Jump to content
Studium1703

Eenmalige opbrengsten - zonder kvk nummer

Recommended Posts

Goedemorgen,

 

Via een relatie heb ik gehoord dat het mogelijk is om als privé persoon (dus zonder kvk inschrijving) tot €2000 onbelast een vergoeding te ontvangen voor een klus. Met een klus wordt hierin bedoeld een officiële, tijdelijke en éénmalige opdracht van 3 weken in de horeca.  Ik ben helaas niet in de mogelijkheid om opnieuw rechtstreeks contact op te nemen met deze relatie, maar ik ben wel erg benieuwd hoe dit in zijn werk zou gaan.  Ik heb op internet gezocht, maar heb nog niet het gewenste antwoord gevonden.

 

Omdat het om een officiële opdracht gaat moet er aan de opdrachtgever een factuur of kwitantie verstuurd worden. Zonder kvk nummer is het alleen mogelijk om een kwitantie te versturen. https://financieel.infonu.nl/belasting/176944-kwitantie-als-particulier-een-factuur-sturen.html 

 

Volgens deze weg zou je de opbrengsten van deze opdracht moeten opgeven als 'Inkomsten uit overige werkzaamheden'. Ik neem aan dat dit  wordt opgeteld bij het normale inkomen en er vervolgens dus inkomstenbelasting over betaald moet worden. Of zit hier ergens een belastingvrij gedeelte van €2000,- bij opbrengsten uit overige werkzaamheden? Ik heb daar nergens iets over kunnen terug vinden.

 

Of is 'Inkomsten uit overige werkzaamheden' niet de goede weg en moeten deze inkomsten op een andere manier worden opgegeven? Ik heb begrepen dat het belangrijk is dat de inkomsten onder de €2000 per jaar blijven. Maar waar dit bedrag vandaan komt en hoe dit onbelast zou kunnen worden ontvangen is mij nog onduidelijk. 

 

Is er iemand die mij hiermee op weg zou kunnen helpen?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Hans,

 

Dank voor het snelle bericht. Uit jouw reactie begrijp ik dat volgens jou de weg om deze inkomsten op te geven als 'Overige inkomsten uit werk' de juiste weg is? Of zie jij ook andere mogelijkheden?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 uur geleden, Studium1703 zei:

Met een klus wordt hierin bedoeld een officiële, tijdelijke en éénmalige opdracht van 3 weken in de horeca. 

 

Waarom is het geen tijdelijke baan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dat is nou precies waar ik naar opzoek ben. Op deze manier zou het dus mogelijk moeten zijn geen inkomstenbelastingen te hoeven betalen, tot een bedrag van maximaal €2000 per jaar,  maar daarvan kan ik geen onderbouwing vinden. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
30 minuten geleden, Studium1703 zei:

Dat is nou precies waar ik naar opzoek ben. Op deze manier zou het dus mogelijk moeten zijn geen inkomstenbelastingen te hoeven betalen, tot een bedrag van maximaal €2000 per jaar,  maar daarvan kan ik geen onderbouwing vinden. 

 

 

Je kan geen onderbouwing vinden omdat die er ook niet is.. Je kunt niet 2000 euro verdienen zonder belasting te betalen. Je moet deze inkomsten opgeven als inkomsten uit overig werk. En je betaald belasting over het resultaat (winst) uit overige werkzaamheden na aftrek van kosten die je hebt gemaakt om die omzet te behalen (bijv de reiskosten)

 

Alleen als de 2000 euro jou enige inkomsten zijn dit jaar dan zou je daar geen inkomstenbelasting over betalen. Maar als jij ook inkomsten hebt uit van een gewone baan dan is er geen sprake meer van belastingvrij ontvangen dan wordt alle inkomen opgeteld en moet je over de 2000 euro zelf belasting betalen omdat die niet is inghouden door de werkgever.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
34 minuten geleden, Studium1703 zei:

Op deze manier zou het dus mogelijk moeten zijn geen inkomstenbelastingen te hoeven betalen, tot een bedrag van maximaal €2000 per jaar,  maar daarvan kan ik geen onderbouwing vinden

 

 

Dat komt omdat het niet zo werkt.

 

Ik denk dat ("klok, klepel") hier naar een vrijwilligersvergoeding gerefereerd wordt. Maar dat is toch in hele andere situaties, niet voor 'klussen' in de horeca e.d.

Of inderdaad de (zie reactie Ward) heffingskortingen, wanneer je helemaal geen (of heel weinig) andere inkomsten zou hebben dan.

Of... Een Belgische regeling misschien? Daar werkt het toch net anders dan hier.

 


"What, me worry?"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inkomstenbelasting betaal je er sowieso over, of het nou loondienst is over 'inkosten uit overige activteiten'. 

 

Voor degene die je inhuurt maakt het wel een verschil: als het een opdracht is die je als zelfstandige uitvoert dan scheelt het hen een bak werkgeverslasten, en levert het jou waarschijnlijk meer op omdat ze je als zelfstandige een beter uurtarief geven dan het brutoloon van een werknemer die verder precies hetzelfde doet. 

 

Als je totale inkomen zodanig laag is dat je helemaal geen inkomstenbelasting hoeft te betalen is het natuurlijk sowieso gunstig gezien de bruto verdiensten dan gelijk aan netto zijn. Of dat het geval is hangt helemaal van je persoonlijke situatie, maar als je ook zaken als huur- en/of zorgtoeslag krijgt moet je wel kijken naar de gevolgen daarvoor - je hebt soms idiote situaties waarbij 2000 euro extra inkomsten er uiteindelijk voor zorgen dat je netto nauwelijks meer, of zelfs minder over houdt na belasting!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als ondernemer voor de IB krijg je allerlei belastingvoordelen die je als resultaatgenieter of werknemer niet hebt. Dus by all means, verzin iets slims om maar geen IB-ondernemer te hoeven zijn, daar worden mijn straten en dijken uiteindelijk alleen maar beter van onderhouden.


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept