Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
buddyw

goodwill berekening

Recommended Posts

Beste mede highlevel'ers

 

Ik ben bezig met een bedrijfsovername en loop bij de bepaling van de GOODWILL tegen de volgende zaken aan, zouden jullie je mening op het volgende willen geven:

 

1. Gaat het bij de bepaling van de OVERWINST over het resultaat voor of het resultaat na belasting?

 

2. Bij een dalende omzet heeft de ondernemer in 2003 een aanzienlijke voorraadmutatie gedaan (lees: zijn voorraad opnieuw gewaardeerd), door deze voorraadmutatie is het bedrijfsresultaat toegenomen. Is het als overname kandidaat toegstaan om deze mutatie uit de cijfers te halen zodat er vervolgens weer een reeel beeld van het resultaat ontstaat?

 

3. De verkopende partij wil een aantal kosten 'normalisen'. Deze kosten zijn personeelskosten (het bedrijf kan met minder personeel draaien en ik neem geen personeel over), zijn adviseurkosten van deze bedrijfsovername en een post dubieuze debiteuren. De ondernemer stelt dat de te behalen resultaten na bedrijfsovername beter zullen zijn en dat hij ze daarom mag 'normaliseren.

 

Er zijn over en weer al de nodige argumenten gegeven over het bovenstaande, ik zou graag willen weten hoe jullie erover denken. Met name de mening van een accountant zou meer dan welkom zijn.

 

Bijvoorbaat dank,

Buddy

 

 

 

 


Groet,

Buddy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Buddy,

 

De waarde van een bedrijf is niet objectief te bepalen. Maak jezelf niet gek en laat je niet gek maken. Ruwweg zijn er drie methodes om de waarde van een bedrijf te bepalen:

- intrinsieke waarde

- waarde obv een vermenigvuldigingsfactor

- discounted cashflow

Elke methode heeft z'n voor- en nadelen. Zoek maar eens op waardering hier op higherlevel (of via google op "waardering site:www.higherlevel.nl"). Je kunt ook hier beginnen.

 

Even een paar opmerkingen op je verhaal:

- je bepaalt niet de goodwill alleen maar de waarde van het bedrijf. Goodwill is het verschil tussen de koopprijs (of waarde) en de intrinsieke waarde (of eigen vermogen).

- je vragen zijn te specifiek daar kunnen alleen specialisten wat over zeggen.

- ook zijn je vragen te afhankelijk van je onderhandelingspositie.

 

Mijn advies: huur een specialist in. Besef dat goedkoop vaak duurkoop is bij de koop en verkoop van bedrijven.

 

Succes!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
De ondernemer stelt dat de te behalen resultaten na bedrijfsovername beter zullen zijn en dat hij ze daarom mag 'normaliseren.

 

 

Buddy,

dit is een veel gebruikte truc. Echter, wat er na de overname gebeurt is geheel voor jouw risico en kan dus nooit onderdeel van de verkoopprijs uitmaken. Jij runt straks het bedrijf en jij loopt de risico's. Dan is het normaal dat de eventuele meeropbrengsten ook voor jou zijn.

 

Neem een goede coach en/of accountant en/of jurist in de arm en laat je goed adviseren en bijstaan. Het kost misschien wel wat, maar als je het niet doet krijg je daar gegarandeerd heel veel spijt van. De verkopende partij heeft ook adviseurs ingehuurd, en kennen het klappen van de zweep.

 

Succes én plezier!


Pitch Coach / Pitch Trainer , Presentatie en Sprekers Coach/Trainer, Gast Spreker / Public Speaker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wees voorzichtig met personeel. Zowel bij een aandelentransactie als bij een activa-passiva transactie gaat het personeel mee. E.e.a. is wettelijk geregeld.

 

Mbt de overwinst. Normaal gesproken wordt er gekeken naar netto winsten. Echter, winst is de resultante van boekhoudconventies en fiscale faciliteiten. Winst is geen cash-in. De herwaardering van de voorraden geeft dit al aan. Het is beter om te kijken naar de vrije geldstromen. Dit is de winst gecorrigeerd voor afschrijvingen, investeringen, mutatie werkkapitaal en voorzieningen.

