000,-

 

Ik wil dit uiteraard allemaal niet te rooskleurig in zien. Wie heeft er tips en advies voor mij? Hartelijk dank.

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

25 antwoorden op deze vraag

  • 0
(aangepast)

Welkom op HL, met een paar kanttekeningen, dat wel. 

 

Ten eerste leest de fiscus ook mee op dit forum.

Termen als 'ontwijken, 'vermijden' en 'zo legaal mogelijk' wekken een sterke indruk dat je op zoek bent naar wat minder integere adviezen die niet onder de wet- en regelgeving van dit land vallen, in ieder geval is de gekozen insteek ook strijdig met onze forumregels. Daarom gaat dit topic op slot.  wellicht (naar mijn smaak) wat minder moralistisch maar kunnen de mogelijkheden wel worden onderzocht en becommentarieerd.

 

Edit: Na mod-overleg reactie van ondergetekende gecorrigeerd en topic weer geopend. 

aangepast door Hans van den Bergh
correctie en heropend

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Op 27-4-2019 om 10:25, MrDavid zei:

Ik wil dit gaan ontwijken.

Het is je goed recht om jezelf en je bedrijf in een ander land te vestigen om zo minder belasting te hoeven te betalen. Daar is niets onintegers aan.

Oninteger (en strafbaar)  wordt het pas als je het alleen op papier doet en ondertussen wel gebruik blijft maken van de voorzieningen van het land waar je  op papier niet bent. 

 

Op 27-4-2019 om 10:25, MrDavid zei:

En uiteraard heb ik het over de belastingparadijzen. Ik lees over 10% of zelfs 0% en een jaarlijkse bijdrage.

 

De Nederlandse overheid heeft een mooi rijtje belastingparadijzen  voor je opgesteld:   Amerikaans Samoa, de Amerikaanse Maagdeneilanden, Guam, Samoa en Trinidad en Tobago,  Anguilla, de Bahama's, Bahrein, Belize, Bermuda, de Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Isle of Man, Jersey, de Kaaimaneilanden, Koeweit, Qatar, Saudi-Arabië, de Turks- en Caicoseilanden, Vanuatu en de Verenigde Arabische Emiraten.

 

 

Edit:

de oorspronkelijke topictitel "belasting ontwijken via een offshore constructie" is wellicht ongelukkig gekozen. Een "offshore constructie" is  een eufemisme voor een constructie waarin je jezelf en je bedrijf op papier verhuist naar een belastingparadijs maar in het echt  gewoon blijft wonen in Almere-Buiten. 

Maar dat is hier als het goed is niet aan de orde: jij pakt echt het vliegtuig naar Qatar en schrijft je uit uit Nederland? ... titel daarom aangepast 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Tuurlijk zit er een morele kant aan belasting ontduiken en ontwijken. De ene ondernemer betaalt wel mee aan algemene voorzieningen en de ander niet. Of de ene wat meer en de andere wat minder.

 

Maar in plaats van mekaar de maat te nemen, kunnen we ook eens naar een overheid wijzen die dat met opzet mogelijk maakt. Of zich verzet tegen pogingen om tenminste op EU niveau een level playing field te maken. Uit angst dat de Britten wellicht een hoofdkantoor inpikken.

 

Dat fenomeen is nog erger nu het voordeel wel gegund wordt aan grote rijke multinationals (Nederland heeft dat zo'n beetje uitgevonden) en niet aan kleinere ondernemers. Al kan ik mij herinneren dat we deze discussie al eens eerder gevoerd hebben: Jan ging op Bermuda an...

 

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Ik denk dat dit meer een cybernomad-ding is, al mag MrDavid dat zelf zeggen natuurlijk. 

 

Het is vaak geen doelbewuste ontwijking, maar er is gewoon niet zoveel geregeld voor mensen die rondreizen en geld verdienen door online werk of het exploiteren van zo'n website en dergelijke. Bij een winst tot zeg 25k kun je prima in nederland ingeschreven blijven staan gezien je dan nauwelijks belasting betaalt, al moet je formeel wel iedere 8 maanden hier voet aan de grond zetten. 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Quote

6 maanden geleden ben ik een online platform begonnen waarbij ik twee doelgroepen samen breng.

