• 3

AOV (Arbeidsongeschiktheidverzekering) FAQ, ervaringen en tips)

Mod comment

Dit is het AOV verzameltopic met  meer dan 12 jaar ervaringen, tips en adviezen over arbeidsongeschiktheid, verzekeringen, schenkkringen, de verplichte AOV en wat te doen bij afwijzing (non-acceptatie) of uitsluitingen.

 

Als u via Google in dit topic terecht komt leest u de startpost.

 

Als u de recente update (d.d. 14-02-2024) wilt lezen over de komst van de verplichte AOV, klik dan hier:

Update verplichte AOV

 

 

 

geverifieerd-adres.nl Laat maar zien wie je bent met logo & online certificaat Dat ben ik En ook een keurmerk oplossing voor je Belgische webshop geverifieerd-adres.be
Link naar reactie

Aanbevolen berichten

  • 0

Bedankt voor je snelle reactie!

Het betreft een BV waar ieder een gelijk % aandeel in heeft met zijn eigen holding.

 

Duidelijk wat betreft de index. De reden waarom Avéro zonder index is geoffereerd is omdat hun enkel met zowel voor/na index aanbieden of helemaal geen index, en ik wil niet betalen voor iets wat ik zelf kan doen. Daarnaast wist ik nog niet zeker of ik wel/geen index wilde, dus speelde het premieverschil ook zeker mee.

 

Het is een assurantiëbureau uit de buurt, waar ik al jaren mee werk, maar niets aan verplicht ben. Echter heb ik wel al akkoord gegeven op de opdracht tot uitzoeken AOV, echter staat hier een vaste schappelijke prijs voor en kan ik hun zeker nog vragen om meer offertes. Bepaalde partijen waar ik aan moet denken om hun in de goede richting te wijzen?

 

Bij Avéro staat 'inkomen continue compleet vrije beroepen' op de offerte. Bij de Amersfoortse zie ik geen specifieke benaming.

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je snelle reactie!

Het betreft een BV waar ieder een gelijk % aandeel in heeft met zijn eigen holding.

En iedereen ook bestuurder?

 

De reden waarom Avéro zonder index is geoffereerd is omdat hun enkel met zowel voor/na index aanbieden of helemaal geen index, en ik wil niet betalen voor iets wat ik zelf kan doen.
Keuze uit 2 kwaden lijkt me: verplichte indexatie terwijl je dat toch al van plan was versus een uitkering die meer dan 50% in waarde daalt. Ik zou de andere optie hebben gekozen

 

Daarnaast wist ik nog niet zeker of ik wel/geen index wilde, dus speelde het premieverschil ook zeker mee.
Zolang het maar een bewuste keuze is. Bij géén index vind ik het sowieso stevige premies

 

Echter heb ik wel al akkoord gegeven op de opdracht tot uitzoeken AOV, echter staat hier een vaste schappelijke prijs voor en kan ik hun zeker nog vragen om meer offertes. Bepaalde partijen waar ik aan moet denken om hun in de goede richting te wijzen?

Jij (en ik) moeten jouw adviseur in de goede richting wijzen? Dat lijkt me een beetje de omgekeerde wereld, vind je niet?

Een goede adviseur hoort de markt te kennen, daar betaal je hem of haar immers voor, en zonder die kennis is geen goed advies mogelijk.

 

De rest van de markt is o.a. Aegon (2 voor jouw mogelijke relevante producten) , Allianz (3), Delta Lloyd (2), Generali (2), Goudse (1), Klaverblad (2), Movir (1) , Reaal (1) en Univé (2).

 

Pas op dat jij niet een zogenaamd "schappelijke" prijs betaalt voor het advies, en vervolgens € 500,- tot € 1.000,- per jaar duurder uit bent vanwege de niet optimale keuze.

 

Bij Avéro staat 'inkomen continue compleet vrije beroepen' op de offerte.

Dan is wat mij betreft - niet de beste aangeboden variant. Je uitkering bij arbeidsongeschiktheid is lager. Ik raad altijd de 7-klassen variant aan.

 

Maar bij geen index en eindleeftijd 60 zijn er sowieso veel goedkopere alternatieven

 

Bij de Amersfoortse zie ik geen specifieke benaming.

Dan is het ook daar het verkeerde product. Je hebt een inkomenstoets en geen zuivere sommenverzekering. Zonde, want het andere product kost niets meer

(en heeft de adviseur in de offerte ook al rekening gehouden met de 5 of 10% permanente korting op de premie die je eenvoudig kunt verdienen?)

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ook iedereen bestuurder inderdaad.

 

Duidelijk verhaal; ik ga m'n adviseur niet te veel sturen en vragen om verder advies. Mocht hij vastlopen of bij hetzelfde uitkomen weet ik 'genoeg' en zal ik alsnog opzoek moeten naar een andere. Beter nu wat meer kwijt aan advies dan over 10 jaar spijt; dat ben ik met je eens!

 

Over permanente korting is niet gesproken, dus daar zal hij ook zeker geen rekening mee gehouden hebben.

 

En ik wil wel index, maar dan pas na uitkering. Als ik meer heb gehoord van m'n adviseur kom ik hier terug! Alvast hartelijk bedankt Norbert, hier kan ik wat mee!

Link naar reactie
  • 0

Heb inmiddels reactie van m'n adviseur;

 

Volgens hem week de 'arbeidsongeschiktheidverzekering van amersfoortse' nauwelijks af van de voorwaarden van het product flexibele AOV. Tevens gaf hij aan voor mij een vergelijking te hebben gemaakt waarbij volgens hem Avero en Amersfoortse er toch echt beter uitkwamen. In zijn ogen stonden bijv. de aangehaalde Klaverblad en Aegon niet goed aangeschreven.

 

Permanente korting was mogelijk als vervanging van de aanvangskorting. Verloop bij de Amersfoortse, met enkel CBS-Index na-uitkering zou dan beginnen bij 123 euro premie, oplopend tot 236 euro (39 jaar), en daarna stabiel.

Bij aanvangskorting begint hij bij 95,22 en loopt op tot 255 (op m'n 39e). Beide dus met het eerder genoemde verzekerde bedrag, eindleeftijd 60 en 90 dagen eigen risico.

 

Wel hebben we het er over gehad om voor aanvangskorting te kiezen omdat de kans groot is dat ik na 3 tot 5 jaar wel een keer m'n AOV ga herzien. Of in ieder geval overwegen. Het is zo moeilijk in te schatten wat ik tegen die tijd nodig heb, aangezien ik nu nog geen kinderen heb en het bedrijf ook alle kanten op kan. En mocht er dan veel wijzigen heb je de 1e jaren in ieder geval niet teveel betaald toch?

 

 

 

Link naar reactie
  • 0

Volgens hem week de 'arbeidsongeschiktheidverzekering van amersfoortse' nauwelijks af van de voorwaarden van het product flexibele AOV.

Het wijkt maar op 1 punt af en dat is de verplichte inkomenstoets in het oude product en verlaging van het verzekerde bedrag bij het niet voldoen aan de criteria. Maar aangezien voorwaarden en premie verder identiek zijn, zie ik niet in waarom je niet voor dat nieuwe product zou kiezen? Ik bied dat oude product ook niet meer aan, en pro-actieve klanten verzoeken om omzetting van het oude naar het nieuwe product.

 

Tevens gaf hij aan voor mij een vergelijking te hebben gemaakt

"gaf aan"? Als je een vergelijking maakt dan toon en bespreek je die toch met je klant? Weet de klant direct gemotiveerd waarom je de ene wel en de andere niet aanraadt. Nu wordt een belangrijk onderdeel van het adviesproces, de selectie, buiten de klant om gedaan (zonder zicht of het gedaan is, hoe en met welke aanbieders)

 

waarbij volgens hem Avero en Amersfoortse er toch echt beter uitkwamen. In zijn ogen stonden bijv. de aangehaalde Klaverblad en Aegon niet goed aangeschreven.

Dat kan, alhoewel dat niet mijn mening over en ervaringen met deze 2 verzekeraars zijn. Wat ik heb aangehaald zijn 16 voor jou mogelijk relevante producten bij overige aanbieders ; daarmee heb ik geen oordeel gegeven over kwaliteit en performance. Wel doelde ik op de mogelijkheid dat een aantal van die 16 aanbieders een betere prijs/kwaliteitsverhouding voor jouw leeftijd en beroep zou kunnen hebben, maar daarbij doelde ik met name op - in jouw/deze situatie - Goudse en Movir (yep, ik geef de clou alsnog weg hoor, zo geheimzinnig is het allemaal niet ;))

 

 

Permanente korting was mogelijk als vervanging van de aanvangskorting.

Dat is niet de korting die ik bedoelde. Ik bedoel een extra korting die naast/bovenop de aanvangskorting of permanente korting komt als je lid wordt van een niet nader te noemen stichting en als je je verzekering combineert met een ander product.

 

En als het goed is weet de adviseur dan al weer genoeg :), doe er je voordeel mee!

 

En mocht er dan veel wijzigen heb je de 1e jaren in ieder geval niet teveel betaald toch?

Als je jong en gezond bent is het onaannemelijk dat een verzekering heel lang of ongewijzigd bij 1 verzekeraar blijft lopen. Omdat jouw aanvangskorting edit:90% is (40-30-20) moet je minimaal edit: 13 jaar (7,5% x 12 = 90%) bij Amersfoortse verzekerd blijven om voordeel uit permanente korting halen; dat is een veel te lange horizon voor een gezonde twintiger. Keuze voor aanvangskorting is dus veel slimmer, zeker in combinatie met 10% permanente korting die je ook nog kunt verdienen.

 

Die permanente korting in plaats van aanvangskorting pas ik alleen toe bij mensen die om medische redenen (voorstel met uitsluitingen) weinig tot geen alternatieven hebben.

 

Edit: rekenfoutje hersteld; bij 90 ipv 70% aanvangskorting ligt omslagpunt op 13 ipv 10 jaar

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo,

Interpolis via Rabo heeft mij een AOV polis voorgesteld. De premie gaat in 5 jaar van 70 naar 160 eur (Ik ben gezond). Het laat 18 000 euro inkomen verzekerd. 275 aansluitkosten en 75 kosten per jaar. Beroeps en sommenpolis.

Goeie deal?

 

Wat zijn jullie ervaringen met Rabo/Interpolis. Er staat wel in dat iemand van hun zou moeten gaan bepalen of ik AO zou zijn, tja. ("Het wrak ligt met de punt boven water, dus niet onder water")

Het is vrij duur trouwens. Maar hier wordt 120 euro gesuggereerd:https://www.aovergelijken.nl/aov-vergelijken/premie-overzicht

 

Wie betaalt er minder? Wil je je premies meedelen, of houd je dat liever voor je?

Link naar reactie
  • 0

Goeie deal?

 

Dat valt niet te beoordelen zonder informatie over je leeftijd, je beroep, de gekozen wachttijd, de eindleeftijd, wijze van indexatie en uitkeringsdrempel.

 

Zo op het eerste gezicht lijkt het me duur als het maandpremies zijn, maar dat hangt ook af van de vraag of jij een 25-jarige IT-er of een 58-jarige timmerman bent

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben op zoek naar een AOV op korte termijn. Hier zijn vast personen (Norbert?) die al een tipje van de sluier kunnen oplichten zodat ik maar een paar adviesgesprekken aan hoef te gaan i.p.v. talloze :)

 

Vanaf dit jaar werk ik al manager via mijn Holding bij de werkmaatschappij waar ik nu (nog) in dienst ben. Ik heb dan ook een aandelenbelang van 10%. De andere aandeelhouder heeft 90%. Het doel is te groeien naar 50/50 en later wellicht de rest over te nemen (huidige 90%-bezitter zit dan op de pensioenleeftijd.

Ik wordt dus manager en via mijn BV mede-bestuurder. Onze werkmij richt zich op automatisering. Wij adviseren in een specialistisch stukje software (geen grote concurrentie markt) en werken met veel langlopende contracten.

Mijn BV start dus met een kapitaal van 0

 

Ikzelf ben bijna 33 jaar, samenwonend met 1 dochtertje van bijna 1.

De wachttijd is min of meer afhankelijk van de afspraken die wij gaan en kunnen vastleggen in de managementovereenkomst. Advies elders op dit forum was 3 maanden.

Op dit moment heb ik dus geen kapitaal in de BV en lijkt mij de eindleeftijd = pensioenleeftijd de meest verstandige.

Als ik arbeidsongeschikt ben heb ik natuurlijk een stuk minder brandstofkosten en dergelijke. Ik denk dat 70%-80% een prima drempel is, maar ook hier heb ik nog geen advies ingewonnen.

Ga ik mijn gevoel achterna dan zou ik een indexatie volgens CBS het meest logisch vinden.

 

Nu weet ik niet of bovenstaande past bij mijn situatie. Omdat ik een startende BV heb kunnen de wensen nog weleens veranderen. Zeker als ik in de toekomst wel kapitaal heb.

Link naar reactie
  • 0

Ik ben op zoek naar een AOV op korte termijn. Hier zijn vast personen (Norbert?) die al een tipje van de sluier kunnen oplichten zodat ik maar een paar adviesgesprekken aan hoef te gaan i.p.v. talloze :)

Tip: speur niet verder naar algemene tipjes en voer zeker geen talloze gesprekken, maar kies gewoon één goede adviseur en voer daar een uitgebreid gesprek mee om je goed te laten adviseren over passende oplossingen voor jouw persoonlijke situatie.

 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0

In aanvulling op Ron:

[*]zoek vooral een adviseur met kennis van en ervaring met het verzekeren van verplicht sociaal verzekerde DGA's.

[*]laat altijd door de verzekeraar bevestigen dat het product geschikt is voor een verplicht sociaal verzekerde DGA (veel AOV's zijn dat namelijk standaard niet *)

[*]neem geen genoegen met een standaard loondienst AOV: die dekt namelijk niet het risico van het eerste of de eerste 2 jaar: dan zit jij met een gat van 9 of 21 maanden. Onnodig, want er zijn ook goed passende oplossingen

 

 

* = anders is er geen dekking bij schade! De verzekering zou dan namelijk niet tot stand zijn gekomen als de verzekeraar het vooraf geweten had, en is daarom vernietigbaar

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

:-[ jemig je moet er zelf haast veel verstand van hebben om alles te begrijpen en op te letten waar je voor tekent en met welke aov je in zee gaat.

 

ik heb 2 weken geleden een gesprek gehad.wel zij hij dat ik hier een vast bedrag voor moet betalen (850 euro)

heel wat vragen beantwoord zodat hij kon kijken wat beste bij ons past.

want wij vonden aov heel belangrijk omdat wij 1 april voor onszelf gaan beginnen.

alleen van verzekeringen hebben wij totaal geen verstand

 

wachttijd hebben wij op 2 of 3 maanden gezet.

beroepsarbeidongeschiktheid.

en voor een bedrag 40.000 euro (puur omdat wij ons daar mee kunnen redden).

alleen zat hij een beetje mee omdat ik in zwaar beroep val om te kijken wat de eindleeftijd is.

want sommige is maximaal 60 jaar en dan blijft er een heel gat over.

 

en hij ging kijken na een uitkering van uwv (meen ik).maar dan kijken ze nog wel n a passende arbeid.

niet gezegd dat dit hem word maar hij ging alles vergelijken om te kijken wat het beste bij ons zal gaan passen.

 

 

word je trouwens helemaal gekeurd voor een aov?

 

 

Link naar reactie
  • 0
alleen zat hij een beetje mee omdat ik in zwaar beroep val om te kijken wat de eindleeftijd is.

want sommige is maximaal 60 jaar en dan blijft er een heel gat over.

Je hebt een goede adviseur getroffen, eindleeftijd is inderdaad heel belangrijk

 

en hij ging kijken na een uitkering van uwv (meen ik).maar dan kijken ze nog wel n a passende arbeid.

niet gezegd dat dit hem word maar hij ging alles vergelijken om te kijken wat het beste bij ons zal gaan passen.

heel goed om ook UWV hierin te betrekken, met name ook vanwege de eindleeftijd (UWV is automatisch 67)

 

word je trouwens helemaal gekeurd voor een aov?

Voor een verzekerd bedrag van € 40.000,- per jaar wordt je bij de meeste verzekeraars niet meer automatisch gekeurd

(best vreemd eigenlijk: want de direct te reserveren schadelast van een verzekeraar bij permanente arbeidsongeschiktheid ligt ruim boven € 1 miljoen)

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Update

Naar aanleiding van de uitzending van Tros Radar van 23 januari 2017 heeft Kamerlid Van Weysenberg Kamervragen gesteld aan de Minister van Sociale Zaken.

 

Hamvraag is/was of de overheid moet ingrijpen in het AOV Debat.

Zie dienaangaande ook het HL topic "Is AOV een Wassen neus?"

 

De Minister, Lodewijck Ascher, heeft gisteren via een kamerbrief antwoord gegeven op de gestelde vragen. Zijn conclusie is dat "zelfstandigen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering voldoende beschermd worden tegen willekeur van verzekeraars in het uitkeringsproces"

 

Klacht indienen

Asscher: “Wanneer een verzekerde een klacht heeft over de uitvoering van de AOV of een geschil heeft met zijn verzekeraar, dan kan hij een klacht indienen; ook kan hij een second opinion vragen. De verzekerde kan een klacht indienen bij zijn verzekeraar respectievelijk bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Wanneer de klacht niet naar tevredenheid wordt afgewikkeld, dan kan de rechter daarover oordelen.”

 

De minister wijst op de acties die verzekeraars vorig jaar hebben ondernomen om de uitvoering te verbeteren. Zo werd de gezondheidsverklaring verduidelijkt en het recht op het vragen van een second opinion geregeld. Ook heeft de geschillencommissie van het Kifid medici toegevoegd als lid van de commissie, om klachten over de medische beoordeling goed af te kunnen handelen.

 

Recht op premierestitutie

Daarnaast wordt het recht op premierestitutie, ook als er sprake is van (onbewuste) schending van de mededelingsplicht nader tegen het licht gehouden. Komend voorjaar moet dit leiden tot een consultatienota voor een wetswijziging van artikel 7:938 BW.

Asscher: “Het is natuurlijk zuur voor de betrokkenen als zij geen uitkering toegekend krijgen. Bovendien is het ook belastend voor deze mensen – die ziek zijn – om procedures te voeren. Dit laat onverlet dat de rechten van de betrokkenen – middels bovengeschetste rechtsbescherming – adequaat zijn gewaarborgd.”

 

link naar het volledige artikel op Amweb.

 

 

Mijn persoonlijke mening (voor wat het waard is)

Bottleneck is en blijft de gezondheidsverklaring waarop relatief vaak bewust of onbewust een onvolledige voorstelling van zaken wordt gegeven, met daardoor de onnodige kans op een beroep op verzwijging later.

Dat valt te voorkomen: vraag zelf het dossier bij de huisarts op en vul naar aanleiding daarvan de gezondheidsverklaring in of - na overleg - stuur dat hele dossier in. Overdaad schaadt in dit geval niet: hoe vollediger of (over)completer de gezondheidsverklaring, des te meer verzekeraars overtuigd lijken te zijn van de eerlijkheid en betrouwbaarheid van kandidaat verzekerden.

Maar belangrijker nog: een verzekeraar kan zich niet meer beroepen op verzwijging op grond van het medisch dossier als het hele medisch dossier vrijwillig ter inzage en beoordeling is verstrekt

 

en voor de goede orde: op grond van wetgeving kan en mag een verzekeraar dat volledige dossier nooit zelf opvragen!

kamerbrief-over-uitvoering-private-arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.pdf

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
word je trouwens helemaal gekeurd voor een aov?

Voor een verzekerd bedrag van € 40.000,- per jaar wordt je bij de meeste verzekeraars niet meer automatisch gekeurd

(best vreemd eigenlijk: want de direct te reserveren schadelast van een verzekeraar bij permanente arbeidsongeschiktheid ligt ruim boven € 1 miljoen)

Bij steeds meer verzekeringen wordt er achteraf gekeurd. Ik heb het dan niet (alleen) over AOV.

Bijvoorbeeld met bepaalde ziektekosten. maar ook bijv het kilometrage van je auto.

 

Kun je daar iets over vertellen mbt de aov, Norbert. Blijft het bij een vragenlijst, of moet je je hele medisch dossier leegkieperen bij een aanvraag?

 

Link naar reactie
  • 0
Bij steeds meer verzekeringen wordt er achteraf gekeurd. Ik heb het dan niet (alleen) over AOV. Bijvoorbeeld met bepaalde ziektekosten. maar ook bijv het kilometrage van je auto.

 

Bij arbeidsongeschikheidsverzekeringen vindt de medische acceptatie vooraf plaats, niet achteraf. En daarbij wordt steeds minder gebruik gemaakt van keuringen: meestal vindt acceptatie plaats aan de hand van een zelf in te vullen gezondheidsverklaring, eventueel nog een tele-acceptatiegesprek en soms het opvragen van aanvullende informatie bij huisarts of specialist (waarvoor jij de verzekeraar dan machtigt).

Keuringen vooraf voor acceptatie komen alleen nog voor bij hogere leeftijden (vanaf 48-55) en/of hogere verzekerde bedragen, maar lang niet bij alle verzekeraars

 

Kun je daar iets over vertellen mbt de aov, Norbert. Blijft het bij een vragenlijst

 

Het blijft dus meestal bij een vragenlijst. En zoals Colombo terecht opmerkt: wat je daarop vermeldt blijf je eigen keuze.

Maar verzwijg je daar bewust zaken (je moet heel specifiek antwoorden of je lijdt of hebt geleden aan een lijst met aandoeningen), dan ben je fout bezig... de kans is groot dat je daar later spijt van krijgt. Niet doen dus: naar eer en geweten invullen

 

of moet je je hele medisch dossier leegkieperen bij een aanvraag?

Dat is een vrije keuze. Maar wil je onbewuste verzwijging vermijden dan raad ik je aan minimaal zelf het volledige medisch dossier bij je huisarts op te vragen en aan de hand daarvan de gezondheidsverklaring in te vullen.

 

Wil je helemaal zeker zijn, stuur dan onverplicht het hele medische dossier mee.

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Vorig jaar ben ik begonnen als ZZP-er en een aantal maanden op zoek geweest naar een AOV. Ik heb mij goed verdiept in mijn eigen financiële situatie en alle ins en outs rondom AOV's. De dure advieskosten, afsluitkosten, provisies, jaarlijks terugkerende kosten, enz. hielden mij al maanden tegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Totdat ik bij Klaverblad Verzekeringen eens ging berekenen wat zij te bieden hadden. Tot mijn verbazing bleek ik hier zelf, rechtstreeks een AOV Sommenverzekering te kunnen afsluiten, met alleen eenmalig 78 euro distributiekosten. De premie is iets hoger, omdat het een sommenverzekering is i.p.v. een schadeverzekering. Geen adviseur nodig of allerlei bijkomende kosten. Binnen 3,5 week was alles rond inclusief medische huisarsenonderzoek. Het verbaasde mij dat je dit nergens kunt vinden op forums.

 

Bij deze dus mijn tip voor startende ZZP-ers die een OAV zelf kunnen en willen regelen! Eenvoudig zelf snel af te sluiten en eventueel na 1 jaar dagelijks opzegbaar. De eerste drie jaar krijg je ook nog korting. Doe er je voordeel mee!

Link naar reactie
  • 1

Beste tentva,

 

Dank voor je tip.

 

De reden dat je die niet op internet vindt, is vermoedelijk omdat Klaverblad voor - bijvoorbeeld -een IT-er een dure partij is: het premieverschil met andere vergelijkbare sommenverzekeringen kan oplopen tot € 750,= per jaar. (*)

De meeste IT-ers zijn daarom mét eenmalige advieskosten en met onderhoudskosten elders véél goedkoper uit, en mogelijk nog beter verzekerd ook.

 

E.e.a. bevestigt maar weer dat doe-het-zelven met dit soort verzekeringen helemaal niet goedkoper is.

 

(* =bron: Rolls, gemiddelde premie tot eindleeftijd 67 voor een 35-jarige IT-er bij verzekerd bedrag 30.000,- met geïndexeerde uitkering (CBS-2%) en wachttijd 3 maanden Gemiddelde premie Klaverblad Royaal Plus € 2.971,-, de meeste overige aanbieders gemiddeld € 500, - tot € 750,- goedkoper per jaar)

 

EDIT:

Ik zie (als mod) overigens dat je werkzaam bent bij.. hoe verrassend...Klaverblad Verzekeringen.

 

Ook op het gebied van spammen is Klaverblad "lekker gewoon" gebleven dus :P ::)

 

 

premiesITer35jaartotel67.thumb.png.f965e9b55cc95987b926d72212f79d0e.png

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Hallo iedereen,

 

Ik begin volgende week ook voor mezelf (Eenmanszaak in de grafische sector), en ben nu enkele weken bezig om me zo goed mogelijk in te lezen over AOV's. De reden dat ik dit zelf wil doen is omdat ik zo voor mezelf een beter beeld krijg wat er allemaal in zit.

 

Nu wil ik graag een Sommenverzekering en heb ik nagenoeg alle onderdelen doorgenomen, wat eigenlijk allemaal wel duidelijk is. Het enige wat me nog verwart, en waarvan ik hoop dat iemand hier me daar iets meer duidelijkheid over kan verschaffen, is de indexatie/verhoging van zowel het verzekerde bedrag als de uitkering.

 

Het klínkt namelijk als twee dezelfde dingen: als je het verzekerde bedrag verhoogt zou de uitkering, lijkt mij althans, ook automatisch verhogen. Bij een verzekerd bedrag van €40.000 is de uitkering ten slotte lager dan bij een verzekerd bedrag van €45.000. Het uit te keren bedrag wil ik namelijk sowieso met de inflatie mee laten stijgen om ook in de toekomst een goede dekking te kunnen hebben.

 

Wat mijn vraag dus eigenlijk is, waarom zou je zowel het verzekerde bedrag én de uitkering mee laten stijgen met de inflatie?

 

Alvast hartelijk dank! :)

Link naar reactie
  • 0

Je hebt 2 vormen van indexatie:

- Indexatie van het verzekerde bedrag: in dat geval stijgt het verzekerde bedrag jaarlijks op basis van een vooraf afgesproken percentage of conform de CBS-index. Heb je bijvoorbeeld een verzekerd bedrag van € 40.000 en spreek je een index van 2% af dan is je verzekerd bedrag volgend jaar € 40.800. Als je in het tweede jaar arbeidsongeschikt wordt krijg je het op dat moment verzekerd bedrag. Op deze manier voorkom je dat je verzekerd bedrag achterblijft bij de ontwikkeling van je salaris. Houd wel in de gaten dat je, afhankelijk van de verzekeraar, niet meer dan 80% of 90% van je inkomen mag verzekeren.

- Indexatie van uitkeringen: indien je arbeidsongeschikt raakt stijgt je uitkering conform de vooraf afgesproken indexatie. Ook hier kan dat bijvoorbeeld 2%, 3% of de CBS-index zijn. Deze index heeft impact op de hoogte van de verzekering, zeker voor jonge mensen.

 

Samengevat: het ene is alleen stijging van het verzekerd bedrag bij arbeidsgeschiktheid en het andere is stijging van uitkeringen bij arbeidsongeschiktheid.

 

 

____

Volledig citaat van direct voorgaand bericht verwijderd ivm leesbaarheid

 

Link naar reactie
  • 0

Bedankt voor je uitleg Gijsbert!

 

Dat blijft toch wat verwarrend. De eerste soort indexering (van het verzekerde bedrag), gaat er dus ook deels van uit dat je in de toekomst ook meer gaat verdienen. Je kan immers zoals je zelf ook aan geeft, niet meer verzekeren dan 80-90% van je omzet. Of die indexering dan zo nuttig is hangt echt af van het soort bedrijf dat je runt. In mijn geval, als grafisch ontwerper, zal m'n inkomsten voor 100% afhankelijk zijn van een maximum aantal werkuren per jaar, en minder op een groeiend winst potentieel.

 

De tweede daarentegen lijkt me veel belangrijker, maar als je maximaal 80% van een in mijn geval relatief gelijkblijvende omzet als basis neemt, dan kan ook die niet hoger worden dan 80% van m'n maximale omzet.

 

Daarnaast lijkt de ene indexering niet te kunnen bestaan zonder de ander, klopt dat een beetje?

Link naar reactie
  • 0

Klopt, index van verzekerd bedrag gaat uit van toekomstige groei van resultaat tenzij je aan het begin minder dan 80% verzekerd.

 

Ze kunnen prima afzonderlijk van elkaar bestaan. Je kunt namelijk het verzekerd bedrag gelijk laten, maar eventuele uitkeringen wel laten stijgen. Ook kun je het verzekerd bedrag jaarlijks laten stijgen, maar eventuele uitkeringen gelijk laten.

 

Zoals in dit topic al vaker aangegeven: bespaar niet op een goede adviseur maar laat je goed voorlichten over voors en tegens. Je hebt namelijk vaak ook nog zoiets als het optierecht wat de noodzaak van een stijging van het verzekerd bedrag beperkt. Met het optierecht mag je periodiek je verzekerd bedrag met bijv. 10% laten stijgen zonder dat je daar medische waarborgen voor hoeft te leveren.

 

 

_______

Volledig citaat van direct voorgaand bericht verwijderd ivm leesbaarheid

Link naar reactie
  • 0

Dat optierecht had ik inderdaad gelezen, en is ook deels de reden dat ik de indexatie van het verzekerde bedrag niet wil laten meelopen met de verzekering. Als ik inderdaad meer ga verdienen kan ik dat zelf via het optierecht ook regelen ten slotte.

 

Wat me dan nog niet helemaal duidelijk is, is de indexatie van de uitkering. Als ik €40.000 zou laten uitkeren, dan is dat bruto. Netto blijft er dan een vast x-bedrag over. Als ik de uitkering zou indexeren, dan zou dat betekenen dat het percentage wat netto overblijft, verhoogt.

 

Ik ben zeker niet tegen een goede adviseur hoor, dat is ook niet waar ik op wil besparen. Maar het zelf inlezen, uitzoeken, en ook op deze manier vragen kunnen stellen vind ik 'n stuk prettiger. En het dwingt me tegelijkertijd ook om me écht in te lezen en het te (leren) begrijpen. :)

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 243 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.