 

Normalisatie van incididentele kosten is gebruikelijk.

 

Een ander belangrijk aspect bij de bepaling van de waarde/prijs is de vermogenspositie van een onderneming. Neem je veel schulden over, is er een tekort aan liquide middelen etc.

 

 

 


Arjan Brienen

Senior Associate

First Dutch Capital

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Buddy,

 

Zag dat ik een kneus gekregen had voor mijn eerdere antwoord. Heb het nog even terug gelezen en denk idd dat het een te vaag antwoord was. Onderstaand probeer ik het nog een keer!

 

Als wij een bedrijf kochten onderhandelden tot we het eens waren over een prijs of een formule. Een formule kan zijn 10 keer de genormaliseerde netto jaarwinst maar ook 4 keer EBIT of EBITDA of zelf 2 keer de omzet. Bij de prijs of formule horen historische jaarrekeningen waarop de prognoses zijn gebaseerd. Als onderdeel van onze due diligence stelden wij een accountant aan om de historische gegevens te checken en te normaliseren (en de kwaliteit van de administratieve organisatie in te schatten). Over eventuele verschillen werd gediscussieerd, al dan niet in aanwezigheid van de accountant en bij overeenstemming in de prijs of de formule verwerkt.

Op deze manier kun je de discussies waarin jij geraakt bent grotendeels voorkomen. Overigens probeerden wij altijd te bedingen dat de accountant betaald werd door het bedrijf.

 

Trouwens, wij werkten met de nettowinst na belastingen of bedrijfsresultaat maar nooit met winst voor belasting.

 

Wees voorzichtig met het kopen van een bedrijf met een dalende omzet. Het is vaak moeilijk van een daling een stijging te maken.

 

Hoop dat je hier wat aan hebt!

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Ties,

 

Bedankt voor je reactie, die 'kneus' heb je overigens niet van mij gekregen! Nog even ter volledigheid van informatie:

 

Als ik bij de waardebepaling van de onderneming de winst na belasting hanteer, de voorraadmutaties eruit haal en de normalisaties accepteer, dan zou ik de totale overnamesom, te weten banklening en de earnout, binnen drie jaar uit de cashflow af kunnen lossen / betalen.

 

Hierbij ga ik uit van een marginale omzetgroei van 5% en reele bedrijfskosten, geen 'rijk rekenarij' dus.

 

Overigens blijft het normailseren een punt van discussie waarbij ik heb gemerkt dat geldt: 'zoveel mensen zoveel meningen'. Je kunt namelijk allerlei argumenten voor en tegen bedenken of je een dubieuze debiteur, de advieskosten van de verkoop van het bedrijf en personeelskosten moet normaliseren. Het gaat hierbij om een personeelslid dat voor een inwerkperiode voor mij van vier maanden aanblijft en ermee in heeft gestemd dat zij daarna met dit werk stopt.

 

Arjan maakte een terechte opmerking dat zij voor de wet bij mij in dienst komt. Zij kan dus vervolgens dwarsliggen door gewoonweg na vier maanden aan te blijven. Daar heb ik de earnout voor om mee te verrekenen wat tevens de LOI is beschreven, risico afgedekt dus.

 

Ik heb nog een aardige tip: op de website 'bedrijventekoop.nl' staat een gratis waardebepaling die, voor zover ik het kan beoordelen, gebaseerd is op de 'discounted cashflow methode'. Via deze berekening kom ik ook uit op een terugverdienperiode van drie jaar, op zich een aardige bevestiging.

 

Dat neemt niet weg dat ik nog wel deskundige hulp ga inschakelen voor wat betreft de normalisaties. Deze adviseur zal tevens aan moeten kunnen geven of de 'factor 3' reeel is voor een groothandel in de meubelbranche.

 

Nogmaals bedankt en groet,

Buddy

 

 


Groet,

Buddy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 251 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept