Ga naar inhoud
 • 0

Steward ownership / BV aandelen in een stichting

Beste mensen,

 

Korte schets van de situatie:

We zitten in een bedrijfsovergang waarin eigenaar van BV haar aandelen wil verkopen/schenken aan het management. Bedrijf heeft een idealistisch en maatschappelijke doel, maar functioneert wel commercieel.

Oprichtster wil de aandelen aan het management schenken om het doel en voortzetting van het bedrijf te waarborgen, in plaats van het te verkopen aan een extern persoon.

Nu kan dat natuurlijk middels aankoop of schenking van de aandelen, maar zelf heb ik een ander plan dat mogelijk de lange termijn van de organisatie meer veilig stelt. Steward ownership.

 

Inspiratie opgedaan uit:

https://www.nrc.nl/nieuws/2019/08/02/ondernemen-kan-ook-anders-a3968968

https://purpose-economy.org/wp-content/uploads/2019/03/ExpoWest_Purpose_Digital_010319_Final.pdf

 

Idee:

Oprichtster schenkt haar aandelen aan stichting, de stichting wordt beheerd door het management. Winst wordt geïnvesteerd of gaat naar de stichting. Stichting bewaart deze winst en investeert dit in zaken die past bij het ideaal dat is vastgelegd in de statuten van de stichting. De winst wordt dus puur gebruikt voor uitbreiding van het ideaal, zonder dat de BV zich zorgen hoeft te maken over of iets een goede investering is zakelijk gezien of qua rendement.

 

1 van de voordelen is ook dat het bestuur bij het manegement blijft en bij vertrek de andere management leden niet de vertrekker hoeven uit te kopen. Wat bij aandelen wel het geval is. Ook kan het zeggenschap niet geërfd of verkocht worden. Doel van de organisatie staat voorop.

 

Vraagstukken:

We willen het management vergoeden voor hun inspanningen, maar liever niet vanuit de BV. Hoger salaris kan namelijk moeilijk teruggedraaid worden als de zaken slecht gaan. Idee is om een vaste bestuurdersvergoeding vanuit de stichting op te zetten, die alleen betaald kan worden bij voldoende winst. Eigenlijk een soort dividend/bonus maar met een vast plafond. Zo voorkom je mogelijke beslissingen voor winst maximalisatie ipv continuïteit van de organisatie.

 

Verder weet ik niet of iets als bovenstaand überhaupt te doen is, graag ontvang ik dan ook jullie mening.

 

Alvast hartelijk dank.

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

 • 0
(aangepast)

Remco TH Het gaat om een onderneming die op dit moment 800k - 1 miljoen euro omzet draait, en goed winstgevend is. Naar verwachting zal de omzet met de helft afnemen op het moment dat het wordt overgenomen. Hiermee is rekening gehouden qua kosten en we draaien break-even met de meest pessimistische voorspelling en hopelijk natuurlijk meer dan dat, maar dit zal in het begin niet gelijk het geval zijn. Enige indicatie van de verwachte kosten?

aangepast door Zoutevis
Link naar reactie
 • 0

Branko Collin Het idee van de bonus is om toch enige compensatie voor het management te doen, dat anders middels de aandelen een dividend zou ontvangen. Nu is er natuurlijk altijd de mogelijkheid dat dit negatief uitwerkt (zoals in het voorbeeld, waarvoor dank), maar ik  verwacht zelf dat dit minder is met een bonus met plafond, dan bij dividend van eigen onderneming. Bij het laatste is het namelijk directer en zit er ook geen plafond aan. Ook is er bij eigen onderneming waarschijnlijk sprake van het gebruikelijk loon voor DGA (voor elk van de aandeelhouders met meerderheidsbelang) en dat is moeilijk om niet uit te betalen als het even minder gaat en je bijvoorbeeld wel personeel hebt of investering wilt doen.

Link naar reactie
 • 1
(aangepast)

Hi Zoutevis

Wat geweldig dat je voor steward ownership wil gaan! Er zijn allerlei vormen.

 

Het hoort bij elke onderneming om een fatsoenlijk inkomen na te streven voor de management leden. Dat staat los van streven naar winstmaximalisatie. Een vast inkomen met daarbij een bonus deel (beperkt in de hoogte, bijv gekoppeld aan een % van het salaris) kan ook via een bv ingeregeld worden. Je kunt ook besluit om bijv een CV op te zetten, in plaats van een BV. Dan zijn de management leden de beherende vennoten. De vergoeding die onttrokken kan worden aan de onderneming wordt simpelweg hoger als er meer inkomen is.

 

Overigens kun je steward ownership ook integreren door bijvoorbeeld één stem deel (die functioneert als veto-share) bij een bestaande stichting onder te brengen die als doel heeft steward ownership te borgen. Het doel daarvan is dat de onderneming niet meer als handelswaar te verkopen is (één belangrijk aspect van steward ownership). Dan hoef je zelf niet per sé het eigendom bij een eigen stichting onder te brengen.

 

 

aangepast door Jennifer Benson
Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  10 leden, 292 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...