Jump to content
Kaat Mossel

Vanuit Nederland ondernemen in Spanje

Recommended Posts

Wij zijn bijna toe aan het sluiten van de koop van een pand in Spanje. Na verbouwing worden de vakantie-appartementen verhuurd. 

Ik hoor graag van anderen die ervaringen hebben met het runnen van een Spaans bedrijf (we schrijven daar in) vanuit Nederland. 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dit is een leuk boek https://inspanje.nl/zakennieuws/11490/ongelooflijk-verhaal-over-een-nederlander-die-een-fabriek-begint-in-spanje/

en is helemaal waar,

 

Quote

Net als vele andere buitenlanders ontdekte ook De Kok dat de Spaanse bureaucratie een stroeve papiermolen is. Hij bleef er met enige regelmaat in steken. Bij het aantrekken van personeel kwam hij erachter dat veel Spanjaarden slechter zijn opgeleid dan hun CV of opleiding doet vermoeden en niet konden voldoen aan de door henzelf beloofde vaardigheden. Ze spraken niet of nauwelijks Engels, dronken regelmatig alcohol onder werktijd en beschikten over een flinke 'no es mi culpa, no es mi responsabilidad-mentaliteit'. Bovendien waren ze regelmatig mobiel erg inflexibel, durfden bij twijfel niet te beslissen en leverden vaak tranentrekkende kwaliteit.

Afgezien van zijn beslommeringen rond het vinden – en behouden – van goed personeel stootte De Kok zijn hoofd tegen de overal diep ingebakken 'corruptie- en commissiecultuur', de welig tierende zwarte economie en ontstonden er grote problemen als gevolg van het raadplegen van slechte financiële adviseurs, in Spanje ook wel 'gestor' genoemd. Hij kreeg bovendien regelmatig te maken met de slechte betalingsmoraal. Volgens De Kok dien je aan al dit soort problematiek en tegenvallers het hoofd te kunnen bieden als je in Spanje een bedrijf wilt beginnen.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

EN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept