Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Debutant

Samenwerkingsvorm softwarebouwer en dealer

Recommended Posts

Beste lezer,

 

Mijn bedrijf heeft de afgelopen 2 jaar een stuk software ontwikkeld (bouw gerelateerd) wat in eerste instantie alleen bedoelt was voor intern gebruik maar waar nu blijkt ook extern veel interesse voor is.
Om de software breder op de markt te zetten zul je als bedrijf hier op voorbereid moeten zijn, helpdesk, trainingen, sales etc. Dit is echter iets waar wij niet goed in zijn en ook niet onze focus ligt.

Om dit op te lossen hebben we contact gezocht met een gevestigde naam in de sector die het proces wat wij geautomatiseerd hebben nu handmatig uitvoert. Dit zou wat ons betreft een goede match kunnen zijn, de partner heeft het netwerk en de ervaring met klantcontact en wij kunnen ons bezig houden met wat wij het liefste doen, software ontwikkeling. De partner ziet wel in dat zijn huidige werkwijze niet houdbaar is de komende 5 jaar en wil dus ook wel met ons samenwerken, so far so good.

 

Samenwerken kan op diverse manieren, en ik vroeg me af of jullie nog suggesties / ervaring hadden naast wat we zelf konden bedenken.

 

- Nieuwe BV oprichten met partner waarbij we allebei voor bijv. 50% eigenaar worden. Startkapitaal wordt door mij en partner ingelegd. Gemaakte uren van mijn bedrijf en die van de partner kunnen gefactureerd worden naar de nieuwe BV.  Uren van mijn bedrijf zullen voornamelijk software ontwikkeling zijn, uren van de partner sales, helpdesk, training.

- De partner inzetten als dealer van onze software. Wij bouwen de software en onze partner mag deze verkopen / aanbieden aan zijn klanten. Van elke licentie die er verkocht wordt gaat er een X (50%?) percentage naar ons.   Voor de partner zijn er verder geen andere vaste kosten. Eventuele opbrengsten voor trainingen zijn ten gunste van de partner.

 

Hebben jullie nog advies of andere opties om een samenwerking op te zetten?

 

Mvg,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een vraag als deze is één die je met een vertrouwde adviseur / sparringpartner moet bespreken. Om een goed idee te hebben, is er veel meer informatie nodig over beide partijen. Want alleen met een volledig beeld kun je een goed idee hebben over hoe een samenwerking vormgegeven kan worden.

 

Ik zou zelf eerder denken in termen van een exclusieve licentieovereenkomst dan samenwerking in een nieuwe BV. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik sluit mij volledig aan bij Steven.

O.a. vanwege het behouden van alle intellectuele eigendomsrechten lijkt een licentie op het eerste oog de beste keuze, maar er is veel meer informatie nodig. Ga overleggen met een juridisch specialist op dit gebied en voor de fiscale aspecten met je/een accountant.


Met vriendelijke groet,

mr. Monique Doomernik

UwJurist.nl-Contracten en Voorwaarden-Arbeidsrecht-Huurrecht-Franchiserecht

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 189 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept