• 0

Advies gevraagd over aanbod 25% aandeelhouder nieuw te starten bedrijf

Beste mensen,

 

Ik vat even mijn situatie samen: Ik sta voor een erg moeilijke keuze in mijn leven. Mijn goede baan opzeggen en meegaan ik het aanbod dat ik heb gehad om samen met een oud collega een bedrijf te starten, of gewoon verder te gaan in mijn huidige baan waar ik mij nog volop kan ontwikkelen. 


De situatie is als volgt: 

 

Ik ben een man van 40, met vrouw en kids en heb jarenlang ervaring in een specifieke branche als accountmanager. Na heel wat jaren heb ik de branche vaarwel gezegd en ben in een totaal andere branche gaan werken. Reden was simpel. Ik zocht een nieuwe uitdaging en had mijn plafond bereikt in mijn oude functie. 

 

Inmiddels heb ik een vast contract met een goed salaris bij mijn nieuwe werkgever.

 

Ineens word ik benaderd door een oud collega (waar ik altijd nog globaal contact mee heb gehouden) die samen met mij en een bedrijf waar hij mee in contact staat , een nieuw bedrijf wilt starten. Zij hebben onderzoek gedaan in de markt en zien potentie om er een succes van te maken. Zij hebben mij benaderd omdat zij in mij een goede partner zien die dit nieuwe bedrijf tot een succes kan laten leiden. 

 

Het bedrijf zal fungeren als 50% aandeelhouder en ik en oud collega zullen 25% aandeelhouder en bestuurder worden door ons in te kopen. 
Het plan ziet er goed uit. Ik zie de potentie ook en wij kunnen gebruik maken van een groot netwerk. 

 

Helaas weet ik te weinig van ondernemen en ben niet echt bekend met de risico's die dit plan met zich meebrengt. Ik wil bijvoorbeeld niet dat ik persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. Het idee van het hebben van een schuld voelt ook niet prettig. (Ik heb het geld niet om mijzelf in te kopen dus zal dit moeten lenen). 

Ook heb ik angst ontwikkeld over het feit dat ik "maar" 25% aandeelhouder zal zijn en ik horrorverhalen lees op internet over aandeelhouders die ontslagen kunnen worden door de grootaandeelhouder(s). 

 

Waar moet ik zo allemaal aan denken bij het ondernemerschap in deze vorm? Welke risico's loop ik?  

 

Geen idee of jullie hier wat mee kunnen, maar alle tips zijn welkom. Alvast bedankt voor het meedenken! 

 

 

 

 

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

  • 0

Welkom op HL

 

Je bent erg onzeker over dit aanbod en dat begrijp ik.  Ondernemen is soms blind erin gaan, soms ook nog op je bek gaan, daar al dan niet van leren, dan weer opkrabbelen en teruggaan naar de tekentafel. Wat jou wordt aangeboden, is het aangaan van een risico voor eigen rekening als het misgaat, met geleend geld. Dat is inderdaad vaak inherent aan ondernemen. 

 

Duik eens goed en diep in de materie, want als je enerzijds zegt dat het plan er goed uitziet en anderzijds erkent dat je weinig kaas hebt gegeten van ondernemersrisico, dan zeg je eigenlijk dat je de kennis niet hebt om het plan te beoordelen op haalbaarheid. Daar zul je eerst mee bezig moeten, voordat je de Rubicon oversteekt...😉

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0

Ligt er helemaal hoeveel geld je moet lenen, hoe snel je dat terug kan verdienen, hoeveel hypotheek je nog hebt, enz.

Maar nog meer hangt er af van waar jij gelukkig van wordt wat betreft risico's en kansen. En waar je vrouw gelukkig van wordt, niet onbelangrijk :).

 

Ken je de grootaandeelhouder al lang? Heb je zijn referenties gecheckt met zijn partner/aandeelhouders in andere bedrijven? Zo niet, ga dat doen.

En aangezien het een financieel flink beslissing is: ga je hele situatie met een ervaren ondernemer / ondernemersadviseur 2 uur lang doorspreken. Instappen kost je veel geld, dus een beetje investeren in goed advies is het wel waard. Of praat met een adviseren van een bank: kijken of zij willen financieren en wat zij jou adviseren. Daar zitten vaak mensen die met een financiele bril goed kunnen adviseren, en voordeel is dat ze het gratis doen omdat het voor hun een salesgesprek is (verkopen financiering aan jou).

Succes, Arthur

Startup coach | Pitchtrainer | Spreker | Presentator | www.arthurtolsma.nl

Schrijver van Startups & Downs. Fouten, successen en lessen van een ambitieuze ondernemer

Link naar reactie
  • 0
Op 24-9-2019 om 22:54, Julius Caesar zei:

Het bedrijf zal fungeren als 50% aandeelhouder en ik en oud collega zullen 25% aandeelhouder en bestuurder worden door ons in te kopen. 
Het plan ziet er goed uit. Ik zie de potentie ook en wij kunnen gebruik maken van een groot netwerk. 

 

Waarom is er dat inkopen c.q. financiering nodig? Wat voor "waarde " zit er in dat nieuwe bedrijf?  

 

En inkopen kan ook zonder externe financiering : het kan  bijvoorbeeld ook door middel van een lening van het (moeder)bedrijf of de 50% aandeelhouder met  verrekening via de uit te keren dividenden (of wellicht zelfs met een stukje managementfee)

 

Op 24-9-2019 om 22:54, Julius Caesar zei:

Helaas weet ik te weinig van ondernemen en ben niet echt bekend met de risico's die dit plan met zich meebrengt. Ik wil bijvoorbeeld niet dat ik persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld.

Wordt dan geen bestuurder en voer geen bestuurshandelingen uit.

 

Of gedraag je juist wel als bestuurder en zorg  voor een goede  balans tussen en controle op de bevoegdheden van alle bestuurders, ook van de 50% aandeelhouder. Zorg er oa. voor dat belangrijke besluiten (over huur, lease, koop etc boven X bedrag) genomen worden met een meerderheid van de helft + 1 : zo kan niemand iets belangrijks op eigen houtje doen.  In combinatie met geen onverantwoorde risico's nemen (geen overeenkomsten aangaan waarvan je weet of redelijkerwijs had moeten weten dat je ze niet na kon komen) en tijdig voldoen aan wettelijke vereisten zoals deponeren jaarrekeningen en betalen belastingen en premies beperk je zo je

bestuurdersaansprakelijkheid tot acceptabele (en bovendien ook nog verzekerbare) restrisico's 

 

Op 24-9-2019 om 22:54, Julius Caesar zei:

Ook heb ik angst ontwikkeld over het feit dat ik "maar" 25% aandeelhouder zal zijn en ik horrorverhalen lees op internet over aandeelhouders die ontslagen kunnen worden door de grootaandeelhouder(s). 

Als jij ontslagen kan worden is er vermoedelijk ook sprake van sociale verzekeringsplicht voor jou en de andere 25%-DGA. Je hebt dan recht op WW en WGA; de werkmij is hiervoor premies werknemersverzekeringen verschuldigd over het door jullie in de holdings te verlonen salaris

 

Wil je sociale verzekeringsplicht en het tegen je zin ontslagen kunnen worden vermijden, dan kan dat ook: je kunt het stemrecht omtrent het ontslag van een  bestuurder koppelen aan bepaalde letteraandelen.  Kortom: mogelijkheden en keuzes : laat je er goed over voorlichten... ook over de gevolgen van zelfstandig ondernemer worden voor oa ziekte, arbeidsongeschiktheid, overlijden en pensioen en de mogelijkheden en kosten om dit soort zaken zelf (goed) te regelen.

 

En het belangrijkste advies: bij twijfel, niet doen!  

 

 

Op 24-9-2019 om 23:48, Hans van den Bergh zei:

Daar zul je eerst mee bezig moeten, voordat je de Rubicon oversteekt...😉

 

Beware the ides of march...😎

image.thumb.png.7463d122bcbfff8f7a04cb80334cca6d.png

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
  • 0
(aangepast)

Bedankt voor al jullie reacties. Alle input die jullie mij hier hebben gegeven heeft zeker waarde gehad in het nemen van een besluit. 

 

Ik heb besloten om hier eerste instantie op in te gaan. Gefaseerd zal het proces nu gestart worden, beginnende bij het management fee, zeker niet onbelangrijk. Ik heb al aardig wat geleerd.

 

Ik ben beland bij het volgende punt:

 

Ik ga mijzelf dus verhuren aan mijn eigen holding en die factureert de werkmaatschappij weer maandelijks. Nu hoor ik dat ik op 2 manieren mijzelf kan uitbetalen, of d.m.v. volledig loon met alles wat daarbij komt kijken aan werkgeverlasten e.d., of d.m.v. een DGA salaris waarbij ik dus ook een AOV moet regelen. 

 

In mijn berekeningen lijkt het erop dat ik meer netto overhoud als ik een DGA salaris factuur met bonus, ten opzichte van een volledig salaris. Jullie tips zijn wederom welkom.

 

Volgende traject zal het businessplan zijn en de aandelenovereenkomst. 

 

 

 

 

 

 

aangepast door Julius Caesar
Typfout
Link naar reactie
  • 0
12 minuten geleden, Julius Caesar zei:

Nu hoor ik dat ik op 2 manieren mijzelf kan uitbetalen, of d.m.v. volledig loon met alles wat daarbij komt kijken aan werkgeverlasten e.d., of d.m.v. een DGA salaris waarbij ik dus ook een AOV moet regelen. 

 

Beste Julius, klok en klepel....:winking-face:

 

De feiten:

  1. Je kunt in dienst gaan van de werkmij (arbeidsovereenkomst met de werkmij met loon) of je eigen holding (management fee en salaris in holding) 
  2. Als je in dienst gaat van de werkmij draag de werkmij ook de loondoorbetalingsplicht bij ziekte voor max 2 jaar. Ga je in dienst van je eigen holding, dan draag je dat risico volledig zelf 
  3. Of je nu in dienst gaat van de holding of de werkmij: je bent verplicht sociaal verzekerd DGA, dus de werkmij moet voor jou premies werknemersverzekeringen betalen over het salaris. Als je jezelf verloont in je holding betaalt de werkmij nog steeds die premies
  4. In beide gevallen heb je te maken met een groot WGA-gat  van bijna € 29.000,-  en is het zeer verstandig om daarvoor een aanvullende AOV te regelen. Dat is dus ongeacht of je dienst van holding of werkmij treed
  5. Ja je in dienst van je eigen holding, dan kan/moet die aanvullende AOV ook de eerste 2 jaar afdekken, minus de periode waarin de managementfee wordt doorbetaald bij ziekte (meestal max 3 of 6 maanden)
  6. Een goed passende dekking voor een verplicht sociaal verzekerde DGA is lastig te vinden: een normale AOV  is zonder overleg met een uitdrukkelijke instemming van een verzekeraar met de situatie "verplicht sociaal verzekerd" niet passend of keert bij arbeidsongeschiktheid niet uit! 
  7. Een beperkt aantal verzekeraars biedt - alleen via gespecialiseerde adviseurs - wel een passende dekking aan.
  8. Het bovenstaande geldt voor beide 25% aandeelhouders

 

Mocht je meer willen weten, stel je aanvullende vragen gerust 

 

Beluister mijn nieuwste podcast: de verplichte AOV, wat moet jij er mee?

 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    13 leden, 274 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.