Jump to content
DRB Martial Arts

Mag dit? Supplementen en kruidenpreparaten

Recommended Posts

Hallo,

 

Ik vernam dat er nogal wat regels en verplichtingen omtrent het aanbieden van supplementen zijn. Ik vraag mij echter het volgende af: Wanneer ik een in Nederland goedgekeurd supplement wil weder verkopen, ontkom ik dan aan de lijst van vereisten, zoals HACCP en al die andere ingewikkelde afkortingen?

 

Laten we als voorbeeld nemen dat ik kurkuma capsules wil wederverkopen van een gerenommeerde webshop. Dus de etiketten zijn allemaal in orde. Kan ik dit net zo eenvoudig wederverkopen, als ik nu bijvoorbeeld met sportartikelen doe? Of gaat die vlieger niet op? 

 

Ben erg benieuwd, alvast bedankt!

 

Dennis 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nee, je ontkomt niet aan de HACCP, immers ieder bedrijf welke levensmiddelen produceert, verpakt of verhandelt is verplicht een voedselveiligheidsplan te voeren. Dat betekend echter niet dat dit per definitie moeilijk is. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points wat dus simpelweg inhoudt dat jij je kritische controle punten in kaart brengt. Bij het louter verhandelen van levensmiddelen zijn de kritische controlepunten doorgaans te vinden in het transport, het ontvangst en de opslag (THT, traceerbaarheid etc.).

Edited by jajajeroen
typfout herstelt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bedankt jajajeroen!

 

Dus ook al zal ik met het dropship principe werken en er dus geen voorraad zal worden gehouden, dan nóg zal er een HACCP moeten komen, alleen zal dit dan een beknopt voedselveiligheidsplan worden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als je gaat dropshippen raak je het product zelf nooit aan, maar is het wel van belang dat je dropshipper zijn zaakjes op orde heeft. HACCP zal dus daar in orde moeten zijn. 

 

Ik weet niet waar je het vandaan laat dropshippen: Binnen de EU zal dat over het algemeen niet zo'n probleem opleveren. Komt het van buiten dan is het lastiger. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 uur geleden, DRB Martial Arts zei:

Ik vraag mij echter het volgende af: Wanneer ik een in Nederland goedgekeurd supplement wil weder verkopen, ontkom ik dan aan de lijst van vereisten, zoals HACCP en al die andere ingewikkelde afkortingen?

 

De wetgeving stelt eisen aan alle schakels in de productieketen tot aan de consument. Dus ook aan jou. Een NVWA-vergunning of erkenning is waarschijnlijk niet nodig, registratie bij de NVWA waarschijnlijk wel. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk om je te verdiepen in de geldende regelgeving. Je kunt voor advies niet terecht bij de NVWA maar wel bij een brancheorganisatie, of een (gespecialiseerd) particulier adviesbureau. Aannemen dat de etikettering klopt is een gok; hoe ga je borgen dat dit ook echt zo is, en dat jij alleen spullen verkoopt waarbij dat klopt en de consument geen gevaar loopt? 

 

 

Edited by Ron van der Kolk

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 uur geleden, DRB Martial Arts zei:

Bedankt jajajeroen!

 

Dus ook al zal ik met het dropship principe werken en er dus geen voorraad zal worden gehouden, dan nóg zal er een HACCP moeten komen, alleen zal dit dan een beknopt voedselveiligheidsplan worden.

 

In het geval van dropshipping en op basis van de informatie die jij geeft, lijkt het mij dat de kritische controle punten heet zwaarst wegen bij de traceerbaarheid en het transport. Het is natuurlijk van belang (zoals hierboven reeds opgemerkt) dat jouw leverancier zijn zaken op orde heeft. Wellicht dat ze hiervoor de benodigde certificaten kunnen overleggen. Voor wat betreft de etikettering kan je hier de relevante informatie vinden onder artikelen 5 t/m 7.  Dat geeft je voldoende informatie voor jouw eigen vooronderzoek.

 

In het kader van de traceerbaarheid is het wellicht een goede optie om eens contact op te nemen met bureau Veritas (ik  ben op geen enkele manier gelieerd aan deze partij, heb er wel goede ervaringen mee), zij bieden namelijk test-, inspectie- en certificeringsdiensten aan. Tevens bieden ze een traceerbaarheidstool aan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept