• 3

AOV (Arbeidsongeschiktheidverzekering) FAQ, ervaringen en tips)

Mod comment

Dit is het AOV verzameltopic met  meer dan 12 jaar ervaringen, tips en adviezen over arbeidsongeschiktheid, verzekeringen, schenkkringen, de verplichte AOV en wat te doen bij afwijzing (non-acceptatie) of uitsluitingen.

 

Als u via Google in dit topic terecht komt leest u de startpost.

 

Als u de recente update (d.d. 14-02-2024) wilt lezen over de komst van de verplichte AOV, klik dan hier:

Update verplichte AOV

 

 

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Ok ... een advies in deze dan:

 

Als je zelf problemen hebt iets te doorgronden, stuur de offerte dan naar een of twee anderen tussenpersonen met de vraag of ze het aanbod kunnen verbeteren. Je krijgt dan vanzelf de informatie.

 

Er zijn minimaal twee in freelancers gespecialiseerde partijen:

 

Topic Partners, Norbert Bakker, ook actief op dit forum

SFZ, Jelle de Boer, bijna niet aanwezig op het forum

 

Zonder enige twijfel zullen beiden de uitdaging graag aangaan ;)

Kees de Kruiff

In Memoriam

Link naar reactie
  • 0
Klopt.

Het is voor mij een hele ondoorzichtig gebeuren, die AOV, wat zijn nou echt de valkuilen.

Nationale Nederlanden lijkt me geen prijsvechter?

 

Nationale Nederlanden is inderdaad geen prijsvechter, maar wel een van de marktleiders. Een paar bekende kleine valkuiltjes bij N.N. (en concurrenten) vormen:

 

[*]de wijze van vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid (er kan aanpassing van de eigen werkzaamheden verlangd worden)

[*]het uitkeringspercentage is gestaffeld: dit houdt in dat er verschil is tussen het ao% en het uitkeringspercentage. Kan 5% schelen, maar zowel in positieve als negatieve zin (bij 35% ao uitkering 40%, bij 44% ao ook uitkering 40%)

 

Een groot/bekend voordeel van Nationale Nederlanden is dat er geen inkomenstoets gehanteerd wordt: er wordt bij arbeidsongeschiktheid niet gekeken naar je daadwerkelijke (mogelijk lagere) inkomen van het afgelopen jaar en er wordt ook geen rekening gehouden met extra of overige inkomsten naast /boven je arbeidsongeschiktheidspercentage. Sommige andere verzekeraars doen dat wel

 

De voornaamste valkuil bij iedere arbeidsongeschiktheidsverzekering is onvolledig of verkeerd advies vooraf waardoor de verzekering op basis van de verkeerde uitgangspunten wordt gekozen. In jouw geval is bijvoorbeeld interessant om te weten waar de definitieve keuze voor NN op gebaseerd is geweest: condities zoals de gegarandeerde uitkering, de allerlaagste premie in het eerste jaar of is er ook gekeken en vergeleken met de andere 65 aanbieders op gemiddelde prijs gedurende een wat langere periode?

 

Andere valkuil... die ik vandaag weer eens tegenkwam ... is dat de adviseur - om goedkoper te zijn dan de concurrent zonder provisie in te leveren - gaat lopen sleutelen aan heel essentiële zaken, zoals de eindleeftijd, maar dit "vergeet" te communiceren met de klant. Bleek die klant vandaag zonder het zelf te weten toch gekozen te hebben voor eindleeftijd 60 in plaats van 65. Goedkoper inderdaad, maar in geval van arbeidsongeschiktheid wel een gat in je uitkering van 5 jaar!

 

In jouw situatie vind ik het bijvoorbeeld verrassend dat de rolls tarieven voor een 23-jarige zakelijke dienstverlener bij Nationale Nederlanden een flink stuk hoger liggen dan de maandpremies die jij noemt, zelfs als ik de producten netto (dus volledig zonder provisie) bereken. (ben je geen zakelijke dienstverlener maar een stukadoor i.o.d. dan wordt het verschil zelfs nog groter...)

Dat kan een indicatie zijn dat jouw adviseur/tussenpersoon een mooie mantel/collectiviteitskorting aanbied: zo ja, des te beter voor je. Maar het kan ook betekenen dat er een afwijkende eindleeftijd (60, 55), een afwijkende wijze van beoordeling arbeidsongeschiktheid (niet op basis eigen beroep maar passende of gangbare arbeid) of een hoge uitkeringsdrempel (55, 65 of 80% ) is gebruikt. Zo ja dan is de vraag m.i. gerechtvaardigt of je daar nu wel zo verstandig aan doet.

 

 

 

 

 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

De AOV verzekeringen komen in vele variaties en kunnen hierdoor in premie enorm van elkaar verschillen. Nationale Nederlanden is structureel duurder in vergelijking met de mogelijkheden die er zijn in de markt op basis van een gelijke dekking. NOG geen prijsvechter.

 

Overigens zeggen de premies in de eerste 3 jaren niet veel, vanwege de starterskortingen die veelal in de eerste 3 jaren worden gegeven. Hierdoor is de premie in het vierde jaar een betere indicator voor een zuiver vergelijk. Daarbij is het altijd verstandig om premie ontwikkelingen over de gehele looptijd van de verzekering te bekijken. Een moeilijkheid is dat de traditionele software van verzekeraars vaak premiestellingen laten zien exclusief de mogelijke indexatie. Ofwel, het lijkt goedkoop maar als het verzekerd bedrag jaarlijks wordt aangepast met de CBS index heeft dit grote gevolgen voor de premiestelling de komende jaren.

 

De premie die je aangeeft over 10 jaar (die wel erg fors is) is een premie waarin de leeftijdtoename een rol speelt. Afhankelijk van je leeftijd is er een kantelleeftijd waarna de verzekeraar een leeftijdONafhankelijk tarief gaat factureren. Voor de kantel / omslag leeftijd wordt een leeftijdAFhankelijk tarief gerekend. In jouw geval, met een leeftijd van 23 jaar, zal ongeveer de eerste 20 jaar van deze verzekering de premie stijgen door zowel de leeftijdstoename als het mogelijk verzekerde bedrag.

 

De verdiensten van de adviseur kunnen eveneens een grote invloed hebben op de premie stelling. Zeker bij verdiensten die gekoppeld zijn aan een percentage van de premie die jij betaalt. Vraag daarom altijd hoe de adviseur wordt betaald met desnoods de afspraak dat jij de afrekening van de verzekeraar te zien krijgt als de verzekeraar gesloten is!

 

Mijn advies is om minimaal een geïndexeerde uitkering te hebben (zeker bij jonge leeftijd), eindleeftijd 65 jaar en een bedrag verzekeren dat voldoende is om je verplichtingen te kunnen voldoen (calamiteit). De eigen risico periode is afhankelijk van vermogenspositie en perceptie. Mocht de premie nu nog steeds te hoog zijn pas dan het verzekerd bedrag aan, maar ga niet aan de voorwaarden sleutelen.

 

Succes met je beslissing.

 

Link naar reactie
  • 0

@ Norbert:

 

- Keuze voor NN: dit was volgens de tussenpersoon gewoon goed.

- Eindleeftijd is niet aan gesleuteld is gewoon 65

- Voorwaarde AO is beroepsarbeidsongeschiktheid en percentage AO is 25 in rubriek a en b??

 

Voor wat betreft de lage premie, wellicht komt dit door de starterskorting die ik de eerste 3 jaar heb?

 

@sfz:

 

- Uitkering wordt geindexeerd met 3% per jaar. Ik zou het netjes vinden als dit ook met de premie zou gebeuren.... 8)

 

Zit je eigenlijk voor jaren aan zo'n verzekering vast of kun je per maand (kostenloos?) opzeggen?

Link naar reactie
  • 0

@chp23:

- Keuze voor NN: dit was volgens de tussenpersoon gewoon goed.

"Gewoon goed".. ahem... heeft je tussenpersoon je überhaupt meerdere opties/offertes van andere maatschappijen laten zien? Hoewel het tarief voor NN begrippen scherp is, product verder prima en prijs ook zeker marktconform, ben ik het met SFZ eens dat er heel wat scherpere alternatieven voorhanden zijn, en dan bedoel ik dus niet alleen de mantels/collectiviteiten die SFZ, ondergetekende en andere adviseurs ook nog aanbieden. Startpremies van onder de € 100,- per maand zijn geen uitzondering (nogmaals: geen "bel mij" oproep: ik zit namelijk niet zo heel erg om dat ene tientje provisie per maand extra verlegen, maar meer een vraag of er ook andere alternatieven bekeken/besproken zijn)

 

 

Voor wat betreft de lage premie, wellicht komt dit door de starterskorting die ik de eerste 3 jaar heb?

Nee, want daar houdt de vergelijkingssoftware ook rekening mee. De hele tariefopbouw wijkt raar af: bij aanvang ben je goedkoper uit, maar jouw premie stijgt sneller en hoger door dan in de vergelijkingssoftware (daar zit je na 10 jaar op € 425,- per maand ipv € 475, even afgezien van het feit dat je in de tussentijd uiteraard de wachttijd verlengt en aldus premiestijging verder dempt)

 

 

- Eindleeftijd is niet aan gesleuteld is gewoon 65

- Voorwaarde AO is beroepsarbeidsongeschiktheid en percentage AO is 25 in rubriek a en b??

Dat is verder prima, houden zo!

 

 

- Uitkering wordt geindexeerd met 3% per jaar. Ik zou het netjes vinden als dit ook met de premie zou gebeuren

Be carefull what you wish for.. 3% samengestelde klim over een langere periode is best veel en groeit hard aan. Als de leeftijdstijging eruit is hoort de premie juist minder snel te stijgen dan de indexering van het verzekerde bedrag.

Als alleen de uitkering geïndexeerd wordt en het verzekerde bedrag niet, hoort de premie zelfs helemaal niet meer te stijgen!

 

 

Zit je eigenlijk voor jaren aan zo'n verzekering vast of kun je per maand (kostenloos?) opzeggen?

??? ??? Ben heel even sprakeloos. Is dit niet besproken???? Staat op ieder overzicht vermeld en als het goed is ook op de offerte. Je zit bij Nationale Nederlanden standaard 5 jaar aan het contract vast (soms zelfs 10 jaar) en dit is niet tussentijds opzegbaar, behoudens als je je onderneming staakt. Ook daarin verschillen andere maatschappijen: er zijn ook maatschappijen die standaard contracten van 36 of zelfs 12 maanden aanbieden.

 

 

Zo... nu eerst koffie (zoals Ruben zou zeggen).

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
Vandaag lees ik op sprout:

 

Vangnetregeling zzp'er tijdelijk beschikbaar

http://www.sprout.nl/artikel.jsp?id=1655011

 

€ 2.000,- premie per jaar voor een dekking van € 12.000,- met een wachtijd van 2 jaar. Alleen bedoeld voor ondernemers die echt zwaar ziek zijn of geen enkele andere mogelijkheid hebben. Dan nog: dure grap en erg lange wachttijd. Erg jammer dat het UWV niet ook meedoet, dan hebben IB ondernemers ook nog de mogelijkheid van ziektewetverzekering. Ook duur, maar wel met een wachttijd van 2 dagen.

 

En verzekeraars hebben nog steeds niet de voorwaarden aangepast waarin staat dat de uitkering tot 5 jaar begrensd kan worden als je binnen 5 jaar arbeidsongeschikt raakt. (Ze zouden er wel mee bezig zijn, maar niemand weet nog hoe of wat: best leuk zo'n manier mediacampagne voeren, en ook handig voor de adviseurs maar niet heus)

 

Met name DAT en de ziektewetverzekeringsoptie zijn voor mij tot op heden altijd reden geweest om alleen de vrijwillige verzekering bij het UWV als echt serieuze optie te adviseren. Weliswaar duur, maar geen rare addertjes onder het gras.

 

Jeroen, wanneer wordt mijn column hierover gepubliceerd? ;)

 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
Een heel interessant topic hier, ik lees het al even mee. Waarom staat dit eigenlijk off topic?

Lijkt me behoorlijk ontopic voor het "Administratie en verzekeringen" forum.

 

Je hebt helemaal gelijk! Reus voor je oplettendheid; ik let er eigenlijk niet zo op.

 

Kan een admin dit hele topic wellicht verplaatsen?

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 2

Hebben jullie allemaal zo'n verzekering en wanneer hebben jullie deze verzekering gestart in je carrière? Tevens ben ik ook wel benieuwd naar welke dekking je hebt en waarom? Dus laat jij na een jaar ziekte pas uitbetalen of al na een kwartaal?

 

Hallo Marc,

 

Even terug naar je oorspronkelijke vragen. Nee, we hebben niet allemaal zo'n verzekering.

Ik ben inmiddels 17 jaar (fulltime) ondernemer en heb er nog nooit een vrijwillig afgesloten en ben ook niet van plan er ooit een af te sluiten. Ik moest uiteraard wel verplicht meedoen aan de Waz en behoor daardoor tot de ondernemers die het een slecht plan vinden dat er een wettelijke collectieve aov voor ondernemers komt. Brrrr, wat een gedrocht was dat.

 

Wat mij betreft is het belang van zo'n verzekering voor ondernemers sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie (kostwinner, tweeverdiener) en levensstijl (bijv. gevaarlijke hobbies), de aard van je werk (dagelijks op een ladder of achter een bureau scheelt nogal) en je mindset (denk je als een werknemer die veiligheid wil of als een ondernemer die bereid is een stapje terug te doen als de nood aan de man/vrouw komt).

 

Ik vind al dat gedoe over dat veel ondernemers onverzekerd rondlopen dan ook onzinnige stemmingmakerij (niet van jou hoor maar van de FNV en zo). Volgens mij zijn er maar weinig ondernemers die kostwinner zijn van een gezin met kinderen zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering. En de meeste mensen met een chronische ziekte of handicap hebben zich er meestal ook wel in verdiept voordat ze voor zichzelf begonnen.

 

Net zoals het grootste deel van de onverzekerde ondernemers ben ik op een heel andere manier ingedekt tegen inkomensverlies door ziekte. Ik heb zelf gezorgd voor een financiële buffer om de eerste zes maanden ziekte door te komen (en adviseer iedere starter zo snel mogelijk zo'n buffer op te bouwen ipv een leuke auto te kopen). De meeste ziektes duren immers niet langer dan een paar dagen tot een paar maanden.

Daarnaast leef ik samen met iemand van wiens inkomen wij prima zouden kunnen rondkomen als dat zou moeten, ook omdat we in een makkelijk betaalbaar huis wonen. Hij zou overigens ook geen aov nemen als hij mocht kiezen omdat mijn inkomen ook toereikend is. Maar ja, hij is in loondienst en mag niet kiezen.

Ten derde heb ik voor mezelf een werkonafhankelijke inkomensstroom geregeld, waardoor er ook geld binnenkomt als ik met vakantie of ziek ben en bouw ik met het geld dat ik uitspaar aan premies zelf vermogen op dat ook kan dienen voor mijn oude dag als ik die in goede gezondheid haal. En omdat ik weet dat ik die goede gezondheid voor een deel in eigen hand heb, luister ik tot slot goed naar mijn lichaam. Mijn drukker pakt bijvoorbeeld voor mij alles in dozen van maximaal 12 kilo, zodat ik me als vrouw geen breuk til. Leveranciers moeten wel altijd lachen als ik om kleine doosjes vraag, maar snappen het wel en doen het braaf. Want ik geloof dat voorkomen nog altijd verstandiger is dan verzekeren.

 

Tot zover mijn twee centen. Ik hoop dat het voor jou wat toevoegt aan de rest van de reacties.

 

Succes met bedenken of jij zo'n verzekering wilt.

Karen

 

 

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie
  • 0

Hebben jullie allemaal zo'n verzekering en wanneer hebben jullie deze verzekering gestart in je carrière? Tevens ben ik ook wel benieuwd naar welke dekking je hebt en waarom? Dus laat jij na een jaar ziekte pas uitbetalen of al na een kwartaal?

 

Wat mij betreft is het belang van zo'n verzekering voor ondernemers sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie (kostwinner, tweeverdiener) en levensstijl (bijv. gevaarlijke hobbies), de aard van je werk (dagelijks op een ladder of achter een bureau scheelt nogal) en je mindset (denk je als een werknemer die veiligheid wil of als een ondernemer die bereid is een stapje terug te doen als de nood aan de man/vrouw komt).

Ik ben het volledig eens met Karen. Ik zou er nog aan toe willen voegen dat regelmatig bij de McVet&Suiker eten je gezondheid geen goed doet. Er is veel bekend over goede voeding, en wat wel eten en wat niet. Dit draagt bij aan zekerheid over gezondheid. Ik ga verder regelmatig naar de sauna, dat is goed voor de bloedsomloop, zenuwbanen, huid, en de weerstand van het lichaam.

Dus in plaats van premie betalen kan je het ook doelbewust steken in goede voeding en heilzame verzorging voor je lichaam.

 

P.S. Ga bij het verzamelen aan goede informatie over voeding, en een ziekte preventief voedingspatroon zeker niet af op informatie van de overheid. Die informatie is namelijk er erg op gericht om EU gesubsidieerde landbouw producten te verkopen. Ik gebruik nauwelijks melkproducten, bijvoorbeeld. Ik eet wel veel zalm, haring, makreel.

Boterham dubbel vouwen? Ik kan het niet.

Link naar reactie
  • 1

Ik had ook een AOV bij Delta Lloyd.

 

Toen werd ik eind 2006 ziek. Overspannen. Delta Lloyd gebeld, en toen kwam er een arbeidsdeskundige van een extern bureau die 3 uur met mij heeft gesproken. Uit zijn rapport bleek dat ik 100% arbeidsongeschikt was. Vervolgens hebben ze alle gegegens opgevraagd uit mijn administratie waar maar enigzins iets uit kon komen wat ik wellicht fout had ingevuld bij mijn aanvraag. Toen ik de verzekering afsloot werkte ik 38 uur, dat heb ik in mijn aanvraag opgegeven. In het jaar voor mijn overspannenheid had ik al meer vrije dagen etc opgenomen waardoor ik gemiddeld lager uit kwam.

 

Resultaat: Delta Lloyd royeerde mij direct uit de verzekering. Hebben nog wel de laatste 3 jaar premie terug gestort, "uit coulance", en dat was het dan. Mijn verweer was dat ik voor EUR 55000 was verzekerd (een bedrag ipv uren), dat daar de premie op was gebaseerd, en dat ik al die jaren daarvoor wél 40 uur per week had gewerkt, had geen nut.

 

Er is daarna nog heel wat heen en weer geschreven, maar ik heb het er op een gegeven moment bij laten zitten. Het nare van overspannenheid is dat je net zulke zaken als bovenstaand er niet bij kunt hebben. Misschien was ik wel in mijn gelijk gesteld, maar toen kon het er gewoon niet bij.

 

Ik ben nu bezig wel een andere AOV af te sluiten. Wat als er nu iets gebeurd, wat langer duurt dan de 5 maanden dat ik overspannen was.

 

Ik kom bij Fortis ASR uit, iemand daar ervaring mee? (Zijn zij ook zo goed in royeren ;D)

Link naar reactie
  • 1

Karen,

 

Jij: Ik vind al dat gedoe over dat veel ondernemers onverzekerd rondlopen dan ook onzinnige stemmingmakerij (niet van jou hoor maar van de FNV en zo).

 

Een uitlating naar mijn hart. Enige tijd geleden schreef ik "allemachtig wat praten wij (in het algemeen) elkaar - aangevuurd door de verzekeringen - vele risico's aan!!" Ik werd toen bijna gekruisigd.

 

Natuurlijk heb ik gemakkelijk te praten, omdat ik over 12 dagen de AOW leeftijd - in het harnas - hoop te behalen (zit wel dik in), bovendien had ik destijds - tot het verboden werd - geRAERD (reserve assurantie arbeidsongeschiktheid). Weleer echter om de premie voor mijn bedrijf beschikbaar te houden dan uit gegronde angst.

 

Zeker in één geval kan ik dus bewijzen dat een AOV absoluut overbodig was geweest. Zelf vind ik ongelooflijk dat een 23 jarige, gezonde, vent zo een verzekering afsluit omdat hem een dikke worst voor zijn neus gehouden wordt dat hij, gezien zijn geringe leeftijd, een "vriendelijke" premie betaalt, maar als je de 42 jaar premie die hij daarna betaalt optelt op een groot bedrag uitkomt. Hij doet dat omdat het bij het "verantwoorde ondernemerschap" behoort. Een starter die de premies nog moet zien te verdienen.

 

Phiebe is overspannen geraakt. Hoewel ik het wellicht niet mag stellen, heeft hij/zij dat zichzelf aangedaan. Pas opjezelf! Als ondernemer ben je dat verplicht, nog meer dan op de centen te letten. Maar het resultaat was wel dat er niets betaald werd. Uit coulance 3 jaar premie terug betaald (na 10 jaar?)

 

Het moest van mijn hart, en laat de kneuzen maar komen.

 

Link naar reactie
  • 0

@Phiebe: een zeer vervelend drama waar ik als adviseur ook een erg nare smaak van in mijn mond krijg....

Ik ben nog nooit tegengekomen dat een verzekeraar uitkering weigerde op grond van een (vermeende) verkeerde opgave van het aantal uren: ze mogen dat namelijk alleen maar doen als er sprake is van moedwillige verzwijging en ze deze verzekering niet zouden hebben aangeboden/geaccepteerd indien ze wel van de (vermeend) juiste feiten op de hoogte waarden geweest.

Als een hoger aantal uren alleen tot een hogere premie zou hebben geleid, moet er - IMHO -wel uitgekeerd worden maar wordt het verzekerde bedrag verlaagd totdat het past bij de daadwerkelijke premie.

En het verschil tussen 38 en 40 uur? Belachelijk! De meeste verzekeraars gaan pas zeuren als er structureel meer dan 50 of 60 uur wordt gewerkt

Misschien iets om op termijn toch nog eens op te pakken als je wat lekkerder in je vel zit? Er zijn advocatenkantoren die speciaal gespecialiseerd zijn in procedures tegen arbeidsongeschiktheidsverzekeraars.

 

Ik ben nu bezig wel een andere AOV af te sluiten. Wat als er nu iets gebeurd, wat langer duurt dan de 5 maanden dat ik overspannen was. Ik kom bij Fortis ASR uit, iemand daar ervaring mee? (Zijn zij ook zo goed in royeren )

 

Fortis ASR is qua voorwaarden nr 12 in de Voorwaardenrankings van de Rolls vergelijkingssoftware (van in totaal 47 verzekeraars en producten) . Een zeer goede middenmoter dus. Ook performance bij acceptatie en schade is prima, ze leren duidelijk van hun zusterbedrijf Amersfoortse (inkomenspecialist, alleen wel ietsje duurder)

 

M.i. is in jouw geval veel belangrijker hoe deze verzekeraar omgaat met jouw overspannenheid eind 2006. Standaard zullen veel maatschappijen een uitsluiting psyche aanbieden voor 3 tot 5 jaar minimaal. Naast second opinions bij medisch acceptanten van overige verzekeraars (wat soms een aanzienlijke versoepeling van de uitsluiting kan opleveren), is het dan ook zinnig om te kijken naar verzekeraars die je de mogelijkheid bieden psychische ziektes zelf uit te sluiten, maar dan tegen een forse premiekorting (die kan oplopen tot 25%). Dat zou in jouw geval dan wel eens de beste (en goedkoopste) optie kunnen zijn.

 

 

 

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
Het moest van mijn hart, en laat de kneuzen maar komen.

Geen kneuzen van mij hoor Karel (maar die heb ik je destijds ook niet gegeven). Ieder heeft recht op zijn of haar mening en een afwijkend geluid (ik laat even in het midden wie afwijkend is: jij of ik ;)) draagt bij aan een goede discussie en opinie. Weer een reusje van mij daarom (2e al deze week geloof ik...)

 

 

Zeker in één geval kan ik dus bewijzen dat een AOV absoluut overbodig was geweest.

Achteraf is dat natuurlijk altijd makkelijk praten Ik heb (gelukkig maar) ook nog nooit een aansprakelijkheidsclaim of brand gehad, zelfs geen schade aan mijn auto. Ik betaal met ook suf aan ziektekosten terwijl ik nooit wat heb.

Zijn dat nu met terugwerkende kracht allemaal overbodige verzekeringen geweest? Zo werkt het natuurlijk niet.

 

 

Zelf vind ik ongelooflijk dat een 23 jarige, gezonde, vent zo een verzekering afsluit omdat hem een dikke worst voor zijn neus gehouden wordt dat hij, gezien zijn geringe leeftijd, een "vriendelijke" premie betaalt

De kans dat die 23-jarige in zijn carrière duurzaam (minimaal 2 jaar) volledig arbeidsongeschikt raakt is grosso modo 2%. (hoe ik daar aan kom volgt in een volgende column op Sprout en Higherlevel, gaat nu te ver, maar de cijfers zijn afkomstig van UWV en CBS)

Hoe gezond hij ook is, als hij morgen een stuurfout maakt, tegen een boom aan knalt en verlamd raakt moet de verzekeraar een bedrag van circa € 2.500.000,- voor hem reserveren als toekomstige uitkering. En om jouw eerdere argument (het derden risico) ook nog even te benoemen: als iemand anders hem aanrijdt wordt hij NIET voor dit hele bedrag gecompenseerd.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Een heel vers citaat van Nils (uit een ander topic) naar mijn (riskmanagers)hart :

 

Ik ken geen risiconemers. Ik zou niet weten wie er graag risico neemt. Zeker ondernemers niet. Ik ken maar twee soorten mensen. Risicomijders en ondernemers die zo verstandig mogelijk met risico omgaan. Ondernemers aanvaarden soms risico om het vervolgens zo snel mogelijk om zeep te helpen. Alleen mensen die niets te verliezen hebben nemen "zomaar" risico.

 

De kunst is m.i. om zo verstandig mogelijk met ondernemersrisico's zoals arbeidsongeschiktheid om te gaan. Dat is inderdaad sterk afhankelijk van omstandigheden en persoonlijke voorkeuren. Wie voldoende alternatief heeft (eigen vermogen, resterend inkomen, overig inkomen, inkomen partner) en bewust bereid is om in geval van arbeidsongeschiktheid een stapje terug te doen heeft geen dure dekking nodig (zoals in mijn eigen situatie: basisdekking) of kan helemaal zonder verzekering (zoals Karen). En inderdaad.. mensen die "niets te verliezen" hebben, kiezen er ook wel eens voor : dat zijn bijvoorbeeld ondernemers zonder partner, geen kinderen en niet of nauwelijks familie.

 

Gewoon denken "dat overkomt mij toch niet, dus daar hoef ik me niet druk om te maken" gaat in 98 van de 100 gevallen goed. Alleen wel pech als je net bij de 2 hoort...

 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Phiebe is overspannen geraakt. Hoewel ik het wellicht niet mag stellen, heeft hij/zij dat zichzelf aangedaan. Pas opjezelf! Als ondernemer ben je dat verplicht, nog meer dan op de centen te letten. Maar het resultaat was wel dat er niets betaald werd. Uit coulance 3 jaar premie terug betaald (na 10 jaar?)

Hoi Karel,

 

Nee, dat kun je niet zo stellen ;). Het had zeker niet te maken met teveel werk, ik werkte het laatste jaar juist minder. (ben trouwens een zij). Had met mijn privé situatie te maken.

 

Ik was sinds 2002 verzekerd, dit gebeurde in 2006. Dus 2004, 2005 & 2006 is terugbetaald. Ik ben er overigens wel weer helemaal bovenop en werk sinds april 2007 weer volledig. Ben daarna nog naar een advocaat hiermee geweest. Maar, omdat ik de premierestitutie toen heb geaccepteerd, heb ik nu geen poot meer om op te staan. Nou ja, toen kon ik niet anders, nu is het niet anders.

 

Mijn reden om graag een AOV te willen is omdat ik mijn leventje zoals ik het leef wil kunnen blijven leven, ook al gebeurt er een ongeluk ofzo. Ik weet dat het wat kost, maar daar koop ik mijn onrust voor af. Als ik geen AOV neem, kom ik op bijstandsniveau te zitten. En ja, Delta Lloyd betaalde niet uit, maar toch geeft het me een veiliger gevoel om wél een AOV te hebben. (En de volgende keer geef ik het meteen uit handen, helemaal in het geval ik nog een keer overspannen raak).

 

 

Link naar reactie
  • 0

@ Norbert (en ook een beetje @Karel)

 

Het is misschien naief om zo bezig te zijn van mij maar ik ben bezig om in no-time mijn bedrijf je uit de grond te stampen.

 

Ik zit een tijdje geleden bij een boekhouder/administrateur voor een kennismakings gesprek. Het klikte en de beste man rekent een schappelijk uurtarief dus ik heb gezegd jij wordt mijn boekhouder. Heb gelijk de andere twee afspraken die ik had staan met twee wat grotere en regionaal werkende accountantsclubs afgebeld. Dus ik vraag aan die beste man weet jij nog iemand die mijn verzekeringen kan regelen, ja dat wist ie.

