• 0

NVWA regelgeving omtrent laserpennen

Geachte forumleden,

 

Ik ben al enige dagen opzoek naar concrete antwoorden. Ik heb verschillende webshops in de verkoop van Laserpennen, nu heb ik eens een controle gehad van de NVWA en een boete gehad omdat mijn laserpennen sterker waren als de <1mW toegestane sterkte. Sindsdien heb ik een nieuwe leverancier gevonden die enkel legale 1mW laserpennen kan leveren, ik ben dus wettelijk gezien in orde volgens de norm: EN 60-825-1. Dan nu mijn vragen waar ik geen antwoord op kan vinden en de NVWA helaas geen advies mag geven probeer ik het hier.

 

1. Controleert de NVWA enkel bedrijven die leveren aan consumenten en is B2B (business to business) uitgesloten van controles? Voorbeeld: Een webshop verkoopt laserpennen sterker dan 1mW (illegaal voor consumenten en wellicht ook wel voor bedrijven maar hier komen we zo op) enkel aan bedrijven die een bedrijf adres opgeeft bij het afrekenen.

 

2. De norm: EN 60-825-1 (laser producten norm Europa) geldt dus enkel voor leveren aan consumenten?

 

3. Wie gaat er dan over of een product voldoet voor B2B mocht blijken dat de NVWA enkel voor consumenten is.

 

Reden dat ik dit vraag is omdat er nu een oneerlijke concurrentie strijd is daar ik geen illegale lasers meer verkoop maar andere aanbieders via trucjes als enkel sterkere >1mW laserpennen leveren aan bedrijven wel nog handel drijven hierin. Voordat ik hetzelfde implementeer in mijn shops zou ik toch graag duidelijkheid willen maar er zijn hierin helaas weinig antwoorden te vinden.

 

Mvg Furio

Magento 2 webshop specialist - Internationale ondernemer - Webdesigner

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

10 antwoorden op deze vraag

  • 0

Bedankt Norbert voor dat topic, heb het allemaal doorgelezen en de volgende zaken zijn mij nu bevestigd, als iemand de andere vraagstukken nog weet zou ik dit erg waarderen:

 

1. De Norm geldt voor zowel consumenten als bedrijven.

2. Consumenten mogen dus enkel 1mW laserpennen aanschaffen volgens dit artikel: https://www.laserpointersafety.com/news/news/other-news_files/tag-european-union.php#on (On February 5 2014, the European Union issued a “decision ... on the safety requirements to be met by European standards for consumer laser products." The decision will severely restrict or ban European consumer access to Class 3R, 3B and 4 lasers. For lasers emitting visible beams, this would restrict or ban consumer laser products with an output 1 milliwatt or greater.)

 

3. Waar zou ik dan eventueel de regels voor bedrijven kunnen vinden? (De norm die ik bezit beschrijft de eisen voor laserpennen sterker dan 1mW waar an voldaan moet worden, dit is door het besluit in 2014 enkel van toepassing op bedrijven) maar regelgeving omtrent laserpennen voor bedrijven kan ik nergens vinden is dan de norm leidend?

 

4. Kortom als een bedrijf laserpennen verkoopt aan een ander bedrijf gelden de normen gesteld aan deze type laserpennen sterker als 1mW? Als ik constateer dat een bedrijf zich niet aan deze norm houdt kan ik niet bij de NVWA terecht maar moet ik aankloppen bij de SZW, correct?

 

Dan nog deze uitspraak in het besluit 2014 59 EU:

"of dat onder redelijkerwijs te voorziene omstandigheden door de consument kan worden gebruikt, ook al is dit niet voor hem bestemd". 

 

Sterkere laserpennen komen met sleuteltjes, ontziet dit bovenstaand argument of hoe breed moet ik dit nemen? Een bedrijf kan namelijk per ongeluk in een oog schijnen en schade aanrichten daarnaast kan ik mij voorstellen dat een bedrijf een laserpen aanschaft en deze laat rond slingeren waardoor consumenten er in aanraking mee kunnen komen.

 

Excuses voor dit lange complexe verhaal maar jullie antwoorden helpen mij al 10x meer als de overheid informatie, het lijkt wel alsof je het zelf maar moet invullen en bij controle krijg je pas te horen of je fout of goed zit, als ze dit nou concreet uitleggen ergens zou fijn zijn, dus consumenten max 1mW. Bedrijven max classe 4 en alles volgens de normen gesteld aan laserpointers.

 

 

Magento 2 webshop specialist - Internationale ondernemer - Webdesigner

Link naar reactie
  • 0

Dit is een tamelijk lastige:

 

Als  hem om laserpointers gaat die kant en klaar te gebruiken zijn, bijvoorbeeld om je kat mee te plagen, dan is <1 mW visible wel een beetje de norm. Hier doe je verder niets tegen, en misschien is het ook maar goed dat er geen >>1 mW laserpointers in de schappen liggen bij de action of iets dergelijks, gezien het risico op oogletsel enorm is bij grotere vermogens. 

 

Wat lasers met veel meer vermogen betreft: Die kan je redelijkerwijs niet aan consumenten verkopen als laser pointer. Laten we wel zijn, als je een 5 watt laser verkoopt gaat men dat ding niet gebruiken als handheld pointer - zo wel kun je aan de gang blijven het projectieoppervlak te blussen. 

 

Uit prive-interesse ben ik wel aardig bekend met deze industrie. Als je iets wilt verkopen met een hoog vermogen, zorg dan dat er een toepassing bij genoemd wordt. Een laserdiode met 5 watt uitgangsvermogen in een behuizing met een lens die het kan focussen waar je maar wilt is in veel consumentenhanden een idioot gevaarlijk apparaat. Anderzijds zou je zoiets prima kunnen bestellen als reserve-onderdeel voor iets als een 3D printer waarbij je producten maakt door specific hars te laten uitharden met licht, of bijvoorbeeld onderdeel van een machine waarmee je mooie vormpjes uit balsahout kunt snijnden of iets dergelijks.

 

Het is gewoon zaak om lasesr met vermogens >1 mW of zeker >5 mW NIET te verkomen voor gebruik door cosumenten als zodanig, maar als component van een systeem waarbij het laserlicht nooit naar buiten komt is het geen groot probleem. 

 

Overigens denk ik wel dat aansprakelijkheid een enorm probleem kan vormen als je zoiets aan particulieren verkoopt: Ik heb de nodige gaten in de gordijnen en een fraaie brandvlek in een muur als gevolg van werken met die dingen, maar die heb ik zelf in elkaar gezet uit losse componenten. Verkoop je een unit met een dergelijk vermogen aan een particulier dan is de kans op schade natuurlijk idioot groot: Als ze hun eigen of andermans ogen er niet mee ruineren, dan is er nog genoeg potentieel gevolg om schade te veroorzaken. Met iets in de orde van1 watt kun je al een brand veroorzaken zonder daar extreem veel moeite voor te doen (of nalatigheid te hoeven plegen). 

Link naar reactie
  • 0

Ik ben het met je eens dat meer als 1mW niet geschikt is voor consumenten gebruik en dit staat gelukkig ook sinds 2014 in Europa genoteerd als wetgeving. Voor bedrijven zijn er wel wat toepassingen te bedenken waarom deze wat krachtigers nodig hebben, denk aan verjagen van vogels, sterren kunde, aanwijshulp in de bouw om enkele praktijk voorbeelden te noemen in mijn branche, een 1mW gaat dit helaas niet voor elkaar krijgen.

 

Helaas voor bedrijven die leveren aan andere bedrijven is er vrij weinig documentatie te vinden wat wel en niet mag behalve dan de norm die er is daar staan specificaties in voor classe 1 tot en met classe 4 laserpennen, ik heb wat lijntjes uitstaan voor antwoorden. Mijn gevoel zegt dat B2B enkel aan de norm gesteld voor laserpointers moet voldoen maar 100% zeker weet ik dit niet omdat er geen informatie te vinden is en meeste instanties ook niet genoeg kennis hiervan in huis hebben, zo is er wel eens van mij een lading 5mW+ laserpennen in beslag genomen door de douane, dus ook al voldoen de laserpennen aan de norm heb je daar ook nog eens mee te maken. Ik ga de douane gelijk eens even bellen en rapporteer terug in dit topic.

 

En mocht iemand nog nuttige informatie omtrent dit topic tegenkomen hoor ik het graag!

 

Mvg Furio

Magento 2 webshop specialist - Internationale ondernemer - Webdesigner

Link naar reactie
  • 0

Na een dagje rond bellen met de Rijksdienst, NVWA, Douane is mij nog steeds niet duidelijk of je laserpennen wel aan bedrijven mag verkopen. Ik heb bij de NVWA een zaak liggen die binnen 4 weken beantwoordt zal worden dus wellicht is er dan uitsluitsel maar het is toch wel bedroevend om te zien hoe de overheid instanties falen met de support afdelingen en systemen in het algemeen, zodra je over laserpennen begint wordt al geroepen ja die zijn helaas verboden of loze kreten als maximaal 200mW mag je invoeren.

 

Mooiste vond ik het consent formulier dat als vereiste staat aangegeven bij het importeren van laserpennen (consent voor wapens en munitie te importeren) ik zie laserpennen niet onder de categorieën staan bij wapens en munitie dus even een belletje eraan gewaagd naar de belastingdienst, die zegt nee hoor heb je niet nodig voor laserpennen. Je kan het beste de politie bellen of dit wel mag.... manmanman en wij maar betalen voor die half opgeleide support medewerkers zonder enige kennis van concrete zaken, je kan bij sommige overheid instanties nog beter geen telefoon nummer neerzetten en direct verwijzen naar een contact formulier zodat misschien iemand die wel graag werk levert voor ze geld antwoord geeft al krijg ik altijd een linkje naar een algemeen artikel wat ik inmiddels al 100x gelezen heb.

 

Lijkt erop dat ik toch gewoon de gok moet gaan wagen om ze te importeren en te verkopen aan enkel bedrijven, met de kans op een boete of nog 4 weken afwachten tot de NVWA wellicht concrete antwoorden geeft maar ik reken daar niet op.

 

Gr Furio

Magento 2 webshop specialist - Internationale ondernemer - Webdesigner

Link naar reactie
  • 0

Laserpointers zijn voor gebruik bij beamers en toegestaan, laserpennen zijn verboden voor de consument, zo simpel is het.  

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
1 minuut geleden, Hans van den Bergh zei:

Laserpointers zijn voor gebruik bij beamers en toegestaan, laserpennen zijn verboden voor de consument, zo simpel is het.  

 

Pas op met dit soort niet onderbouwende uitspraken Hans. Klasse 2, maximaal 1mW laserpennen met de correcte veiligheid labels aangeduid in norm NEN 60825-1 zijn volledig verhandelbaar in alle Europese lidstaten. Bron (https://www.nvwa.nl/onderwerpen/laserpointers/beperkingen-handel-en-verkoop-laserpointers-en-lasergadgets)

 

Alles lijkt op consumenten gericht en daar gaat mijn vraagstuk momenteel over, mag je wel klasse 3, 3B en klasse 4 verhandelen aan bedrijven mits deze voldoen aan de eisen gesteld in de norm. Op deze vraag is bar weinig informatie te vinden, als je diep graaft wijzen alle artikelen van de NVWA erop dat deze regels enkel betrekking hebben op consumenten en Bedrijf tot bedrijf gebruik staat niet duidelijk genoeg beschreven.

Magento 2 webshop specialist - Internationale ondernemer - Webdesigner

Link naar reactie
  • 0

Het is richting consumenten niet zo moeilijk: Als iets een laserpointer is, dan mag dat klasse 1 of 2 zijn, als het "speelgoed" is slechts klasse 1. 

Verwarrend kan het wel worden als iets bijvoorbeeld gereedschap is als een laser-waterpas. 

 

Maar dat zijn de regels, en die worden nogal eens overtreden: Chinese fabrikanten sturen laserpointers deze kant op die veel meer vermogen hebben dan er op het etiket staat. En veel meer is ook echt veel: Je hebt exemplaren met een <1 mW class-I labeltje erop waar 50+ mW uit komt als je ze even voor de powermeter houdt. Ik neem aan dat de duoane dat ook kan, vervolgens constateert dan het class 3 is en niet zomaar ingevoerd mag worden. 

 

Iets dat klasse 3 of 4 is, is gewoon geen laserpointer. Dat wil niet zeggen dat je ze niet zou mogen verhandelen, maar niet als zijnde een laserpointer. Een lasermodule voor in een projector mag gewoon klasse 4 zijn, maar dat is geen dingetje waar je een paar batterijen in kunt steken en mee rond kunt schijnen. 

 

Uiteraard let niets je alsnog zelf een klasse-4 laserpointer in elkaar te knutselen, maar verkopen mag je dergelijke dingen niet. Bezitten overigens wel, en gebruiken ook zolang je niemand afgezien van jezelf in gevaar brengt (reflectie van class 4 in een raam zonder veilingheidsbril = acute permanente schade). 

Link naar reactie
  • 1
28 minuten geleden, Benm zei:

Het is richting consumenten niet zo moeilijk: Als iets een laserpointer is, dan mag dat klasse 1 of 2 zijn, als het "speelgoed" is slechts klasse 1. 

Verwarrend kan het wel worden als iets bijvoorbeeld gereedschap is als een laser-waterpas. 

Klopt helemaal

 

28 minuten geleden, Benm zei:

 

Maar dat zijn de regels, en die worden nogal eens overtreden: Chinese fabrikanten sturen laserpointers deze kant op die veel meer vermogen hebben dan er op het etiket staat. En veel meer is ook echt veel: Je hebt exemplaren met een <1 mW class-I labeltje erop waar 50+ mW uit komt als je ze even voor de powermeter houdt. Ik neem aan dat de duoane dat ook kan, vervolgens constateert dan het class 3 is en niet zomaar ingevoerd mag worden. 

Het stukje van verkeerd gelabelde veiligheid labels kan ik bevestigen. De douane heeft niet zelf deze apparatuur weet ik uit ervaring doordat er van mij een lading laserpointers van klasse 3 vernietigd is en de douane zet dit door naar de NVWA welke dan de tekortkomingen van het product omschrijft, ik heb hier nog een kopie van en daar staan ook weer regeltjes in gericht aan consument gebruik, waarom trekken ze bij de NVWA / Doaune al de conclusie dat deze klasse 3 laserpennen voor consumenten gebruik is????? Als ik de intentie heb om klasse 3 enkel aan Bedrijven te gaan verkopen zou dit toch in orde moeten zijn (dit antwoord moet ik hebben en is nu zelfs naar het ministerie verzonden dus verwacht spoedig uitsluitsel hierover). Wellicht dien je wel een vergunning te hebben bij het importeren zodat ze zien, deze lading is voor een klant met vergunning om deze laserpointers te mogen verhandelen, ook hier wacht ik een antwoord op.

 

28 minuten geleden, Benm zei:

 

Iets dat klasse 3 of 4 is, is gewoon geen laserpointer. Dat wil niet zeggen dat je ze niet zou mogen verhandelen, maar niet als zijnde een laserpointer. Een lasermodule voor in een projector mag gewoon klasse 4 zijn, maar dat is geen dingetje waar je een paar batterijen in kunt steken en mee rond kunt schijnen. 

 

Uiteraard let niets je alsnog zelf een klasse-4 laserpointer in elkaar te knutselen, maar verkopen mag je dergelijke dingen niet. Bezitten overigens wel, en gebruiken ook zolang je niemand afgezien van jezelf in gevaar brengt (reflectie van class 4 in een raam zonder veilingheidsbril = acute permanente schade). 

Deze mening durf ik niet te onderbouwen, nergens zie ik een bron dat klasse 3, 3B en klasse 4 niet aangeduid kunnen worden als laserpointers aangezien ze wel degelijk dezelfde vorm hebben als een klasse 1,2,2M laserpen. Het klopt inderdaad wel dat een laser in een cd rom speler / projector / kassa scanners etc best een klasse 4 kan zijn maar omdat deze in een behuizing zit is dat prima, dit zie ik terug in de norm maar door een klasse 4 laserpointer opeens een andere naam te geven geeft geen vrijbrief om dit te verhandelen daar kans op letsel nog steeds kan ontstaan als je iemand in zijn oog schijnt.

 

Ik denk dat de overheid er goed aandoet alles boven klasse 2 te verbieden in iedere vorm waar letsel uit kan onstaan ongeacht een veiligheid label en instructie boekje etc want 70% van mij denkt dat je deze sterkere laserpennen wel degelijk aan bedrijven zou mogen verkopen met de eisen gesteld in de norm (label, veiligheid waarschuwing) maar 100% zeker weet ik het niet, in ieder geval hoog tijd om dit eens voor altijd op te lossen.

 

Magento 2 webshop specialist - Internationale ondernemer - Webdesigner

Link naar reactie
  • 0

De duoane zal wellicht de expertise van de NVWA inroepen om te bepalen of iets wel of niet geimporteerd mag worden - de facto maakt  dat weinig verschil, het is gewoon een uitbesteding van onderzoek. 

 

Klasse 3 of zelfs 4 lasers vormgeven als een laserpointer is domweg gevaarlijk, en dat is ook het bezwaar om ze voor die toepassing te mogen verkopen, ongeacht of dat aan particulieren of ondernemers is. Een ondernemer heeft ook geen redelijke reden om een handheld klasse-4 laser te gebruiken voor een presentatie of iets dergelijks, tenzij het doel is om permantent lijnen in het projectieoppervlak te brandmerken. 

 

Dat neemt niet weg dat er eem compleet legitieme markt is voor klasse 3 en 4 lasermodules - bijvoorbeeld voor projectors, maar ook om bijvoorbeeld hout mee te brandmerken of te snijden. Voor dat soort toepassingen zijn IR lasers wellicht beter geschikt (dwz goedkoper per vermogen), maar ook aanzienlijk gevaarlijker dan zichtbare lasers - als je het licht niet kunt zien heb je ook geen knipper-relfex. 

 

Wellicht zijn er toepassingen te bedenken waarbij een handheld klasse-3 of 4 laser nuttig zou zijn in een professionele omgeving, bijvoorbeeld voor astronomie of uitlijnen van projecten over grote afstand. Realiteit blijft echter dat je extreme voorzorgsmaatregelen moet nemen om niemand in de ogen te kunnen schijnen met een dergelijke laser, en je ze daarom niet als 'laserpointer' kunt verkopen. Uiteraard is dat wel een kwestie van labeling, als je iets geen 'laserpointer' noemt maar een 'portable industrial optical alignment tool' is het een heel ander verhaal: het gaat niet echt werken om pakweg een tunnel van  10 km lang 'recht' te boren als je enige refentie een kattenspeeltje is. Anderzijds werk je dan wel in een omgeving waarbij je personeel kunt verplichten veiligheidsmaatregelen te treffen. 

 

Overigens denk ik dat je ook geen klasse-3 of 4 laser moet willen verkopen aan mensen die ze als 'pointers' gebruiken: 1 keer per ongeluk iemand in het publiek met zo'n laser in de ogen schijnen kan vrij snel permanente oogschade veroorzaken, en dan komt de kwestie van aansprakelijkheid om de hoek zetten: de gebruiker zou kunnen stellen dat iets dat jij als 'laserpointer' verkoopt veilig in gebruik moet zijn, maar vervolgs blijkt er een medewerker blind geschoten te zijn, en komen ze de schade op jou verhalen - dat wil je niet. 

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    8 leden, 208 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.