Zijn dit Nederlandse, Europese of overwegend internationale (wereldwijde) partijen? En waarom ben je dan als Nederlandse eenmanszaak gestart? Dat is me (belasting)technisch gesproken niet helemaal duidelijk.

 

Heb je of heeft jouw familie ooit wel Nederlands onderwijs en Nederlandse zorg genoten? En hoe wil je dat in de toekomst dan gaan organiseren? Zie bijvoorbeeld deze, dit soort 'eigen' regels voeden dan toch altijd mijn bedenkingen.

 

Quote

Ik ben momenteel in Thailand maar no way dat ik 51% in handen geef van een Thai.

Kennelijk heeft Thailand dan ook bepaalde juridische of fiscale nadelen, deel deze eens met ons...

 

...en wat zou gebeuren, mocht je daar als Europeaan (of Nederlander) of bij terugkeer ooit juridische of sociale bijstand nodig hebben?

 

Is het reëel om te willen emigreren voor de genoemde winstverwachting los van praktische wensen t.a.v. verblijfplaats? Koningsdag is (was) voor velen best aardig ondanks het wisselvallige weer.

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

De uitdrukking offshore constructie duidt op iets anders dan emigreren en dat komt mij voor als een veel-gebezigde term. Er wordt immers iets geconstrueerd. Dat is een spel tussen overheid en belastingbetalers dat al decennia lang gespeeld wordt. Er worden constructies opgezet die binnen de bestaande wetgeving passen en dan wordt de wetgeving aangepast, waardoor weer nieuwe constructies nodig zijn.

 

Een internationaal platform dat twee doelgroepen samenbrengt kan via een rechtspersoon overal gevestigd zijn. Daar kan ik als Nederlander aandeelhouder van zijn en vanuit elk willekeurig land aan meewerken. Uiteraard wil ik daar een inkomen uit genieten, maar dat hoeft niet perse de volledige netto winst te zijn. Dat laat zich dus construeren.

 

Waarom wonen al die tennissers en F1-racers in Monaco?

 

Kan best zijn dat inmiddels alle varianten terug gebracht zijn tot constructies die emigratie vergen, maar dat kan in een antwoord verduidelijkt worden. Daarvoor hoeft de kopregel niet aangepast worden. De vraagsteller wil weten of er een constructie mogelijk is, niet welke emigratie-alternatieven er zijn.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

TS is naar mijn voorlopige inschatting geen netto-bijdrager aan de BV Nederland of heeft anders gemiddeld waarschijnlijk minder belasting betaald dan de huidige reageerders. Een inhoudelijke reactie is daarom meer dan welkom. Dat heeft niks te maken met elkaar de maat nemen, maar wél met het aanbrengen van het juiste perspectief voor TS. Hoe wil deze bijvoorbeeld netjes afrekenen? Volgens mij heeft deze daar voorlopig nog even geen enkel idee of benul van. Laten we beginnen met (correcte) afdracht van OB en IB.

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
5 uur geleden, TwaBla zei:

De vraagsteller wil weten of er een constructie mogelijk is, niet welke emigratie-alternatieven er zijn.

 

Ik heb meer de indruk dat hij daadwerkelijk niet zo veel in Nederland is, en hier dus feitelijk ook niet eens belastingplichtig is. 

 

Dit is een probleem dat veel reizende internetondernemers hebben: als je daadwerkelijk niet meer dan, pakweg, de heft van het jaar 1 in land verblijft, wat moet je dan met je bedrijf? Ingeschreven blijven in Nederland en hier belasting betalen (en ook AOW opbouwen etc) is praktisch voor een beperkt inkomen - genoeg om prima van te leven in populaire bestemmingen, maar als de inkomsten toenemen dan vreet de belasting daar opeens heel hard aan. 

 

Bedenk wel dat veel mensen dit doen op toeristenvisa, wat een bedenkelijke gang van zaken is, maar bij gebrek aan alternatief vaak gewoon het meest praktische. In iets als Thailand is het niet zo gemakkelijk te immigreren, en ook niet echt mogelijk een zakelijk visum voor langdurig verblijf te verkrijgen zonder diverse lastige voorwaarden. Sommige landen zijn gemakkelijker dan andere om een "BV" equivalent in op te zetten zonder dat je daadwerkelijk inwoner van het land hoef te zijn. Singapore of Maleisie zijn wellicht aardige kandidaten - geen "belastingparadijzen" maar ook geen exorbitante tarieven zoals in Nederland. 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
Op 27-4-2019 om 10:25, MrDavid zei:

Gezien ik abonnementen verkoop lijkt het mij dat deze dan verplaatst naar het land waar het bedrijf gevestigd is, consumenten daar een abonnement nemen en dan kan ik in principe ook BTW vermijden?

 

Je bent -bij elektronische diensten- BTW verschuldigd in het land van de afnemer.

(Met als enige uitzondering dat als je een EU bedrijf bent, en voor minder dan 10k aan consumenten in andere EU landen verkoopt, je BTW aan eigen land mag betalen)

 

Dus ook als je een bedrijf in het spreekwoordelijke "Verweggistan" zou oprichten, ben je dus nog steeds BTW aan Nederland verschuldigd als je klanten hier zitten...

 

 

16 uur geleden, R.I.P. - Benm zei:

Bij een winst tot zeg 25k kun je prima in nederland ingeschreven blijven staan gezien je dan nauwelijks belasting betaalt, al moet je formeel wel iedere 8 maanden hier voet aan de grond zetten. 

 

Inderdaad.

Heb dat ook wel eens overwogen.

Lekker rustig aan doen, bedrijf op laag pitje zetten, en door landen gaan zwerven waar je met 25k aardig uit de voeten kunt.

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Daarom vind ik dat al die morele oordelen ook wat minder van belang.

 

Er wordt op het niveau van staten en rijken geconcurreerd door grote ondernemingen en vermogende particulieren belastingvoordelen te geven, wat de homo economicus stimuleert om af te wegen waar hij zich (of zijn onderneming) het beste kan vestigen. Als landen binnen de EU niet in staat zijn om onderling goede afspraken te maken over een level playing field (en dat af te dwingen bij aansluitende landen zoals Monaco, Andorra, Cyprus en Liechtenstein) waarom mag ik als particulier of ondernemer dan niet op zoek naar de beste vestigingsplaats? Of de beste constructie?

 

Ook wanneer alle sluiproutes afgesloten zijn (lijkt me sterk) verdienen terugkerende vragen aandacht.

 

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur terug, TwaBla zei:

Daarom vind ik dat al die morele oordelen ook wat minder van belang. 

Ach ja, die morele oordelen ...

 

Cosara_Quotes_99.thumb.jpg.bd9547689a795694794b7ac22c596c13.jpg

 

 

 

 

 

 

aangepast door Cosara
spellingscontrole

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
12 hours ago, R.I.P. - Benm said:

 

Ik heb meer de indruk dat hij daadwerkelijk niet zo veel in Nederland is, en hier dus feitelijk ook niet eens belastingplichtig is. 

 

Dit is een probleem dat veel reizende internetondernemers hebben: als je daadwerkelijk niet meer dan, pakweg, de heft van het jaar 1 in land verblijft, wat moet je dan met je bedrijf? Ingeschreven blijven in Nederland en hier belasting betalen (en ook AOW opbouwen etc) is praktisch voor een beperkt inkomen - genoeg om prima van te leven in populaire bestemmingen, maar als de inkomsten toenemen dan vreet de belasting daar opeens heel hard aan. 

 

Bedenk wel dat veel mensen dit doen op toeristenvisa, wat een bedenkelijke gang van zaken is, maar bij gebrek aan alternatief vaak gewoon het meest praktische. In iets als Thailand is het niet zo gemakkelijk te immigreren, en ook niet echt mogelijk een zakelijk visum voor langdurig verblijf te verkrijgen zonder diverse lastige voorwaarden. Sommige landen zijn gemakkelijker dan andere om een "BV" equivalent in op te zetten zonder dat je daadwerkelijk inwoner van het land hoef te zijn. Singapore of Maleisie zijn wellicht aardige kandidaten - geen "belastingparadijzen" maar ook geen exorbitante tarieven zoals in Nederland. 

 

Fijn dat het topic toch geopend is. Ik heb er geen verkeerde bedoelingen bij.

 

Dit jaar ben ik 2 weken in Nederland geweest. Vandaar dat ik mijn platform ergens wil vestigen waar het belastingstelsel gunstiger is dan in de huidige situatie. Het blijkt voor mij een lastig vraagstuk omdat ik werkelijk alleen abonnementen verkoop en meer niet.   Ook moet ik me wel uitschrijven als ik 8 maanden of meer in het buitenland verblijf per jaar.

 

AOW en zekerheidstelsels hoef ik geen rekening mee te houden. Ik spaar liever zelf voor mijn pensioen. Als het platform zo blijft groeien kan ik met name hier in Azië zeer comfortabel leven van €1500,- per maand. Alvast hartelijk bedankt voor de tips en reacties.

Link naar reactie
  • 0
22 hours ago, R.I.P. - Benm said:

Het is best een lastige: als je voornamelijk door diverse landen reist of iets dergelijks dan kun je op een gegeven moment weinig anders dan je uit Nederland uitschrijven, maar dan kun je hier ook geen eenmanszaak meer hebben. Heb je nog wel een huis in nederland?

 

Ja ik heb nog een huis. Een vriend van mij woont daar nu in. Daar staat ook mijn eenmanszaak ingeschreven.

Link naar reactie
  • 0
19 hours ago, Highio said:

Zijn dit Nederlandse, Europese of overwegend internationale (wereldwijde) partijen? En waarom ben je dan als Nederlandse eenmanszaak gestart? Dat is me (belasting)technisch gesproken niet helemaal duidelijk.

 

Heb je of heeft jouw familie ooit wel Nederlands onderwijs en Nederlandse zorg genoten? En hoe wil je dat in de toekomst dan gaan organiseren? Zie bijvoorbeeld deze, dit soort 'eigen' regels voeden dan toch altijd mijn bedenkingen.

 

Kennelijk heeft Thailand dan ook bepaalde juridische of fiscale nadelen, deel deze eens met ons...

 

...en wat zou gebeuren, mocht je daar als Europeaan (of Nederlander) of bij terugkeer ooit juridische of sociale bijstand nodig hebben?

 

Is het reëel om te willen emigreren voor de genoemde winstverwachting los van praktische wensen t.a.v. verblijfplaats? Koningsdag is (was) voor velen best aardig ondanks het wisselvallige weer.

 

Groet,

 

Highio

 

Ik ben als eenmanszaak gestart omdat ik niet had verwacht dat het zo storm ging lopen: Het leek mij de meest voor de hand liggende keuze.  De doelgroep bestaat uitsluitend uit Nederland. 

 

Het is in Thailand niet mogelijk te starten zonder Thaise partner die 51% bezit en minimaal 4 werknemers in dienst te nemen. 

 

 Ik kom uit een (lager) geschoold gezin om het zo even te zeggen en goed advies op het gebied van zaken doen kan ik niet verwachten. Zelf heb ik HBO marketing management gestudeerd en ben ik uiteraard nog verzekerd via Nederland. Ik ben inmiddels aan het oriënteren op internationale zorgverzekeringen omdat men via Nederland maximaal 1 jaar verzekerd is voor ongevallen in het buitenland, aldus de verzekeraar.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

MrDavid, bedankt voor de aanvulling en eerlijke reactie, maar dit is naar mijn mening een beetje onzinnig.

 

Ik gun je van harte ondernemerssucces in Nederland en regelmatig reizen daarbuiten. Een Nederlands netwerk helpt je waarschijnlijk sneller vooruit dan wat je nu onderneemt of van plan bent zolang internationalisering van deze onderneming niet aan de orde lijkt.

 

Waarom zou je nog niet iets technisch of juridisch gaan studeren als je dat zelf kunt bekostigen?

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 1
52 minuten geleden, MrDavid zei:

 

Ik ben als eenmanszaak gestart omdat ik niet had verwacht dat het zo storm ging lopen: Het leek mij de meest voor de hand liggende keuze.  De doelgroep bestaat uitsluitend uit Nederland. 

 

Dat is logisch - als je niet direct verwacht zoveel winst te maken dat de belasting een probleem wordt, en het gebeurt wel, dan kom je in deze situatie terecht. Uiteraard fijn dan het een succes is, maar zoveel aftikken in een land waar je niet eens verblijft is dan ook wrang. Dat de doelgroep Nederlanders zijn doet er overigens niet toe, dat vereist geen vestiging of aanwezigheid in Nederland. Praktisch heb je wellicht wel een NL bankrekening nodig om de inkomsten te ontvangen etc. 

 

Gezien je straks niets meer met Nederland van doen hebt afgezien van je nationaliteit zul je het bedrijf elders moeten inschrijven. Singapore zou een optie kunnen zijn, daar betaal je 9% belasting over de winst tot 300.000 sin dollar, en kun je die winst belastingvrij als dividend uitkeren. Je hoeft er niet te wonen om er een private limited te hebben. Voordeel is wellicht dat je gewoon persoonlijk aanwezig kan zijn om het op te richten, het is wel zo'n land waar je met een visa run doorheen komt ;)

Link naar reactie
  • 0
16 minuten geleden, R.I.P. - Benm zei:

Je hoeft er niet te wonen om er een private limited te hebben.

Nee, maar wel een representative ...

 

Vereisten voor Singapore Private Limited Company

  • Een lokaal geregistreerd adres voor het kantoor in Singapore.
  • Minimaal gestort kapitaal van S$ 1
  • Ten minste 1 aandeelhouder
  • Tenminste 1 Resident Director
  • Ten minste 1 bedrijfssecretaris

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
1 uur terug, R.I.P. - Benm zei:

Singapore zou een optie kunnen zijn, daar betaal je 9% belasting over de winst tot 300.000 sin dollar, en kun je die winst belastingvrij als dividend uitkeren. Je hoeft er niet te wonen om er een private limited te hebben.

 

Bedenk wel dat belastingvrij uitkeren, niet betekend dat de ontvanger het ook belastingvrij kan ontvangen...

Als er alsnog bijvoorbeeld 25% inkomstenbelasting box 2 in het land waar de TS dan wel zou wonen afgetikt moet worden, schiet je niet zoveel op.

aangepast door Maxn
Link naar reactie
  • 0

@Cosara : Er zijn voor zover ik weet bureaus die die diensten aanbieden, wat het precies kost weet ik niet, maar het pluspunt is dat je in ieder geval 100% eigenaar kunt zijn, niet zelf in Singapore hoeft te wonen, en ook niets in het land hoeft te doen. 

 

Wat de belasting over het dividend betreft: Als je ergens belastingplichtig bent dan moet je daar wellicht IB betalen. Ben je nergens belastingplichtig (of belastingplichtig in Singapore) kun je het belastingvrij uitkeren. 

Link naar reactie
  • 0

Dames en heren,  dit is geen vraag voor HL! Als MrDavid zich overal kan vestigen waarom zouden wij op HL hem dan willen voorzien van advies?

 

Als hij zich zou vestigen in de E-zone op Curaçao,  of op een Cayman Island? Als hij er maar fysiek zit! Weten wij dan wat het beste is voor hem?

 

Bottemline is dat als hij zich verplaatst, dat zijn onderneming verplaatst. Waarheen? Dat hij diensten levert in NL is irrelevant! Als hij dat vanuit een tropisch oord doet omdat hij daar woont met 0% belasting? Go for it. 

 

Hij woont hier niet, heeft geen zaak hier, profiteert niet van ons stelsel in welke vorm dan ook. 

 

Koop advies in bij de grote 4, maar stel vooral voorop dat je bereid bent om je te vestigen waar nodig. 

 

Succes

Joost

 

 

DenariusAdvies: Tax | M&A | Legal

Link naar reactie
  • 0
22 minuten geleden, Joost Rietveld zei:

Dames en heren,  dit is geen vraag voor HL!

Dat idee bleef mij ook nog steeds door het hoofd spoken, al had ik andere redenen. Dan nu toch maar op slot...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 256 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.