 

Ik heb een afspraak met die verzekeringstussen persoon en die vraagt wie ben je, wat ga ik je doen en wat denk je dat je nodig hebt. Beetje het standaard geleuter. Ik antwoord netjes en ik zeg dat ik denk dat ik een AOV, een beroepsaansprakelijkheidverz en een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig heb. Wij een beetje gepraat over de uitgangspunten voor de verzekeringen. Inmiddels heb ik een offerte gehad voor de AOV waar ik dus inzicht in probeer te krijgen want heb pas voor volgende week een vervolgafspraak staan. Dat beloofd nog wat voor de andere verzekeringen.... :P

 

Wat ik met het bovenstaande aan wil geven: ik begin voor mezelf en heb de middelen om het 6 maanden uit te zingen, dit zonder hulp van onze banken want die financieren alleen maar losgeslagen figuren die een restaurant willen beginnen of willen dat er een depot/zekerheid wordt gesteld ter grootte van de lening. Ik heb dus geen tijd (en ook geen zin) om eerst bij 3 boekhouders/accountants een beetje een dagdeel leuk te gaan zitten doen als kennismaking en vervolgens hetzelfde bij 3 verzekeringstussenpersonen. Ik moet vol gas aan de slag met zo min mogelijk bijzaken.

 

Het geweldige van dit forum is dat mensen belangenloos hun expertise ter beschikking stellen waarmee echt iets kunt en echt door kunt vragen. Over een paar weken ben ik helemaal los van mijn werkgever en zal ik mijn profiel updaten zodat ik ook mijn expertise ter beschikking kan en zal stellen.

 

Norbert zou je je telefoonnummer willen pm'en dan kun je mij een voorstel doen voor de verzekeringen. Je hebt gezien je reacties van de afgelopen dagen al wel een paar/veel streepjes voor op de tussenpersoon in kwestie.

Link naar reactie
  • 0

Beste Phiebe,

 

Ik vind het allemaal heel erg vervelend voor je, maar ik zei niet dat het je SCHULD was, doch dat je jezelf had aangedaan (door jezelf niet op tijd tot halt te roepen, te veel geweten?). Zoals gesteld het is een hele moeilijke kwestie. Als je het kunt permiteren is altijd beter je te verzekeren. Ik kon het me in het begin niet permiteren. Nu krijg je het cynische, dat jij het wel gedaan hebt en naderhand het ook nodig had maar niets uitbetaald kreeg en ik die het niet gedaan heb maar ook niet nodig had bespaarde dat geld. Jij had geen geluk, ik wel. Toen ik het op een dag heel erg moeilijk kreeg, hield ik me heel erg klein en liet niets toe dat mij kon vellen. Ik beschouwde dat als een deel van mijn ondernemerschap. Koste wat kost overeind te blijven. Ik had beslist aanvaard om op bijstandsniveau te leven indien dat (voor een korte tijd) nodig was geweest

 

Nogmaals ik vind het heel erg vervelend voor je - en herhaal het is wellicht niet je schuld, maar was wel enigermate instrumenteel voor je overspannendheid.

 

Werk je nu weer als zelfstandige?

 

Sterkte toegewenst en een groet

 

Karel

 

Link naar reactie
  • 0

chip,

 

Jij: Norbert zou je je telefoonnummer willen pm'en dan kun je mij een voorstel doen voor de verzekeringen. Je hebt gezien je reacties van de afgelopen dagen al wel een paar/veel streepjes voor op de tussenpersoon in kwestie.

 

Dit vind ik nu geweldig van deze site: je hebt Norebert's diverse bijdragen (m)enige malen kunnen lezen en daaruit afleiden dat hij veel verstand van zaken heeft en dat hij een fatsoenlijke kerel is (tenzij hij dat wenst tegen te spreken).

 

Het systeem werkt!!!!!

 

Succes en dag,

 

Karel

Link naar reactie
  • 0

Het systeem werkt!!!!!

Nog niet helemaal, want dan had chp23 in de signature of profiel van Norbert alle belangrijke gegevens van het bedrijf van Norbert gelezen en deze vraag om een telefoonnummer niet hoeven te stellen :P

 

chp23 had het telefoonnumer helemaal niet hoeven te vragen omdat dit in het profiel van Norbert staat. Klik op de naam van Norbert vervolgens op "bedrijf" dan zie je dat.

 

Groet, Karel

 

 

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    5 leden, 215 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.