Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
SVENNIE

Eigenaar uitkopen

Recommended Posts

Ik ben zelf de laatste twee jaar werkzaam in loondienst als bedrijfsleider van een goed lopende horecazaak in Spanje. Dit is een bv met twee nederlanders als eigenaar die er beide voor 50% inzitten.

Nu heeft één van beide aangegeven eruit te willen stappen vanwege privéredenen en de andere heeft aangegeven om met mij als medeeigenaar verder te willen. Hij heeft zelf geen financiële middelen op dit moment om mij hierbij te ondersteunen, daar hij zelf net een andere zaak over heeft genomen.

Ik heb dus de kans om voor 50% eigenaar te worden van een zaak die ik van binnen en van buiten al ken en waarover ik een goed gevoel heb.

Omzet : 550K

Winst afgelopen twee jaar 13 à 14%

Er zit nog een huurcontract op voor 8 jaar

Ik heb zelf geen bezittingen, waarmee ik garant kan staan voor een krediet. Alleen een eigen inbreng van 20K en via familie nog een inbreng van 40 à 50K.

Ik denk zelf z´on 150 à 170K nodig te hebben. We hebben hierover nog geen gesprekken gehad en aangezien hier in Spanje overnames meer een kwestie zijn van vraag en aanbod i.p.v. de vuistregels in Nederland ( 4 X de nettowinst bv. ) is dit moeilijk te bepalen.

Maar ik denk dat dit het bedrag is wat ik ongeveer nodig ga hebben.

En ik vermoed dat ik dit bedrag in één maal op tafel moet leggen, omdat eigenaar 1 er één keer uit wil en dus waarschijnlijk niet aan een afbetalingsregeling zit te denken.

Heeft dit plan een kans van slagen ( ik bezit over een goed ondernemingsplan ) en zo ja hoe pak ik dit het beste aan? Ik weet dat saanse banken veel minder makkelijk krediet verstrekken dan nederlandse. Wat zijn ongeveer de percentageverhoudingen eigen inbreng / krediet bij banken?

Ik ben zelf goed thuis in de wereld van de baan die ik nu heb, maar ondernemen is voor mij nog vrij nieuw, maar wel iets wat ik erg graag wil gaan doen, dus alle hulp is welkom. Alvast bedankt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom ga je er vanuit dat je die lening bij Spaanse banken af moet sluiten dan? Die kun je ook gewoon bij NL-banken afsluiten hoor...

Communiceert ook een stuk makkelijker, denk ik...

 

Je zou bijvoorbeeld eerst eens een oriënterend gesprek aan kunnen vragen bij een bank om op basis van je business plan te kijken hoeveel ze je willen lenen, uitgaande van je gedeeltelijke eigen inbreng.

 

Maar je kan het ook omdraaien en eerst eens met die partner om de tafel gaan zitten, om te achterhalen (in ieder geval een indicatie) hoeveel hij wil vangen voor zijn 50% belang.

 

Maar misschien dat Ties of iemand anders uit de financieringswereld je daar meer over kan vertellen.


Life is like a roll of toilet paper. The closer you get to the end the faster it goes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volgens mij vragen banken in Nederland bij horeca een ev van ca. 40 % , daar kom je net aan volgens mij (uit het hoofd gerekend ;) ). Een nederlandse bank communiceert misschien gemakkelijker, het is een bv, dus een nederlands bedrijf, speelt misschien ook mee?. Waar hebben de huidige eigenaren hun bankzaken geregeld, Spanje of Nederland. En waarom zou je het anders doen dan zij?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Een nederlandse bank geeft volgens mij geen krediet voor bedrijven in het buitenland. Mijn enige kans is dan via bv. de dutch service desks van Rabobank. Ook ABN en fortis hebben van deze buitenlandse servicedesks om nederlanders te ondersteunen die in het buitenland een huis willen kopen of andere vormen van krediet willen.

Alleen zitten deze allemaal in madrid en dit is voor mij erg onhandig. De twee huidige eigenaren hebben alles geregeld via spaanse banken, maar zij gebruiken 4 à 5 verschillende banken hiervoor, aangezien ze zeer weinig krediet per bank krijgen. Ik vind dit erg onhandig en zou graag alles willen regelen bij één en dezelfde bank. Daarbij spreek ik redelijk spaans, maar dit soort zaken, waar er voor mij veel op het spel staat, regel ik liever in mijn eigen taal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hoi Svennie,

 

Leuke vraag!

 

Een paar opmerkingen:

1. Banken financieren geen aandelen. Slechts beursgenoteerde aandelen vormen voor banken zekerheden.

2. De verkopende partij kan wel in één keer uitgekocht willen worden maar heeft in feite geen keus want hij heeft eigenlijk geen alternatieven.

 

Ik zou je willen voorstellen om met de twee overige aandeelhouders om de tafel te zitten. Indien gewenst kun je er een of meerdere specialisten (zoals M&A, accountant, fiscalist) bij halen. Onderhandelen tot jullie samen een oplossing vinden.

 

Overigens financieren Spaanse banken alleen Spaanse bedrijven en Spaanse activa. Slechts bij grote ondernemingen hoeft dit niet het geval te zijn.

 

Met vriendelijke groet,

 

Ties

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 0 leden online en 89 gasten

  There are no registered users currently online

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept