Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Ties [r.i.p.]

Business duivels en andere oplichters (Ties van der Laan)

Recommended Posts

Je bent entrepreneur of je maakt deel uit van een management team. Je wilt een nieuwe onderneming starten of je hebt al een bedrijf. Het gaat goed met je onderneming dan wel, matig of zelfs slecht. Hoe dan ook, als entrepreneur of manager ben je op zoek naar geld: geld om te starten, te groeien, onroerend goed te kopen, werkkapitaal te financieren, een ander bedrijf over te nemen etc.

 

Veel entrepreneurs en management teams zijn op zoek naar geld. Slechts weinige ondernemingen slagen erin daadwerkelijk geld aan te trekken.

 

Diegenen die het niet lukt, zijn verongelijkt of soms zelfs boos en beweren vervolgens dan dat ze niet begrepen worden door de financiers. Anderen gaan in zee met personen die beweren dat ze snel en eenvoudig geld uitlenen of investeren.

 

Hoe vergroot je nu de kans op succes en voorkom je tegelijkertijd dat je een prooi wordt van oplichters?

Een goede voorbereiding is de sleutel naar het succesvol aantrekken van geld. Deze voorbereiding omvat een overtuigend businessplan, presentatie en pitch gekoppeld aan kennis van en contacten met potentiële financiële partners en daarna een effectieve benadering van de gekozen partijen.

 

Met een grondige voorbereiding voorkom je ook dat je slachtoffer wordt van oplichters. Als je veel weet over potentiële financiële partners weet je ook wie ze zijn, wat ze zoeken en hoe ze werken. Niemand kan je dan iets anders wijs maken.

 

Financiële partners

 

Het is van groot belang dat je je realiseert dat alleen jij, de entrepreneur of manager succesvol geld kunt aantrekken. Er is niemand die je plaats kan innemen. Alle tussenpersonen of adviseurs die beweren dat ze voor jou geld aantrekken moet je met argwaan bekijken.

 

Financiers financieren mensen die ze vertrouwen en dat gevoel kan alleen ontstaan als ze je een aantal keren hebben ontmoet. Specialisten kunnen wel helpen met je voorbereiding terwijl ze je ook kunnen introduceren bij potentiële financiers. Het overtuigen van de financier doe je echter altijd zelf.

 

Ook financiers die vooraf om geld vragen moet je wantrouwen. Financiers financieren bedrijven door er geld aan te lenen of investeren en niet door er geld uit te halen. Banken rekenen wel provisies terwijl sommige business angels fee’s vragen. Let op dat je deze partijen slechts betaalt nadat ze geld op de rekening van je bedrijf hebben gezet.

 

Voordat je met financiers daadwerkelijk gaat onderhandelen zul je referenties moeten vragen en checken. Vooral dat laatste is belangrijk want je wilt er achter komen of de financier is wie hij/zij claimt te zijn en of hij/zij daadwerkelijk geld heeft.

 

Business angels en business “devils”

 

Business angels of “informal” investors zijn ervaren en succesvolle zakenmensen die geld combineren met marktervaring en netwerk. Zij investeren voor de middellange termijn (tot tien jaar) ongeveer € 200k in startende en kleine, snel groeiende bedrijven die opereren in groeimarkten. Business angels investeren niet alleen om rendement te maken, zijn “hands-on” en opereren lokaal.

 

Een gevaar van business angels is dat ze business “devils” kunnen worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze je eruit proberen te werken omdat ze denken dat ze beter af zijn zonder jou. Ook kunnen ze een volgende investeringsronde blokkeren door onredelijke eisen te stellen of door plotseling te verdwijnen van de onderhandelingstafel.

 

Om zoveel mogelijk te voorkomen dat je in een dergelijke situatie terecht komt is het belangrijk dat jij ook een onderzoek doet naar de achtergrond van je business angel. Vraag ook hier om referenties en check deze. Je wilt onderzoeken wat de ervaring is van anderen met je mogelijke partner, er achter komen of de angel werkelijk geld heeft en een idee krijgen van de kansen dat je “engel” een “duivel” wordt.

 

Conclusie

 

Als je op zoek bent naar geld is het noodzakelijk dat je als entrepreneur of manager naast het maken van een uitstekend businessplan, een uitgebreid onderzoek doet naar potentiële financiële partners.

 

Besef dat jij alleen geld kunt aantrekken, niemand kan het voor je doen. Bovendien moet een financier je altijd eerst een paar keer ontmoet hebben voordat er zaken gedaan kunnen worden. Let ook op dat je nooit vooraf geld betaalt aan tussenpersonen of financiers.

 

Als je eenmaal in contact bent met een financier vraag dan om referenties. Maak afspraken met de personen die de financier noemt en bereidt een vragenlijst voor voorafgaande aan het gesprek. Dit zou ik ook doen in het geval van een telefoongesprek met de persoon. Besef dat je op zoek bent naar de achtergronden en de werkelijke beweegredenen van je potentiële financier en gesprekspartner.

 

Kortom, ook dat beweer ik vaker, het is niet alleen de financier die jou kiest maar jij kiest ook de financier die bij jou past. Het voorkomt veel onnodige frustraties en teleurstellingen later.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ties, deze mag met stip op nummer 1! Na alle columns over het vinden van financieerders is dit misschien wel de eerste die kapitaalzoekers moeten lezen.

 

Helemaal mee eens.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ha Ties,

ook deze is weer uit het hart gegrepen en geheel to-the-point.

 

Je hebt een productieve vakantie gehad.

 

Complimenten.

 

[off-topic]

ik had gisteren al een reactie gepost maar die is kennelijk door de mod verplaatst/verwijderd.

[/off-topic]


Pitch Coach / Pitch Trainer , Presentatie en Sprekers Coach/Trainer, Gast Spreker / Public Speaker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben het roerend eens met de heren hoor, echter ben ik van mening dat er wat minder kan worden geslijmt.

Verder wil ik gaarne zelf nog wat toevoegen.

 

EDIT tekst verwijdert.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Je bedoelde waarschijnlijk,dat je deze Link wilde toevoegen.

Copy-paste zijn we niet zo van gecharmeerd , misschien heb je wel eens van auteursrecht gehoort ?

En zeker niet zonder bron vermelding.

 

Suc6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Laurence-Jan,

 

Ik heb het weliswaar zelf geschreven maar kan het toch niet laten er naar te verwijzen. Min of meer hetzelfde verhaal, in het Nederlands en hier op higherlevel vind je hier.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Ties,

 

Zeer nuttige informatie, bedankt voor de tips!!

 

Met vriendelijke groet,

 

Roy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Ties,

 

Als nieuw lid en startende ondernemer is dit weer een zeer bruikbaar en informatief artikel. Bedankt voor het delen van jou kennis!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 14 leden online en 272 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept