Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
graaf123

Vrije dagen als kosten opvoeren?

Recommended Posts

Ik heb een vast dienstverband. Als zelfstandige wil ik een aantal dagen ben jaar inzetbaar worden als trainer. De inkomsten zullen tussen de €0 en €7000 per jaar zijn. De dagen dat ik train, neem ik vrij bij mijn werkgever (eea is zo met werkgever afgestemd). Verder maak ik nog reiskosten en zal ik een laptop moeten aanschaffen. Kan ik naast de reiskosten en de laptop ook de extra aangekochte vrije dagen als kosten opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting? Ik ga er een beetje vanuit dat de fiscus mij niet als ondernemen ziet voor de inkomstenbelasting, en dat ik deze ga opvoeren bij de inkomstenbelasting uit loondienstverband. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee gekochte vrije dagen zijn geen bedrijfskosten. Je krijgt gewoon minder inkomen van je werkgever en je krijgt in plaats daarvan inkomen (winst) uit je opdracht. en over die winst betaal je dan inkomstenbelasting. dus in plaats van 200 euro loon krijg je 200 euro winst (en hopelijk levert het meer op dan een dag werken voor je baas) maar de 200 minder loon is zijn geen kosten. alleen je bron van inkomen verschuift.

 

Je kunt het ook niet uit inkomen uit loondienst opgeven want dat zijn je freelance trainingsactiviteiten ook niet. Als je geen ondernemer bent geef je het op als inkomsten uit overig werk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je zegt eerst dat je vrije dagen opneemt en vervolgens dat je vrije dagen inkoopt. Welke is het?

 

In principe kun je wel zaken bij je werkgever kopen die je vervolgens voor je eigen onderneming inzet en als zakelijke kosten opvoert. Stel je werkt voor een fabrikant van nietmachines en je koopt als werknemer met zakelijk doel zo'n nietmachine, dan kun je dat bedrijfsmiddel als zakelijke kosten opvoeren en aftrekken. Maar of dat met vrije dagen ook kan?


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 10-5-2019 om 17:27, graaf123 zei:

Kan ik naast de reiskosten en de laptop ook de extra aangekochte vrije dagen als kosten opvoeren bij de aangifte inkomstenbelasting? 

 

Als dit zou mogen zou het geweldig zijn...

 

Stel, ik neem een baan voor 100.000 per jaar. Ik neem direct fulltime verlof, wat me 100.000 per jaar kost. Per saldo werk ik dus niet in die baan, maar krijg ik ook geen geld.

 

Vervolgens start ik een onderneming en maak ik 125.000 omzet. Ik voer direct die 100.000 op als kosten. Per saldo hoef ik nog maar over 25.000 winst inkomstenbelasting te betalen. Door zelfstandigenaftrek, startersaftrek, oudedagsreserve, mkb-vrijstelling, heffingskorting en arbeidskorting is die nihil.

 

En hop, belastingvrij 125.000 binnengeharkt! Briljant! 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Je vrije dagen zitten in het pakket arbeidsvoorwaarden als verloftegoed, die heb jij bij jouw werkgever opgebouwd en niet ingekocht o.i.d.

 

Wellicht heb je een regeling dat je onbetaald verlof op mag nemen om als zelfstandige te werken, maar dan heb je dus elders inkomen waarop je kosten fiscaal in mindering kan brengen, maar je hebt geen kosten gemaakt om verlof in te kopen...


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 21 leden online en 424 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept