Jump to content
MartijnS14

Verrekenbaar verlies of niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek?

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik heb een discussie met mijn boekhouder en ik kan online geen duidelijkheid vinden. Als volgt:

 

In 2017 mijn eerste jaar als ondernemer, direct na mijn studie. Mijn ondernemerswinst in dat jaar lag afgerond op 6500 euro. Veel tijd, energie en aandacht  in geinvesteerd dat jaar en dus wel aan de 1225 uur gekomen, de norm voor zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt dat jaar 7280 en de startersaftrek 2123 euro, samen 9403 euro.

 

Volgens mij zou dat moeten betekenen dat er een kleine 3000 euro aan 'niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek' overblijft. Mijn boekhouder heeft dit echter geboekt als (verrekenbaar) verlies. Hij wilde dit verrekenen met 2018 (waar ik wel ruime winst heb gedraaid en het dus van pas zou kunnen komen). 

 

Gisteren kreeg ik een brief van de Belastingdienst dat ze een groot deel van het verrekenbaar verlies met 2014 verrekenen, een jaar waarin ik nog student was en nul euro belasting hoefde te betalen. Volgens mij HOEFT mijn boekhouder het niet als verlies te zien, maar kan hij het ook als niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek beschouwen. Ik lees online iets over uitzondering voor startende ondernemers die het MOGEN beschouwen als verlies om bijvoorbeeld te gebruiken om te middelen (ofzoiets).

 

Samenvattend: mag ik dit 'verlies' ook als niet-gerealiseerde zelfstandigenaftrek beschouwen en kan ik op die manier voorkomen dat het met 2014 verrekend wordt?

 

Heel erg bedankt voor jullie reacties.

 

Groeten Martijn

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Welkom op HL. Ik vermoed dat de belastingdienst 'carry back' is gaan toepassen, omdat de aftrek ook kan (en mag) leiden tot verlies, maar of de manier van boeken de uiteindelijke rekensom anders maakt, zou je met jouw boekhouder kunnen narekenen. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dag Martijn, 

 

Helaas is de wet zo geschreven dat je als starter pech hebt. Niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek kennen we niet voor ondernemers die in aanmerking komen voor de startersaftrek.

 

"In afwijking in zoverre van het tweede en vierde lid bedraagt het bedrag van de zelfstandigenaftrek niet meer dan het bedrag van de winst. De eerste volzin is niet van toepassing op een ondernemer die in aanmerking komt voor de verhoging (de startersaftrek) van de zelfstandigenaftrek, bedoeld in het derde lid."

 

Dat betekent voor jou helaas een negatief inkomen dat verrekend is met 2014. Ook als dat niets oplevert omdat je toch al niets verschuldigd was. 

 

Alternatief is wellicht nog om voor 2017 alsnog af te zien van de zelfstandigenaftrek via een gecorrigeerde aangifte. Dan pak je die in 2018 en verder en heb je in 18 tm 20 de startersaftrek nog. 

 

Groet

Joost

 

 


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept