Jump to content
BN_2019

Nieuw (tweede) merk starten: meteen vanuit aparte WerkBV of kan dat achteraf?

Recommended Posts

Enkele jaren geleden ben ik een eigen merk gestart wat ik heb kunnen uitbouwen tot een gezond bedrijf. Destijds begonnen als (enkele) BV, daar is onlangs een Holding BV boven geplaatst.

 

De merkrechten (IP) en alle aandelen van de werkBV zijn eigendom van de Holding BV. Verder vindt alles plaats in de werkBV. Dus de gangbare constructie.

 

Nu zijn er plannen voor een tweede merk (zelfde branche) en ben ik benieuwd naar de voor- en nadelen van het aldanniet (meteen) oprichten van een tweede werkBV.

 

Hopend dat het nog te starten Merk 2 ook zal gaan lopen, lijkt het me uiteindelijk wenselijk om de werkzaamheden en daarbij inkomsten en risico's in een andere werkBV onder te brengen. O.a. om risico te spreiden: mocht het in de toekomst met één van de merken om wat voor reden dusdanig slecht gaan dat de werkBV omvalt, of mochten er andere zaken voor doen waardoor een werkBV in de problemen komt, dan trekt het de andere werkBV/merk niet mee, was mijn idee. 

 

Anderzijds komt er bij het direct oprichten van een tweede werkBV echter nogal wat werk en administratieve/accountantskosten bij kijken. Een extra administratie voeren, met eigen jaarverslagen, etcetera.   Personeel (nu in dienst van WerkBV 1) zal voor beide merken werkzaamheden uitvoeren. De Hollandse nuchterheid in mij zegt: eerst maar eens aankijken of Merk 2 überhaupt wat wordt, dus van start gaan in de bestaande WerkBV 1 en indien het lukt om Merk 2 van de grond te krijgen dan kan er altijd nog een aparte werkBV voor worden opgericht.

 

Is dat juist? Stel dat ik nu Merk 2 start vanuit mijn huidige werkBV en het nieuwe merk blijkt levensvatbaar, kan ik dan eenvoudig achteraf nog een tweede werkBV oprichten en alle werkzaamheden van Merk 2 daarnaar overhevelen? Of zijn er nog haken en ogen en juridische aspecten/risico's waar ik aan moet denken?

Bijvoorbeeld: Stel dat er ooit problemen komen met Merk 2 in een later opgerichte werkBV 2, kan dat werkBV 1 achteraf nog schaden indien merk 2 ooit binnen werkBV 1 is gestart, of kunnen alle risico's juridisch worden overgeheveld naar werkBV 2?

 

En stel dat ik vanuit WerkBV 1 van start ga en dus in feite aanloopkosten maak voor een later op te richten WerkBV 2, hoe werkt dat? 

 

Zijn er andere voor en nadelen waar ik wellicht nog niet eens aan heb gedacht?

 

Alle tips en ideeën hierover welkom!

 

 

 

Edited by BN_2019
Typfout

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept