Jump to content
Jasper S.
Verberg

Exclusieve leverancier

Is het wettelijk toegestaan om geen andere leveranciers toe te laten?

Het verhaal is als volgt.

Er is een vereniging die jaren geleden een mondelinge afspraak heeft gemaakt met een bedrijf. In de afspraak is afgesproken dat alle orders boven een bepaald bedrag alleen bij hun mogen worden besteld, als tegenprestatie krijgen zij dan een grotere korting.
Nu worden wij regelmatig door verschillende personen in deze vereniging gebeld of wij willen leveren. Maar uiteindelijk wordt dit dan tegengehouden door het bestuur omdat zij denken niet onder deze afspraak uit te komen. De leverancier dreigt met een narekening voor de eerder verleende kortingen.
Voor zover bekend is er geen termijn afgesproken.

Vandaag kwam er weer een aanvraag binnen, maar ik heb hiervoor bedankt, omdat ik weinig zin had om opnieuw veel tijd te besteden aan een offerte en tekeningen.
Is er voor de vereniging een manier om onder deze afspraak uit te komen? Dit soort wurgcontracten kunnen toch wel ontbonden worden? Vooral omdat het mondeling overeengekomen is.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Dat dreigement dat hij korting terug gaat draaien is onzin, Daar is geen speciale wet voor maar dat volgt gewoon uit de normale rechtsgang. Er is een aanbod gedaan, dat aanbod is aanvaard, daarna is er geleverd en betaald. Daarmee is de order afgerond en kun je daar niet meer op terugkomen.

Dus die leverancier kan niet achteraf eenzijdig van reeds geleverde en betaalde orders de voorwaarden (incl prijs) gaan herzien.

Uiteraard kan de leverancier wel de korting voor toekomstige orders verlagen of helemaal geen korting meer geven.

 

hier is geen sprake van een wurgcontract maar van een angstig bestuur.. (uit onwetendheid of anderszins)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

In principe is het mogelijk dat tussen de vereniging en de leverancier een langdurige overeenkomst bestaat tot exclusieve levering van bestellingen in ruil voor korting, ook onder de voorwaarde dat reeds verleende korting wordt verrekend bij schending van de overeenkomst. Een overeenkomst met oneindige looptijd en oneindige mogelijkheid tot verrekening van verleende kortingen lijkt echter niet redelijk en billijk. 

 

Een en ander moet natuurlijk wel goed worden afgesproken. Een mondelinge overeenkomst is ook een overeenkomst, maar het is wel lastig voor beide partijen om aan te tonen wat er nu precies is overeengekomen en onder welke voorwaarden. Als een en ander niet is vastgelegd, kon de leverancier wel eens bot vangen bij een poging om de verleende korting te incasseren.

 

Maar goed, dit forum is eigenlijk niet voor klant- of leveranciersdossiers en niet voor verenigingen. Wat mij betreft laat je de verantwoordelijkheid ook waar die hoort: bij de vereniging. Het is aan hun om de impasse met hun leverancier te doorbreken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 1

Maar het blijft de keuze van de ondernemer om vragen voor te leggen aan dit forum. En de vrijheid van andere deelnemers om daarop wel of niet te reageren.

 

De vraag gaat over de reikwijdte van mondelinge overeenkomsten. Mij lijkt ook dat een leverancier die eeuwige exclusiviteit wenst, een overeenkomst met die strekking wel zwart op wit wil hebben. Nu is het zeker een schoolvoorbeeld van onredelijk bezwarend.

 

Edited by TwaBla

Ondernemers kiezen een volksvertegenwoordiger die doorvraagt. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Overeenkomsten voor onbepaalde tijd zijn onder voorwaarden opzegbaar. Dit is in de jurisprudentie bepaald, dus het kan zijn dat de randvoorwaarden inmiddels zijn gewijzigd ten opzichte van het Auping/Beverslaap-arrest.

 

Dus: stap 1) vereniging moet opzeggen (hier zal wat overleg aan te pas komen en eventueel een rechter); stap 2) voorwaarden voor opzegging moeten worden vervuld (bijv. schadevergoeding betalen, of een opzegtermijn van een bepaalde tijd volgen); stap 3) vereniging kan overeenkomsten met iedereen aangaan, waarbij ze mogelijk geen korting meer krijgen bij de eerste leverancier.

 

Wat is de reden dat zoveel leden bij jou om offertes vragen? Zijn ze niet bekend met die preferred supplier of spelen er nog andere zaken mee?


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

In deze branche is het vrij gebruikelijk om met dergelijke "preferred-supplier" overeenkomsten te werken.
Zeker bij partijen die regelmatig dergelijke diensten afnemen; dat er geen termijn is afgesproken is wel weer vreemd, meestal gaat dat over 3-5 jaar.

Afgezien daarvan, is het voor het bestuur natuurlijk altijd mogelijk om zelf te kiezen voor die leverancier. 
De aanvrager bij jou is blijkbaar niet bevoegd om de order te plaatsen voor de vereniging, en het bestuur wilt vasthouden aan hun bestaande relatie.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Let op: het laatste bericht in het topic waar je op wilt reageren is meer dan zes maanden oud. Onnodig oude topics omhoog halen wordt niet altijd gewaardeerd, maar natuurlijk mag je nog wel op oude topics reageren.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 16 leden online en 334 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept