Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
ShopJeRot

Is agiovrees terecht?

Recommended Posts

Situatieschets, er is een bedrijf in een werkmij. Aan holding wordt een managementfee uitgekeerd. Loon wordt betaald aan privé. Zowel in de holding als in de werkmij worden er gezonde marges gedraaid en zijn er voldoende liquide middelen. Ook gaat er weleens dividend van de werkmij naar de holding. Nu begint er een vermogen te onstaan, zowel privé, als in de holding.

 

Nu is het privévermogen dermate groot dat het fiscaal aantrekkelijk is om dit in de holding te stoppen, om zo Box 3 heffingen te voorkomen. Op de holding aandelen storten als agio lijkt logisch. Echter lijken accountants een soort agiovrees te hebben. Men geeft de indruk dat het heel moeilijk is om het er uit te krijgen zonder aanmerkelijk belang heffing te betalen.

 

Is dit wel zo? Wat er in gestort wordt als agio, kan door de notaris worden omgezet in aandelenkapitaal, na het uitvoeren van een uitkeringstest. Daarna kan de AVA besluiten om aandelenkapitaal terug te geven en dient de notaris dit in de statuten te wijzigen.

 

In de uitkeringstest schuilt natuurlijk een risico, maar dat er geen geld uit mag als er (toekomstige) tekorten zijn, is natuurlijk niet vreemd. En het risico hierop is erg klein bij een gezonde holding, waarin de risicovolle activiteiten plaatsvinden in de werkmij. Zijn er nog andere risico's? Het bestaande kapitaalaandeel moet er toch weer een keer uit, dus er is slechts 1 extra stap nodig bij de notaris.

 

Wat is het alternatief? In privé houden kan natuurlijk. Een accountant heeft eens iets gemompeld over een rekening courant, maar dat is niet voor hoge bedragen en niet voor langdurige leningen volgens de Belastingdienst.

 

Dus is agiovrees terecht of niet?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alternatief: richt een afzonderlijke beleggings-BV op en stort daarin je overtollige (laag renderende) box3-vermogen. Kan dan ook als gewoon nominaal aandelenkapitaal.  Vermogen is dan geheel buiten de risicosfeer van je andere BV's (zolang je geen rare dingen doet als bestuurder op grond waarvan je met je privévermogen en  andere box2-aandelen aansprakelijk kan zijn).  Vermogen er t.z.t. weer uit halen zal dan simpeler zijn.

 

NB:  vermogen er weer uit halen via verkleining aandelenkapitaal moet via de notaris, via dividend kan alleen indien en voor zover er winstreserves zijn en kost box2-IB en eruit halen via het opnemen van een lening kan m.i.v. 2022 leiden tot aanlopen tegen de aangekondigde regels inzake excessief lenen van de BV (als die wetsvoorstellen doorgaan).

 

Kwestie van doorrekenen in hoeverre dit interessant voor je is, maar als de aangekondigde wijzigingen van box3 doorgaan (forfait op niet-spaargeld wordt 5,33% en vrijstelling verdwijnt), wordt het voor beleggers in effecten (obligaties/aandelen) al snel interessant om die over te hevelen in een beleggings-BV. Een voordeel ervan is ook dat niet gerealiseerde koerswinst niet direct hoeft te worden genomen, terwijl niet gerealiseerde koersverliezen wel direct genomen mogen worden.


Douwes Fiscale Diensten: Meester in Fiscaal Maatwerk www.douwesfiscalediensten.nl

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 uur geleden, Jantax zei:

Alternatief: richt een afzonderlijke beleggings-BV op en stort daarin je overtollige (laag renderende) box3-vermogen. Kan dan ook als gewoon nominaal aandelenkapitaal.  Vermogen is dan geheel buiten de risicosfeer van je andere BV's (zolang je geen rare dingen doet als bestuurder op grond waarvan je met je privévermogen en  andere box2-aandelen aansprakelijk kan zijn).  Vermogen er t.z.t. weer uit halen zal dan simpeler zijn.

Eigenlijk zeg je hiermee dat "agiovrees" terecht is. Je geeft aan dat het er weer uit halen van nominaal aandelenkapitaal simpeler is dan het er uit halen van agio. Maar zie je risico's, anders dan de risico's die ik heb genoemd in mijn eerste bericht?

 

Hoe stort je bij in een beleggings-BV? Stel dat ik na een jaar weer een significant Box 3 vermogen heb opgebouwd. Moet ik dan langs de notaris om nominaal kapitaalaandeel te vergroten? Of dan toch inbrengen als agio?

 

Geen gek idee overigens, een beleggings-BV naast de holding, maar het moet de extra overhead natuurlijk wel waard zijn. Bedankt voor je uitgebreide reactie :-)

Edited by ShopJeRot

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 376 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept