• 0

Aftrek van kosten bij donaties

(aangepast)

Om voor mij onduidelijke reden was mijn vorige vraag 'op geen enkel punt ondernemersgerelateerd'.

Wellicht heb ik het dan niet duidelijk gemaakt.

 

Ik run namelijk een bedrijf, dat onder andere donaties ontvangt, maar ook op andere manieren geldstromen creëert.

Momenteel gaat 100% hiervan naar goede doelen; veelal direct. Mensen worden omgeleid naar de donatiepagina.

Echter, dit is geen soepel proces en sommige goede doelen hebben een enorm slechte check-out ervaring.

Vanuit mijn e-commerce achtergrond zou ik het proces graag verbeteren waardoor minder mensen afhaken.

Echter, als gevolg komt het geld wel eerst bij ons binnen.

 

Het gaat dus om donaties, de verkoop van merchandise, etc. 

Inclusief conversion optimization, marketing, A/B testing en noem het maar op.

Waarom dit niet ondernemersgerelateerd is is mij volledig onduidelijk.

Het feit dat ik hier persoonlijk geen winst mee wil maken heeft toch niks te maken of het wel of geen ondernemers kwestie is?

 

EDIT:

Dus nog even de structuur.

Donaties --> eenmanszaak / BV --> goed doel (buiten NL).

 

aangepast door Thomasss
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

23 antwoorden op deze vraag

  • 0
(aangepast)
2 uur geleden, Thomasss zei:

Donaties --> eenmanszaak / BV --> goed doel (buiten NL).

En de vraag was dan of de donaties aftrekbaar zijn bij de donateurs. Nee, dat zijn ze niet.

 

Je moet misschien zelfs bekijken of jij geen schenkbelasting moet betalen over de binnenkomende bedragen (die dan misschien weer aftrekbaar zijn bij schenking aan een ANBI). Kosten die je maakt zijn dan wel weer aftrekbaar maar je betaald dan dus wel schenkbelasting. Hoewel... Die kosten dienen natuurlijk geen zakelijk doel...

 

De vraag is dus aan wie schenk jij? Heeft die de ANBI status. Je kunt bij de BD kijken of je die donaties af kunt trekken (nadat je er dus schenkbelasting over betaald hebt).

 

2 uur geleden, Thomasss zei:

Echter, als gevolg komt het geld wel eerst bij ons binnen.

Enige andere optie is dan een stichting op te richten (zie de uitspraak in het andere topic).

 

aangepast door Rik ·
Link naar reactie
  • 0
4 uur geleden, Thomasss zei:

Ik run namelijk een bedrijf >>>> Het feit dat ik hier persoonlijk geen winst mee wil maken heeft toch niks te maken of het wel of geen ondernemers kwestie is?

Nou wordt het helemaal onduidelijk.

 

Je runt al een bedrijf. Dat bedrijf creëert geldstromen, verwerkt donaties en doet nog andere dingen. Verkoop van merchandise, etc. Maar je wil hier persoonlijk geen winst mee maken.

 

Ondernemersinkomen komt uit de winst, dus wil je ook geen inkomen verdienen? Waarom dan voor een bedrijfsvorm gekozen?

 

Ik zie in de sfeer van goede doelen de volgende constructies. Om geld te werven voor een bekende ANBI wordt een tweede stichting opgezet (meestal ook als ANBI) die activiteiten organiseert. Dat gaat via het bruto-netto trapje. Dus de bekende ANBI krijgt de netto opbrengst van de werkstichting, die op zijn beurt alleen maar de netto opbrengst krijgt van de inkomsten die geincasseerd worden door een fundraising-bureau. Soms heeft die trap meerdere treden, dus meerdere lagen van ANBI's die allemaal met een bruto-netto systeem werken.

 

Het oorspronkelijke goede doel is zuiver, maar naarmate je dichter bij de organisatoren komt wordt het commerciëler en meer gericht op winst uit het verschil tussen bruto-netto.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
12 uur geleden, Thomasss zei:

Wellicht heb ik het dan niet duidelijk gemaakt.

Inderdaad,  helaas lijkt dat ook deze keer niet te slagen.  Op welke manier werk jij voor eigen rekening en risico teneinde winst uit - doorsluizen van - donaties voor goede doelen te behalen?

 

Iemand die met een collectebus van deur tot deur gaat, doet toch in principe hetzelfde?

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Dank voor alle reacties en excuses voor de onduidelijkheid.

Het is duidelijk dat mijn beperkte kennis van de financiele constructies hierbij een rol speelt.

 

1. Ik run een aantal bedrijven waar ik genoeg winst uit haal. Ik wil mij daarom focussen op een goed doel

2. Hiervoor wil ik een ander bedrijf (/website?/organisatie/??) runnen waarbij we donaties proberen te verzamelen voor goede doelen (dus niet onszelf). 

Om de checkout te optimaliseren zou ik liefst alle betalingen intern verzamelen en vervolgens 100% doorsturen.

 

Niet alle goede doelen waarmee wij samenwerken zijn ANBI gekeurd; ook veelal in het buitenland en buiten EU.

 

De vraag is niet zozeer of de donaties voor donateurs aftrekbaar zijn, maar of het doorstorten van de donaties voor ons aftrekbaar is.

 

Link naar reactie
  • 0
1 uur geleden, Thomasss zei:

... of het doorstorten van de donaties voor ons aftrekbaar is...

Neen, je haalt geld op, net als een (vrijwillige) collectant, en dit draag je af aan het doel waarvoor je het hebt opgehaald. Geen enkele (zakelijke) constructie maakt dit aftrekbaar, het is, vanwege de geldstromen die je zou genereren, ook onverstandig om daar een bedrijfsmatige constructie voor op te zetten,  vanwege de kosten de inspanningen en het niet nastreven van de ondernemers doelstelling: winst maken... 

 

Laat simpelweg een goed doel een collectebus in jouw vestigingen neerzetten... 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Nee die donaties zijn niet aftrekbaar. Wat jij wilt doen is een een graafmachine gebruiken om een bloembol te planten.. dat lukt theoritisch gezien wel want een graafmachine kan een gat maken waarin je een bloembol kunt planten.. Maar heel praktisch is het niet.

 

Een onderneming is geen geschikt "vehikel" om al dan niet onbelaste giften te ontvangen voor nader te bepalen doelen door verkoop van goederen. Zelfs een ANBI stichting met die een (web)winkel voeren om meer inkomsten te genereren krijgen in principe te maken met winstbelasting, alleen onder heel specifieke situaties kunnen bepaalde activiteiten voor erkende doelen vrijgesteld zijn van belastingheffing.

 

Het best haalbare met een bedrijf is dat je binnen de IB of Vpb gebruik kan maken van de giften aftrekregeling maar die is gemaximeerd op (even uit mijn hoofd) 10% van de winst.

Daarnaast staat het je 100% vrij om alle winst na belasting (of beter vrije kassstroom) te besteden aan goede doelen ipv te herinvesteren of uit te keren aan de eigenaren / aandeelhouders. Maar je zult niet ontkomen aan normale winstbelasting.

 

Als jij denkt dat je met jou vaardigheden betere checkout ervaring voor donatiepagina's en marketing campagnes te kunnen bieden aan goede doelen. Stel dan gewoon die expertise gratis of tegen sterk gereduceerde prijs ter beschikking aan een aantal goede doelen dan heb je geen last van allerlei complexe fiscale vraagstukken of van de verplichting te doneren aan een anbi, het staat jou vrij om jij tijd als vrijwilliger te besteden en welk doel jij wilt, anbi of geen anbi..

Link naar reactie
  • 0

Je kunt niks aftrekken omdat er niets af te trekken valt. Inkomsten worden weggestreept tegen uitgaven. Netto ga je er dus op vooruit noch achteruit.

 

BTW voor financiële transacties is vrijgesteld.

 

Als je een fee in rekening wil brengen voor eventueel toegevoegde waarde (jouw checkout is beter dan hun checkout), dan reken je alleen over die fee 21% btw.

 

Een eventueel probleem is als je eind december veel giften ontvangt, maar die in januari pas doorsluist naar de goede doelen. Dat geld staat dan op jouw rekening en ik weet niet of het dan wel of niet tot het ondernemingsvermogen behoort. Ik zou zeggen van niet (je hebt het slechts onder je), maar ik ben geen boekhouder.

 

Als het om veel geld gaat, overweeg dan een derdenrekening te openen. Het geld is dan veilig(er) in geval van aankloppende deurwaarders, maar ook in geval van malversaties vanuit jouw organisatie.

 

Ik vraag me trouwens ook af of het nog een rol speelt dat dit geen initiatief is van de goede doelen zelf. In alle gevallen die ik ken waar X geld in ontvangst neemt voor Y (de bank die geld ontvangt voor de ondernemer, de ondernemer die btw in rekening brengt voor de belastingdienst, de bandleider die de beloning voor bandleden ontvangt, de huurder die namens de medehuurders de huurpenningen inzamelt, de winkel die onder consignatie verkoopt enzovoort), zijn zowel X als Y hiervan op de hoogte als mee akkoord. Dan klopt wat ik hierboven schrijf waarschijnlijk niet meer.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Zoek eens op 'beschikkingsmachtcriterium' of 'een afgescheiden vermogen'. Jouw bedoelingen als ondernemer kunnen nog zo goed (zuiver) zijn, maar op deze manier kan en mag je dit volgens mij niet zelf willen organiseren. Mijn inziens zou je een aparte entiteit moeten oprichten.

 

Quote

Momenteel gaat 100% hiervan naar goede doelen

Ben je dan bereid om alle transactie- en verwerkingskosten uit jouw ondernemingen te doneren? Mogelijk kun je fiscaal gezien wél wat met deze kosten.

 

Misschien zou je het mechanisme van de Postcodeloterij eens moeten zien te doorgronden of kan de BV achter anbi.nl niet-concurrerend adviseren.

 

Hebben deze donaties misschien nog een kerkelijke of godsdienstige achtergrond?

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Je kunt in je vrije tijd, bijvoorbeeld op een druilerige pinksterdag, een toffe landingspagina bouwen en daarin een donate button opnemen die direct is gekoppeld aan de bankrekening of PSP-account van het goede doel. Dat hoeft toch allemaal niet zo spannend en ingewikkeld te worden?

 

Hoewel we de inzet van ondernemers voor goede doelen toejuichen, is het daarmee overigens niet automatisch ook een ondernemersvraagstuk.

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

De administratieve of fiscale verwerking van kosten (zoals de topic titel luidt) zonder meer wel.

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
11 minuten geleden, Highio zei:

De administratieve of fiscale verwerking van kosten zonder meer wel.

Ook als die kosten dus geen zakelijk doel dienen?

 

Ik meende dat alleen 'zakelijke' kosten aftrekbaar waren. Misschien is dat in een stichting anders, maar in een BV?

 

Als 100% naar de goede doelen gaat maakt die BV dus consequent en bewust verlies op deze 'werkzaamheden'.

 

Ik vind het maar een grijs gebied (maar ik ben geen belastinginspecteur).

 

https://www.belastingtips.nl/kennisbank/zakelijk/aftrekbare_kosten/sponsoring_en_fiscus/

 

 

aangepast door Rik ·
Link naar reactie
  • 0

Kijk eens bij GeefGratis. Dat is zo'n tussen-instantie die de conversie-beleving helemaal up-to-date maakt (en 5% van de donatie inslikt).

 

Als je hier al niet duidelijk kan maken wat je wil, hoe ga je dan in hemelsnaam een bijdrage leveren aan goede doelen? Dan kun je beter veel geld verdienen met al die bedrijven en daar een lief deel van weggeven. Doet Bill Gates ook! 

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

De houder van deze domeinnaam is een stichting met dezelfde naam. Op anbi.nl vind ik deze stichting ('geef' of 'geef gratis') niet direct terug als Algemeen Nut Beogende Instelling.

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)
49 minuten geleden, Highio zei:

De houder van deze domeinnaam is een stichting met dezelfde naam. Op anbi.nl vind ik deze stichting ('geef' of 'geef gratis') niet direct terug als Algemeen Nut Beogende Instelling.

 

Correct. Daar ging die eerder genoemde rechtszaak over. 😎 Ik ben aan het aftasten wat Thomasss precies wil, want zijn vraag en probleemstelling is verwarrend. Is het nou ik of we? Heeft-ie één bedrijf of verschillende? Gaan die geldstromen binnendoor of buitenom? Bestaan ze nou al wel of nog niet? Wat heeft merchandise met dit alles te maken?

 

Maar eerdere vragen waren ook voor velerlei uitleg vatbaar.

 

aangepast door TwaBla

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

haha het blijft verwarrend, wederom dank voor alle reacties. 

Er lijkt nog veel onduidelijkheid te zijn.

 

Zoals reeds aangegeven; ik bezit een aantal bedrijven, oog met het doel op winst.

Deze lopen prima, en inderdaad gebruik ik een deel van de winst voor 'het goede doel'.

 

Nu wil ik met een aantal mensen de focus leggen op klimaatsverandering en mensen motiveren hun CO2 (bij reizen) te compenseren.
Wij geven dus informatie, motivatie etc., om donaties te ontvangen ten gunste van CO2 compensatie.
Deze donaties willen we 100% doorgeven aan het betreffende doel, daar gaat het immers om.
In sommige gevallen zijn deze organisaties opmerkelijk slecht in het geven van de juiste informatie.

Daarnaast hebben wij een specifieke doelgroep in gedachte waardoor we ons meer kunnen targeten.

 

Momenteel lopen de donaties inderdaad direct naar het goede doel. Dit werkt, maar de conversie is relatief laag vergeleken een interne checkout (zover ik dat kan beoordelen). Liefst zouden wij dus alles netjes maken en verweren om de conversie te verhogen en meer geld op te halen. Maar het lijkt erop dat dit niet mogelijk is binnen de fiscale mogelijkheden. 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
33 minuten geleden, Thomasss zei:

Nu wil ik met een aantal mensen de focus leggen op klimaatsverandering en mensen motiveren hun CO2 (bij reizen) te compenseren. Wij geven dus informatie, motivatie etc., om donaties te ontvangen ten gunste van CO2 compensatie.
Deze donaties willen we 100% doorgeven aan het betreffende doel, daar gaat het immers om.

 

Is dat niet gewoon handel in carbon offsets? Die donatie is dan eigenlijk een aankoop, een transactie. Wel interessant om te zien hoe offsets ontstaan en hoe ze vervolgens aangeboden worden. Misschien kun je aan de aanbodskant nog wat doen ook.

Hiep hiep hoera: honderd jaar A4  :partying-face:  (DIN = Duits Instituut voor Normalisatie)

Link naar reactie
  • 0

Wij willen dus niet zelf de carbon offset doen; anders zouden wij de donaties gewoon hiervoor kunnen gebruiken. Maar wij willen dit geld geven aan bedrijven die dit wel doen. De 'fiscale mogelijkheden' die ik dus zoek is hoe je een soort tussenpartij kan zijn die de betalingen ontvangt en vervolgens doorstuurt naar de partij. Klinkt een beetje als een PSP, maar dat lijkt mij toch ook niet het geval.

Link naar reactie
  • 0

Ik moet opeens denken aan de Brave webbrowser, die donaties aanneemt voor willekeurig welke webuitgever (m.a.w. iedereen die een pagina op het web heeft), zonder daar toestemming voor te vragen of die mensen daarover in te lichten.

 

Youtuber Tom Scott kwam daar achter en was 'not amused':

 

"I don't ask for donations or crowdfunding on any platform. If that ever changes, it'll be incredibly obvious. If someone's asking you for money or suggesting that you can donate to me, it's not true and you should stay well clear.

 

"This warning is prompted by a company called Brave, who've been taking cryptocurrency donations "for me", using my name and photo, without my consent. I asked them not to, and to refund anyone who's donated; they said "we'll see what we can do" and that "refunds are impossible"."

 

Mocht het doorgeven van een donatie niet mogelijk zijn, houdt Brave de opbrengsten lekker zelf.


https://www.altcoinbuzz.io/crypto-news/spotlight/famous-youtuber-tom-scott-frustrated-with-brave/

 

Ik zeg overigens niet dat dit is wat de vraagsteller doet, maar het voorbeeld geeft wel aan waar je tegenaan kunt lopen als je donaties voor anderen ontvangt.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, Thomasss zei:

De 'fiscale mogelijkheden' die ik dus zoek is hoe je een soort tussenpartij kan zijn die de betalingen ontvangt en vervolgens doorstuurt naar de partij.

Wat is hier nu ondernemersgerelateerd aan? Ik zie nog steeds de collectebus in jouw verhaal...

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Is een collectebus niet ook ondernemen overigens?

Wanneer is iets ondernemersgerelateerd? Wanneer je er winst mee wilt maken? 

Het gaat in principe om een website, conversie optimalisatie, analytics, marketing, social media, blogging, article, interviews, branding en ga zo maar verder. Wat is daar NIET ondernemersgerelateerd aan?

Link naar reactie
  • 0
21 minuten geleden, Thomasss zei:

Wanneer is iets ondernemersgerelateerd? Wanneer je er winst mee wilt maken?

Juist, dan gaat het over het doel van ondernemen,  collectebus spelen is dat niet. Die andere zaken die jij opsomt, zijn vrijwel allemaal middelen die aan ondernemen kunnen bijdragen, maar niet exclusief aan ondernemen voorbehouden. 

 

Collecteren voor goede doelen om geldstromen in jouw bedrijf te creëren en daar dan kostenaftrekmogelijkheden bij te zoeken, is niet mogelijk. 

 

We zijn nu beland in een herhaling van zetten.  In dit - en jouw eerdere - topic is afdoende gereageerd om jou te helpen jouw afwegingen hierin te maken. Vanwege de ontbrekende relevantie met ondernemen moet ook dit topic nu op slot. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    9 leden, 223 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.