Jump to content
Zonniger

BV tbv derdengelden

Recommended Posts

Posted (edited)

Als ondernemer verleen ik diensten in de toeristische sector buiten Europa. Ik heb veel Nederlandse klanten die momenteel een aanbetaling doen met een creditcard. Sommige toeristen gebruiken liever niet een creditcard. Om de transactiekosten te verlagen wil ik graag iDeal aanbieden. Ook koop ik vaak in Nederland goederen in welke naar mijn land (buiten Europa) worden verscheept. Dit moet ik in euro's betalen. Door euro's in Nederland te verzamelen kan ik dus wisselkosten besparen op mijn inkopen.

Ik heb geen payment provider (Mollie, Buckaroo, Adyen) kunnen vinden die mij wil helpen, men vereist steeds een IBAN-rekening. Om een bankrekening in Nederland te openen is een Kvk inschrijving vereist en die krijg ik niet omdat ik geen bedrijf in Nederland heb. Hetzelfde voor andere landen die zijn aangesloten op het IBAN-systeem (EER-zone).

 

Mijn idee is om een BV in Nederland op te richten welke alleen de betalingen incasseert. Deze bv kan zich inschrijven bij de KVK (een in Nederland woonachtig familielid wordt administrateur/directeur) en zo kan ik een bankrekening in het IBAN-gebied aanvragen en iDeal aanbieden.

Mijn beeld is dat de binnenkomende betalingen direct naar de balans kunnen gaan op de creditzijde, het is immers geld dat bestemd is voor een buitenlandse BV. Met dit geld kan ik inkoopfacturen van de buitenlandse BV voldoen maar ook eventuele dividenduitkeringen naar prive rekeningen in Europa overmaken. Het gaat dus niet via de winst- en verliesrekening omdat de diensten niet in Nederland worden verleend. Ik betaal uiteraard keurig belasting over deze inkomsten buiten europa. Ik geef die op als omzet in de winst- en verliesrekening in mijn bedrijf buiten europa waarna deze vordering op de Nederlandse BV daar op de balans bij de debiteuren komt. Bij het betalen van inkoopfacturen door de Nederlandse BV wordt op de balans van de buitelandse onderneming de vordering op de Nederlandse BV weer afgeboekt.

 

Mijn beeld is dat ik geen vergunning bij de DNB als zogenaamde kleine paymentprovider hoef aan te vragen omdat het moederbedrijf in het buitenland 100% aandeelhouder is van de BV in Nederland. Ik zou ook kunnen kiezen voor een stichting derdengelden maar dan moet ik gelijk 3 bestuurders hebben en val ik vermoedelijk niet meer onder de ontheffing van de paymentprovider vergunning van de DNB omdat ik het geld eventueel naar buiten Europa verplaats.

 

Ziet iemand belemmeringen bij deze constructie? Ik ga een fiscalist hiervoor raadplegen maar verkeer nu nog in de brainstormfase en wil graag om kosten te besparen een concreet voorstel voorleggen aan en (dure) fiscalist. Met mijn winst kan ik het mij niet veroorloven om een big4 fiscalist in te huren. Vandaar dat ik het hier graag wil voorleggen.

 

Een alternatief is om toch wel voor de stichting derdengelden te gaan of te kiezen voor de constructie van een handelsagent. Een handelsagent geeft volgens mij alleen de commissie op als omzet en niet het bedrag wat verschuldigd is voor de bv in het buitenland. Hier heb ik echter geen verstand van. Wellicht iemand hier wel?

Edited by Zonniger
verduidelijking

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • On this forum all subjects are discussed related to entrepreneurship.

  Growing together with other entrepreneurs

  ✓     Ask your entrepreneur questions

  ✓     Share your answers

  ✓     Low profile

  ✓     Transparant

  ✓     At your convenience

  ✓     Always based on relevance, substance and expertise

  Bring your business plan to a higher level!

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept