• 0

FOR als lijfrente, moet dat

Beste,

Ik heb al veel gelezen, maar kom er niet uit.

moet binnenkort de For afrekenen.

Als ik naar de lijfrente kijk levert dat niets op.

Het betreft een vof....heb een aantal vragen:

Mag de For als lijfrente langer dan 10 jaar vastgezet .....en dan op naam van mijn echtgenote (zit in de vof).

Het is dan haar extra potje...ze is jonger en nog lang niet aan de  aow. (ik wel)

Of....moet dit op 2 namen, dus 50/50  en dan het For bedrag splitsen

Mag de inleg op een andere ( betere rente) worden ingelegd buiten NL?

Of mag het als achtergestelde lening, indien dit is vastgelegd bij de notaris ?

 

ben benieuwd of ik zelf mag bepalen hoe ik het wil regelen....de 0.65% is mij veel te weinig.

gr

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

9 antwoorden op deze vraag

  • 0

Hoi Websmoker,

 

Laat ik beginnen met het advies om je goed te laten begeleiden als je binnenkort gaat staken. Als je nu een grote fiscale reserve op de balans zit opgescheept, heeft je huidige boekhouder z'n werk misschien niet goed gedaan. 

 

Het is me niet overal duidelijk wat je vraagt, maar ik ga een poging wagen je vragen te beantwoorden. 

 

Het doorschuiven van de reserve naar je echtgenote kan niet. Vergeet dit maar gelijk.

 

Nu eerst even een korte gesimplificeerde uitleg over de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). De FOR valt onder te verdelen in 3 stappen:

 

Stap 1 Opbouw: Ieder jaar mag een ondernemer onder voorwaarden een deel van z'n winst reserveren voor z'n oude dag. Over het deel wat gereserveerd wordt, hoeft geen belasting betaalt te worden in dat jaar. Let wel, het gaat om uitgestelde belasting, er zal op enig moment over afgerekend dienen te worden. Als er geen of te laat rekening wordt gehouden met stap 2 en 3, kun je behoorlijk in de problemen komen. 

Stap 2 Omzetten: Het idee van de FOR is niet een belastingvoordeel bij 'stap 1', maar zorgen dat je op je oude dag nog een spaarpot hebt. De reserve moet van de balans af en worden ondergebracht bij een verzekeringsmaatschappij (lijfrentevoorziening) of bank (banksparen). Laat ik voor het gemak maar stellen dat deze stap belastingneutraal is. In het jaar van omzetten heb je meer winst omdat de reservering vrij komt en bij je winst wordt geteld maar tegelijkertijd heb je een aftrekpost in box 1. Je hoeft dit niet gelijk ieder jaar te doen, maar is meestal wel verstandig om verplicht afrekenen over een groot bedrag aan het einde te voorkomen. Wacht je tot het staken van je onderneming, dan kun je de hele reserve  in één keer omzetten in een lijfrente of bankspaarproduct. Maar je moet dan wel het geld hebben of bijvoorbeeld een te verkopen bedrijfspand, om de reserve om te kunnen zetten. Als dit niet het geval is, wordt de hele reserve bij je  jaarinkomen geteld en moet je dus afrekenen.

Stap 3 Uitkeren: Binnen vijf jaar na AOW-gerechtigde leeftijd moet de lijfrente of het bankspaarproduct in delen (minimaal vijf jaar) gaan uitkeren (er is een uitzondering voor de ondernemer die tot na dit tijdstip blijft doorwerken). De uitkeringen worden bij je jaarinkomen geteld. Bij deze stap ga je weer belasting betalen. Het voordeel is wel dat je als AOW-gerechtigde minder belasting (premies) betaalt en dat het hele opgebouwde bedrag in delen wordt uitgekeerd, zodat je totale inkomen niet in de hoogste tarieven hoeft te komen.

 

Nu weer terug naar jouw situatie. Als ik je goed begrijp heb je een opgebouwde reserve als in 'Stap 2' en moet daar iets mee gebeuren, maar je vindt de rente op dit moment te laag. Ik ga er ook even van uit dat het geld aanwezig is, want je hebt het over inleggen buiten Nederland. Verder kan ik je persoonlijke situatie niet beoordelen, maar je hoeft niet persé te stoppen met AOW-gerechtigde leeftijd. Zolang je doorwerkt  met dezelfde intensiteit, hoef je niet af te rekenen. 

 

Buiten Nederland het geld onderbrengen wordt lastig. 'Stap 2' moet gebeuren bij een toegestane aanbieder. Ik wil niet zeggen dat het niet kan, maar een buitenlandse aanbieder moet voldoen aan allerlei ministeriële voorwaarden. De toegestane aanbieders worden omschreven in artikel 3.126 (lijfrente) en 3.126a (banksparen) van de Wet IB 2001.

 

Natuurlijk is het raadzaam om te kijken naar het rendement op je inleg, maar vaak is een verplichte afrekening veel vervelender dan een lage rente. En als het toch tot afrekenen komt, dan is het ook afgehandeld en ben je vrij om te doen wat je wilt. Vindt je de huidige rendementen op banksparen te laag, dan kun je ook kijken of een 'ouderwetse' lijfrente voldoende oplevert. 

 

Als je afrekening wilt voorkomen, dan ben je normaal wel gebonden aan banksparen of lijfrente.  Vergeet ook maar de achtergestelde leningen en voor meerdere jaren vastleggen. Dat laatste doe je eigenlijk al. Als je het hele bedrag gaat uitbetalen over 20 jaar, dan staat de tweede helft al automatisch 10 jaar vast.

 

Groet, Ruud.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Andere optie? Als eenmanszaak doorgaan en je FOR daar onderbrengen?

 

Met de duurzaam overtollige liquide middelen kan dan in privé belegd worden (omdat dit vermogen toch tot privé gerekend wordt als het overtollig in de eenmanszaak zit). Dan hoeft er toch nog niet afgerekend te worden, of wel?

 

Link naar reactie
  • 0
48 minuten geleden, Rik · zei:

Met de duurzaam overtollige liquide middelen kan dan in privé belegd worden (omdat dit vermogen toch tot privé gerekend wordt als het overtollig in de eenmanszaak zit). Dan hoeft er toch nog niet afgerekend te worden, of wel?

Duurzaam overtollige liquide middelen behoren inderdaad tot het privévermogen. Maar door het niet onder te brengen in een lijfrente of bankspaarproduct, kan het weer belast zijn in box 3.

Wat het afrekenen betreft, wordt er niet gekeken naar het privé gaan van de overtollige liquide middelen. De reserve (FOR) neemt hierdoor niet af en blijft op de balans staan.  Bij staking valt een niet omgebouwde FOR dan alsnog in de stakingswinst.

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, Rik · zei:

Andere optie? Als eenmanszaak doorgaan en je FOR daar onderbrengen?

 

Zo te lezen is doorschuiven geen optie. TS schrijft namelijk: 

14 uur geleden, websmoker zei:

en nog lang niet aan de  aow. (ik wel)

 

In dat geval valt (een groot deel van) de  FOR vrij  voorzover de FOR  het ondernemingsvermogen (van de nieuwe EMZ) overstijgt . Dat is geen keuze, maar wet (art 3:70  Wet Inkomstenbelasting) 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0

Dank voor de inbreng alvast.

@Norbert- Het geld is aanwezig.  Als dit specialisten werk is....dan moet ik daar inderdaad even naar kijken.

@ B&T Belastingadvies...dank voor de uitgebreide toelichting. ik ga nog niet stoppen met werken. Heb het geld altijd netjes gereserveerd en in het bedrijf gehouden. Mag dus voorlopig van de uitzondering gebruik maken. Weet niet welke uitzondering, en of dat gunstig is t.o.v het afkopen?.

Het is thans een VOF, betekend dat als mijn partner straks AOW krijgt, er nogmaals FOR afgerekend moet worden?

De VOF is opgezet met 50/50 nog net voordat Vermeent het ging aanpassen. De Notaris vertelde ons dat dit de beste keuze was. Kennelijk is nadien erg veel veranderd.....en mogen wij volgens dat oude systeem nog een aantal voordelen genieten?

 

 

 

 

 

Link naar reactie
  • 0
2 uur geleden, websmoker zei:

Heb het geld altijd netjes gereserveerd

Daar ben ik blij om:)

 

2 uur geleden, websmoker zei:

Mag dus voorlopig van de uitzondering gebruik maken. Weet niet welke uitzondering

Eigenlijk is er een leeftijdsgrens voor het ingaan van de lijfrente (vijf jaar na AOW-gerechtigde leeftijd, voorheen 70 jaar). Om te voorkomen dat ondernemers gedwongen hun onderneming moeten staken (bijvoorbeeld bedrijfspand verkopen om een lijfrente te kopen), is er een goedkeuring dat de lijfrente ook na het bereiken van de leeftijdsgrens mag ingaan. Voorwaarde is wel dat bij staking de uitbetaling van de termijnen gelijk moet starten. 

 

1 uur geleden, websmoker zei:

en of dat gunstig is t.o.v het afkopen?.

Tja, is nogal afhankelijk van je situatie. Als je ongeveer 50% belasting moet afdragen bij een afkoop, dan zal een lijfrente waarschijnlijk voordeliger zijn, ook al krijg je 0% rendement.  Heb je een laag inkomen ten tijde van staken, dan zou afrekenen ook gunstig kunnen zijn. Deels afrekenen zou ook nog een optie kunnen zijn. 

 

1 uur geleden, websmoker zei:

ik ga nog niet stoppen met werken

Wat is eigenlijk de reden dat er afgerekend moet worden?

 

1 uur geleden, websmoker zei:

Het is thans een VOF, betekend dat als mijn partner straks AOW krijgt, er nogmaals FOR afgerekend moet worden?

Kijk hier even goed na of de FOR wel goed in de boeken is verwerkt. De reserve is van de onderliggende ondernemers (jij en je echtgenote) en niet van de VOF. De FOR hoort dus niet op de balans van de VOF maar op de op de onderliggende balans (onderdeel van het kapitaalaandeel) van de ondernemer te staan. Dit gaat nog wel eens fout bij een VOF.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Dank voor alle inbreng, zal dit met de boekhouder doornemen.

Destijds was het van eenmanszaak naar Vof gegaan, dus als dan de 2e vennoot later pas op aow leeftijd komt, zal dat betekenen dat er 50% afgerekend moet worden namens haar in een later stadium, en ik ben dan de eerste ( als ik het goed begrijp) die moet gaan afrekenen en  in een lijfrente om ga zetten.

Ook zal de partner later de rekening van de stakingswinst voor de kiezen krijgen.

Tenzij ze het bedrijf voortzet...

 

Link naar reactie
  • 0
13 uur geleden, websmoker zei:

en ik ben dan de eerste ( als ik het goed begrijp) die moet gaan afrekenen en  in een lijfrente om ga zetten.

Nog even voor de goede orde, vanwege het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd ben je niet verplicht om af te rekenen of om te zetten. Zolang je blijft ondernemen zoals je gewend bent, met een positief eigen vermogen, hoef je niet verplicht af te rekenen.

 

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/winst/inkomstenbelasting/inkomstenbelasting_voor_ondernemers/fiscale_reserves/oudedagsreserve

Quote

Afname oudedagsreserve

 

In de volgende situaties neemt de oudedagsreserve af of wordt deze opgeheven:

  1. U koopt een lijfrente voor een inkomensvoorziening, en u vermeldt in uw aangifte de afname van de oudedagsreserve voor hetzelfde bedrag.
  2. Het bedrag van de oudedagsreserve is hoger dan het ondernemingsvermogen, terwijl zich daarbij 1 van de volgende situaties voordoet:
    - U staakt de onderneming geheel of gedeeltelijk.
    - U hebt op 1 januari van het kalenderjaar de AOW-leeftijd bereikt.
    - U voldoet dit kalenderjaar en het vorige kalenderjaar niet aan het urencriterium.

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 227 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.