• 0

Ik wil mijn product naar Amerika verkopen... Wat nu?

Help!

Na het hebben van een goed idee, het uitwerken hiervan en het inmiddels produceren ben ik op zoek naar mensen die mij enige duidelijkheid kunnen geven. Duidelijkheid in de regelgeving wat betreft het verkopen naar Amerika. Korte samenvatting: Het gaat om een elektrisch artikel/gereedschap wat werkt op 12V input. Het apparaat moet d.m.v. een snoer aan een 12V accu worden verbonden. Hij heeft geen eigen accu of iets dergelijks, alleen en snoer wat op een 12V externe accu moet worden aangesloten.
Het is de bedoeling het artikel los/ per stuk te verkopen. Het gaat dus (voorlopig) niet om groothandel naar afnemers in Amerika maar om kleine afnames, per stuk verkoop grotendeels.
Wat is er belangrijk qua regelgeving? Zijn er keuringen vereist? Hoe gaat het qua verzekeringen als er iets door mijn product gebeurd? Zijn er nog specifieke regels die in de algemene voorwaarden vermeld moeten worden voor Amerika? Wat ik aan informatie online kan vinden gaat altijd over hele grote aantallen. Scheepsvrachten, containers en dergelijke. Val ik daar ook onder met mijn enkele pakketten? Ik hoop natuurlijk ooit containers vol te verschepen maar voorlopig gaat het nog per stuk op de post.

En gewoon inpakken en opsturen naar de koper en verder niks klinkt toch net iets te makkelijk.
Het betreft niet alleen verkoop naar Amerika, ook binnen Europa. Maar naar Amerika blijkt toch lastiger dan gedacht dus vandaar mijn prangende vraag naar informatie / hulp.

Alle informatie is welkom!!

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

7 antwoorden op deze vraag

  • 0

Beste SFJvanDijk, allereerst welkom op Higherlevel

 

12 uur geleden, SFJvanDijk zei:

Wat is er belangrijk qua regelgeving?

Dat je product veilig is, en  minimaal voldoet aan de veiligheidsnormen van de afzetmarkt, in dit geval zeer waarschijnlijk UL/CSA

 

12 uur geleden, SFJvanDijk zei:

Zijn er keuringen vereist?

UL/CSA zijn - net als CE - markeringen. Of daarbij ook een keuring vereist is zou je moeten navragen bij RVO of bij keuringsinstanties als TÜV of DEKRA

Een keuring is - ook als deze niet wettelijk vereist is - natuurlijk wel verstandig...bovendien kunnen (toekomstige) groothandels en verzekeraars zo'n keuring door een onafhankelijke derde partij vereisen.

 

12 uur geleden, SFJvanDijk zei:

Hoe gaat het qua verzekeringen als er iets door mijn product gebeurd?

 

Als je een productaansprakelijkheidsverzekering hebt inclusief USA/Canada, dan biedt een verzekeraar daarvoor dekking. 

De minimumpremie voor een productaansprakelijkheidsverzekering inclusief USA/Canada ligt wel een stuk hoger vanwege de hogere kosten van claimshandling en juridisch verweer in de V.S. : reken op premies vanaf € 1.500,- per jaar. 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Nog hartelijk dank voor de reactie Norbert Bakker!

Inmiddels zijn we een paar maanden verder ivm wachten op productcodes van de douane.
Na het compleet uitpluizen van de RVO website en contact met diverse medewerkers ben ik vrij weinig opgeschoten.
 

Qua verzekeringen... ik kan mijn bedrijf nergens verzekeren wat betreft productaansprakelijkheid.
Ja, voor Nederland en Europa is het niet een heel groot probleem maar wanneer ik Amerika ter sprake breng trekken de mensen wit weg.

Mijn product: een soort lamp/ gereedschap om te gebruiken in het autoschadeherstel. Hij heeft geen eigen stroomvoorziening dus geen batterij of iets dergelijks en werkt op/ moet aangesloten worden op laag voltage (12V) dus niet eens op het gewone netstroom.

Het enige wat ik te horen krijg is dat het product buiten de standaardpakketten valt en omdat het met auto's te maken heeft niemand het wil verzekeren.
Iedereen heb ik al gebeld en er een adviesbureau mee bezig geweest maar overal krijg ik hetzelfde antwoord: verzekeren is exclusief USA en Canada.
1 bedrijf gaf aan dat het komt doordat de claimcultuur daar heel anders is dan hier.

In principe kan er met het product niets gebeuren, het gaat om laag voltage en hij heeft geen eigen energiebron waar wat mee verkeerd kan gaan.

Een verzekering kwam ook nog met de redenering: Ja maar als de gebruiker hem op de auto laat vallen, dan kan de schade die daardoor is ontstaan ook bij jullie verhaald worden... Waarom?! Die persoon in kwestie is zelf toch zo onhandig om mijn product op de auto te laten vallen, dan moet hij hem maar gewoon vast houden.

Daar kan ik toch onmogelijk aansprakelijk voor worden gesteld? Als het zo is dat mijn product brand kan veroorzaken en er gaat wat mis en er komt brand, ja dan snap ik dat dat op mijn bord komt maar eerder genoemd voorbeeld is toch niet correct mag ik hopen.

Het gaat overigens alleen over verkoop aan zakelijke klanten, we gaan niet aan particulieren verkopen. Ik weet niet of dat ook nog enig verschil maakt in regelgeving.
Alle tips en ideeën zijn welkom, ik ben inmiddels het spoor een beetje bijster en weet niet zo goed wat te doen.

Verkoop naar Amerika uitsluiten is ook geen optie, er is daar immers een grote markt voor mijn product. En hoe zit het als mijn product via een andere weg Amerika binnen komt, dat hij wordt gekocht in Europa en weer doorverkocht wordt naar Amerika.

Ik ben benieuwd naar eventuele tips en ideeën!

Alvast bedankt!


 

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, SFJvanDijk zei:

Het enige wat ik te horen krijg is dat het product buiten de standaardpakketten valt 

 

Tja... productaansprakelijkheid USA valt buiten ieder standaard pakket van standaard verzekeraars (de bekende grote namen)  maar als maatwerk bij gespecialiseerde verzekeraars en adviseurs is dekking meestal wel mogelijk als het product deugdelijk ontworpen en geproduceerd is en aantoonbaar voldoet aan veiligheidsnormen.

 

2 uur geleden, SFJvanDijk zei:

en omdat het met auto's te maken heeft niemand het wil verzekeren.

 

Schroevendraaiers worden ook gebruikt bij schadeherstel (van auto's, maar ook van vliegtuigen), maar dat is geen reden om die van dekking uit te sluiten.

Pas als je echt onderdelen voor in, op of aan de auto levert (en dan vooral alles wat met bediening, aandrijving, remmen en stuurinrichting te maken heeft) is het een automotive risico.

Dat is een lamp die gebruikt wordt in schadeherstel wat mij betreft niet... nu nog zaak om daar acceptanten van verzekeraars van te overtuigen. Daarbij kan het bijvoorbeeld helpen om een demo van je artikel toe te sturen: werkt veel beter dan foto's

 

2 uur geleden, SFJvanDijk zei:

En hoe zit het als mijn product via een andere weg Amerika binnen komt, dat hij wordt gekocht in Europa en weer doorverkocht wordt naar Amerika.

 

Een goede productaansprakelijkheidsverzekering kan primaire dekking (als jij rechtstreeks levert aan klanten in de VS) uitsluiten, maar biedt dan wel secundaire dekking (voor als niet jij maar een ander het product aan de VS levert of als het product op een andere manier in de VS komt). 

 

Maar het beste is uiteraard om een verzekering te zoeken die gewoon het volledige productaansprakelijkheidsrisico inclusief USA/Canada afdekt.

 

Edit: ik heb je bericht inmiddels ontvangen. Ik ga er naar kijken en er op reageren 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Wat is jouw risicoprofiel als je een Amerikaanse distributiepartner zoekt (vindt) en de productaansprakelijkheid uitsluit of naar leveringsvoorwaarden voor een Nederlandse rechter laat beslechten?

 

Zou je dit product daarnaast kunnen laten keuren door een Amerikaanse instantie?

 

Groet,

 

Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0

Productaansprakelijkheid uitsluiten kan niet, het rechtsgebied en jurisdictie bepalen ook niet: productaansprakelijkheid is geen contractuele aansprakelijkheid maar zowel in EU als VS dwingend (consumenten)recht.

 

Een importeur zoeken kan, maar gevrijwaard worden voor productenaansprakelijkheid niet (eerder andersom: de importeur die gevrijwaard en meeverzekerd wordt voor productaansprakelijkheid door de fabrikant, de vendors liability)

 

En keuren door een Amerikaanse instantie: wie keurt maakt niet zoveel uit, dat kan ook in Europa, zolang het maar naar de Amerikaanse normen gaat door een erkende instantie. Voor productaansprakelijkheid- en verzekering maakr niet uit waar dat gebeurt

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Biedt het verkopen van een productielicentie dan mogelijk een uitkomst als je het product als Europees bedenker beschermd hebt (weet te beschermen) in de US?

 

Groet,

 

Highio

aangepast door Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link naar reactie
  • 0
17 uur geleden, Highio zei:

Biedt het verkopen van een productielicentie dan mogelijk een uitkomst

 

 Zelfs al zou je afspraken maken over een geheel eigen merk voor de fabrikant in de VS zodat productiefouten en recall geen invloed hebben op je eigen merk, imago en aansprakelijkheid, dan nog ben je wel aan te spreken op ontwerpfouten (en vermeende inbreuken op intellectueel eigendom van anderen inderdaad).  

 

Maar ik vermoed dat deze oplossingsrichtingen  op dit moment sowieso  allemaal theoretische overkill zijn voor vraagsteller. De behoefte vooralsnog blijft beperkt tot een productaansprakelijkheidsverzekering met USA dekking. Daar hangt een veel lager kostenplaatje en een veel korter tijdpad aan vast dan de andere genoemde opties.

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 287 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.