Jump to content
Sandra Mijdrecht

Deelneming in belasting aangifte - geen fiscale eenheid

Recommended Posts

Hallo, ik heb een vraag over de verwerking van een deelneming in de aangifte van de holding. 

 

Ik heb een werk BV en een Holding BV. De Holding heeft 100% van de aandelen in de werk BV. Er is geen sprake van een fiscale eenheid. De werk BV doet zelfstandig aangifte. Er wordt in 2018 geen dividend uitgekeerd, dat zal pas na de 'vergadering' in 2019 gebeuren. Hoe moet ik de deelneming verwerken in de fiscale aangifte van de Holding? Moet die überhaupt wel worden opgenomen (als financieel activa bijvoorbeeld) of helemaal niet?

 

Groetjes, Sandra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apart aangeven, er is ruimte voor in aangifte VPB (als financieel vast actief). Eenvoudig is om te waarderen tegen nettovermogenswaarde (zichtbaar eigen vermogen van de werk B.V.).

 

Als je er onverhoopt toch niet uitkomt, post dan een gerust een wat meer specifieke vervolgvraag dan denken we met je mee. Succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Remco, dank je wel voor je reactie. Bedoel je met apart aangeven dat ik de werk BV dan wel in de balans van de Holding moet opnemen in de aangifte tegen de waarde van het eigen vermogen? Dus wel opnemen. 

 

Groetjes, Sandra

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Inderdaad Sandra, de werk B.V. neem je wel op in de balans van de Holding B.V. als financieel vast actief (ik neem aan dat die daar in de commerciële balans ook staat, ook daar tegen de waarde van het eigen vermogen). Mocht je nog vervolgvragen hebben laat het gerust weten. Succes.

Edited by Remco TH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik kan het mis hebben, maar volgens mij moet je een deelneming die geen onderdeel is van een fiscale eenheid opnemen tegen kostprijs.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goedendag prinsrachid, je hebt deels gelijk want beiden zijn toegestaan. Als de deelneming niet behoort tot de fiscale eenheid heeft de rechtspersoon een keuze tussen twee waarderingsgrondslagen:

1) historische kostprijs (of lagere bedrijfswaarde), of;

2) waardering tegen de nettovermogenswaarde.

 

Nettovermogenswaarde is voor iemand die niet zo ter zake kundig is makkelijker in de verwerking, niet alleen nu maar ook gelet op toekomstige boekjaren: hierbij is het totale (zichtbaar) eigen vermogen van de deelneming gelijk aan het financieel vast actief dat in de aangifte (en vaak ook jaarrekening) van de moeder. De fiscale verwerking volgt dan de commerciële verwerking (waardoor de fiscale en commerciële jaarrekening op dit punt gelijk zijn), waardoor op de balans van de holding de waarde deelneming dus 1:1 het eigen vermogen van de dochter reflecteert.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, ok! Duidelijk. Bedankt voor de uitleg. Ik had de indruk dat het verplicht was, maar je mag dus zelf kiezen. Ik kwam nog dit artikel tegen. Misschien dat de vragensteller er nog iets aan heeft.


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Prinsrachid, erg vaak heb je het bij het rechte eind (daar leren we allemaal van, waarvoor dank) en daarom heb ik het nogmaals nageplozen maar het antwoord is correct, je mag ook op nettovermogenswaarde waarderen (en daarmee hou je het simpel).

 

Ter lering en vermaak heb ik ook nog even naar vergelijkbare topics gezocht op HL en kwam daarbij het volgende tegen:

https://www.higherlevel.nl/forums/topic/57172-waardering-deelneming/

In lijn met de post van prinsrachid: wellicht dat de vragensteller er nog iets aan heeft.

Edited by Remco TH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt voor de antwoorden en verdieping. Ik neem de netto vermogenswaarde op in de holding (financieel vaste activa) en EV. In het artikel dat Prinsrachid noemt kom ik alleen volgende quote tegen:

 

In de aangifte van een onderneming die een deelneming heeft, die geen onderdeel is van de fiscale eenheid, worden de activa en verplichtingen van de deelneming niet verwerkt in de aangifte van de houder van het kapitaalbelang. In deze situatie worden alleen eventuele dividenduitkeringen in de aangifte vennootschapsbelasting meegenomen, die vervolgens zijn vrijgesteld vanwege de deelnemingsvrijstelling. Daar past dan een kostprijs of lagere bedrijfswaarde als waarderingsgrondslag bij.

 

Daar raak ik een beetje in verwarring: hier denk ik te lezen dat je de activa en verplichtingen niet verwerkt, maar alleen de dividenden. Deze heb ik ook nog niet gedaan. Suggereert dat, dat ik helemaal niets aan waarde hoe op te nemen in de balans van de Holding? Of wordt met 'activa en verplichtingen niet opnemen' bedoeld dat die niet op rubriek niveau worden opgenomen, maar alleen als totaal (dus financieel actief)?

 

Nogmaals dank al jullie reacties!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nettovermogenswaarde is een uitwerking van de "kostprijs of lagere bedrijfswaarde" die daar genoemd is.

Het is echt niet lelijk bedoeld maar wellicht is in dit geval een fiscalist het geld waard.

 

Het waarderen op nettovermogenswaarde klinkt in theorie wellicht wat moeilijk maar dat is het (juist) niet. In de VPB aangifte van de moeder vul je bij "Deelnemingen" de bedragen in die bij de dochter (werk-B.V.) zichtbaar zijn op de balans bij het eigen vermogen. Dit getal is als het goed is gelijk aan het financieel actief Deelneming op de enkelvoudige balans van de moeder. Bij de onderstaande beantwoording ben ik er vanuit gegaan dat je 100% eigenaar bent en de aandelen volgestort hebt.

 

In de aangiftesoftware van de belastingdienst kom je de volgende items tegen bij "Deelnemingen":

"Opgeofferde bedrag" = wat heb je betaald/gestort op de aandelen (vaak, niet altijd, gelijk aan "Nominale waarde van het aandelenpakket")

"Nettovoordelen met of uit de deelneming" = winst dochter na VPB -/- dividenduitkeringen die gedaan zijn tijdens het jaar

"Balanswaardering" = de twee bovenstaande optellen (verwarrend genoeg staat hij tussen de bovenstaande in binnen de VPB aangifte) = nettovermogenswaarde zoals in deze context bedoeld is

 

Het eigen vermogen van de dochter heb je verder voor de VPB aangifte volgens mij (zo uit m'n hoofd) niet nodig. Het eigen vermogen van de moeder volgt de commerciële enkelvoudige jaarrekening (=dus gelijk aan de jaarrekening van de moeder).

 

Succes.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept