Jump to content
Mikky Vrolijk

[Artikel] Durfkapitaal spreekt quotum af voor vrouwelijke ondernemers

Recommended Posts

Vrouwelijke ondernemers krijgen een stevige impuls van Nederlands durfkapitaal. Een belangrijke groep investeerders, die ruim €1 mrd vertegenwoordigt, heeft een quotum afgesproken. Het management van bedrijven waarin ze investeren moet voor minimaal 35% uit vrouwen bestaan. Ook de oprichters van deze bedrijven moeten voor een 'aanzienlijk' deel vrouwen zijn.

'Onze ambitie is stevig', zegt Alexander Ribbink, partner bij Keen Venture Capital en een van de initiatiefnemers, in een telefonische toelichting. 'We hebben nog geen exacte cijfers over investeringen in vrouwelijke ondernemers, maar we weten wel dat onze sector ver onder de 35% zit. We geven onszelf drie jaar om het doel te bereiken.'

Dit betekent dat bedrijven binnen drie jaar hun management moeten aanpassen. Bij EclecticIQ, een cybersecuritybedrijf waarin onder meer Keen, KPN Ventures en Inkef Capital investeren, bestaat het zevenkoppige management geheel uit mannen. Het dertienkoppige bestuur van Rescale, een groot it-bedrijf in Silicon Valley (ook een investering van Keen), telt twee vrouwen.

Edited by Mikky Vrolijk
Directe link naar FD-artikel ingevoerd.

Netwerken: Het gaat er niet om wie je bent, maar wie je kent !

Link to post
Share on other sites
1 uur geleden, Mikky Vrolijk zei:

Het management van bedrijven waarin ze investeren moet voor minimaal 35% uit vrouwen bestaan. Ook de oprichters van deze bedrijven moeten voor een 'aanzienlijk' deel vrouwen zijn.

Wat als die er niet zijn ?

 

Dus als je een flink investeringskapitaal nodig hebt, dan even snel een paar vrouwen (op papier) in het management opnemen om de buit binnen te kunnen halen.

Misschien dat de huidskleur, een handicap of een Marokkaanse naam ook nog extra geld gaat opleveren.

 

Het volgende FD-artikel zet vrouwelijke ondernemers neer als het zwakke geslacht die geholpen moeten worden. Echte ondernemende vrouwen hebben deze zieligheid niet nodig.

 

De eerste reactie in het artikel zegt ...

"Ik weet zeker dat er net zo’n lijst te maken is van onheus bejegende en/of teleurgestelde mannen. Niet alles is terug te brengen op sexeverschil."

... deze uitspraak zal wel van een man afkomstig zijn, maar mijn ervaring is dat daar een grote waarheid in zit.

 


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites

Ook ik ben van mening dat vrouwen teveel ondervertegenwoordigd zijn. Het streven naar meer vrouwen in management posities moet volgens mij voortkomen uit creëren van - c.q. investeren in - condities die het voor geschikte vrouwen mogelijk maken om toe te treden, een 'leveled playing field' dus.  Het moet uitsluitend gaan om competenties, niet om geslacht e.d.

 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, A.C.T.I.V.E. (Adviseur, Coach, Trainer, Inbrenger Van Expertise)-Consultant, gespecialiseerd in Opzetten, Aanpassen of Verbeteren van bedrijven in de Belevenis-, Hospitality- & Leisure-markt. Hulpvraag? Ideeën? Plannen? Neem gerust Contact op!

(Let Op: Mijn reacties als vrijwillig Moderator zijn op basis van toetsing aan de forumregels, als lid zijn deze op persoonlijke titel)

Link to post
Share on other sites

Ik ben het eens met Cosara. Dit is simpelweg een vorm van discriminatie, en dat is bij wet verboden, ondanks de goede bedoeling erachter. Topposities in een organisatie zouden simpelweg gegeven moeten worden aan de persoon die daar het meest geschikt voor is, of dat nu een man, vrouw, christen, moslim of whatever is.


Onder de naam Bob de webbouwer bouw en verbeter ik websites.

Daarnaast verzorg ik dj's en drive-in-shows op bruiloften, bedrijfsfeesten, verjaardagen enzovoorts.

Link to post
Share on other sites
57 minuten geleden, Bob de webbouwer zei:

Topposities in een organisatie zouden simpelweg gegeven moeten worden aan de persoon die daar het meest geschikt voor is, of dat nu een man, vrouw, christen, moslim of whatever is. 

... Elke positie in een organisatie zouden simpelweg gegeven moeten worden aan de persoon die daar het meest geschikt voor is, of dat nu een man, vrouw, christen, moslim of whatever is.

 

... dat betekent ook dat mannen gescreend moeten worden op het vermogen om met vrouwen te kunnen communiceren.

Edited by Cosara

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites
3 uur geleden, Mikky Vrolijk zei:

Dit betekent dat bedrijven binnen drie jaar hun management moeten aanpassen.

 

Wat een drama. Iets te vaak meegemaakt: op een managementpositie solliciteren 100 kandidaten, daarvan zijn 10 vrouw, de 5 beste kandidaten zijn man, en toch wordt een vrouw aangenomen omdat het vrouwenquotum gehaald moet worden... het gevolg voor de organisatie laat zich raden. Een aanbodprobleem op de arbeidsmarkt kun je niet oplossen met dit soort benoemingsquota. 

Link to post
Share on other sites
36 minuten geleden, Ron van der Kolk zei:

Een aanbodprobleem op de arbeidsmarkt kun je niet oplossen met dit soort benoemingsquota. 

Het had uit de koker van een ambtenaar kunnen komen ... onder het mom van ... niet geschoten is altijd mis.

 

36 minuten geleden, Ron van der Kolk zei:

... op een managementpositie solliciteren 100 kandidaten, daarvan zijn 10 vrouw, de 5 beste kandidaten zijn man, en toch wordt een vrouw aangenomen omdat het vrouwenquotum gehaald moet worden... het gevolg voor de organisatie laat zich raden.

Yep ... en om daar nu je durfkapitaal in te steken ...


Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link to post
Share on other sites

Quota vind ik een heel slecht idee, en dan vooral voor de vrouwen: Die zullen zich dan voor altijd afvragen of ze er zitten om hun kwaliteiten of om het quotum te halen. 

 

Als het lukt om ze op kwaliteiten binnen te halen hoef je niet te klooien met quota, en doe je dat wel riskeer je dat een met een bestuur zit dat uit 35%  'excuustruussen' bestaat, die waarschijnlijk ook als dusdanig behandeld gaan worden, en beslissingen moeilijker maken. Daar wordt niemand beter van. 

Link to post
Share on other sites

Kleinschaliger lijkt dit wel te werken: vrouwelijke ondernemer(s) krijgen crowdfunding van vrouwelijke fans. Factor is dan de ondernemer en branche. Niet de sexe of samenstelling van het management. Vrouwen beleggen ook beter, zijn er dan ook door vrouwen geleide en bestuurde investeringsmaatschappijen? Vrouwenbanken? Groet, Highio

Edited by Highio

"The secret is to take an existing product, service or concept and then take it up a level by applying your own vision and creativity."

Link to post
Share on other sites

Ja, die zijn er, ook CEO's bij banken en dergelijke. 

 

Het zijn er alleen niet zoveel, maar dat is niet zo vreemd als je kijkt naar het aanbod: Hoeveel procent van de mensen die pakweg afstudeerden in econometrie, 20 jaar geleden (we zoeken mensen met ervaring), is vrouw? En hoeveel daarvan is nog fulltime op de arbeidsmarkt, vergeleken met de mannen uit diezelfde periode?

 

Het is zoiets als klagen dat je weinig vrouwelijke serior programmeurs zijn. Dat is ook niet zo gek gezien het lage percentage vrouwen in technische studies 10-15 jaar geleden. 

 

Vrouwen maken nu wel een inhaalslag, er studeren meer vrouwen dan mannen aan de universiteit. Maar kijk je naar exacte wetenschappen of economie/bedrijfskunde dan zijn de mannen nog steeds fors in de meerderheid. 

 

Het is volstrekt onlogisch om vervolgens aan te nemen dat er ongeveer even veel mannen als vrouwen in die sectoren werkzaam zullen zijn of worden. Als dat wel het geval was dan zou er iets heel vreemds gaande zijn. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 2 leden online en 79 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept