Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Guest Entrepreneur

Verdienmodel cadeaubon

Recommended Posts

Guest Entrepreneur

Hallo,

 

Er zijn in Nederland een groot aantal verschillende soorten cadeaubonnen beschikbaar, zoals de hotelbon en de bioscoopbon.

 

Heeft iemand enig idee hoe het verdienmodel voor dergelijke bonnen eruit ziet? Krijgt de verstrekker van de bon bijvoorbeeld een percentage van het bedrag?

 

Wie kan mij hier meer over vertellen?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik speek niet uit ervaring, maar een beetje logisch redeneren brengt me tot de conclusie dat dat inderdaad het geval zal zijn, al zal het geen hoog percentage zijn.

 

Bekijk het zo - een bon betekent gegarandeerde omzet, terwijl er altijd een reeele kans is dat de bon niet ingeleverd wordt. Dan heb je dus inkomsten zonder de bijbehorende dienst te hoeven leveren, en kun je best een percentage afstaan aan degene die de bon voor je verkoopt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik las onlangs dat bookings.nl zelf € 25 miljoen aan inkomsten had bij een voor hotels binnengehaalde omzet van € 225 miljoen. Dus lijkt het me redelijk uit te gaan van een provisie van 5 tot 10%.

 

ID

Share this post


Link to post
Share on other sites

Commissie over hotelboekingen liggen gemiddeld rond de 15% (voor onbekendere sites) en lopen op tot een percentage van circa 25% waarbij vaak nog een jaarlijkse fee bijkomt (1000 tot 2000 euro). Bij andere verdienmodellen zal het percentage veel lager liggen denk ik.

 

Sommige succesvolle bonnen, werken met een verdienmodel waarbij er in het begin bijna geen kosten voor de bedrijven (bijv. hotels en restaurants) zijn aan de bonnen. Als de bonnen goed beginnen te lopen en het bedrijf er veel klanten door binnen krijgt, verhogen ze de kosten voor de bedrijven die eraan mee doen gigantisch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ik ben lid bij verschillende affiliate programmas waar ze dergelijke bonnen als campagnes hebben

Als ik zo'n bon verkoop aan iemand via een website van me, dan krijg ik daar inderdaad een x bedrag voor....

 

Voor eventuele adressen van die bedrijven, stuur ff een prive berichtje...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Commissie over hotelboekingen liggen gemiddeld rond de 15% (voor onbekendere sites) en lopen op tot een percentage van circa 25% waarbij vaak nog een jaarlijkse fee bijkomt (1000 tot 2000 euro). Bij andere verdienmodellen zal het percentage veel lager liggen denk ik.

 

Dat kan inderdaad flink oplopen bij hotels. Ik heb in azie regelmatig gezien dat de 'special internet rate' (klinkt als goedkoper) via zo'n website zeker 20% hoger was dan de 'normal rate' aan de balie - en dan nog afgezien van afdingen bij langer verblijf etc. ;)

 

Qua cadeaubonnen: Ik denk dat het ongeveer zo werkt, althans voor bonnen die je bij meerdere winkels/etc kunt gebruiken:

 

Degene die een bon van 100 euro verkoopt aan de consument, koopt deze in bij de bonnenclub voor zeg 95 euro. De acceptant van de bon bewaard deze, en krijgt er gewoon 100 euro voor terug. De bonnenclub verdient eraan als >5% van die bonnen zoekraakt, overdatum gaat of hoe dan ook niet ingeleverd wordt.

 

Een bijkomend voordeel voor de bonnenclub is rendement op het geld: alle uitstaande bonnen liggen cash in de kas, die kunnen dus geinvesteerd worden of op zn minst rente opleveren. Opbrengst hiervan is afh van tijd tussen verkoop en besteding van zo'n bon.

 

Het lijkt me logisch dat de bon voor de acceptant geen nadeel mag meebrengen, aangezien je als bonnenclub wilt dat je bon op zoveel mogelijk plaatsen geaccepteerd zal worden. Wellicht vormen zeer bekende bonnen (VVV ofzo) hier een uitzondering op.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 5 leden online en 232 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept