Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
NilsBörkers

Vertrouwen compagnon in BV opstarten

Recommended Posts

Beste,

 

Ik ben software ontwikkelaar, mijn toekomstige compagnon houdt zich bezig met sales / marketing activiteiten. Het idee is om een platform op te richten voor waarin betalingen van leden worden geregeld.  Om dit te doen zijn we van mening dat een BV het beste hierbij past (er zijn namelijk heel wat geldstromen stortingen en terugbetalingen aan leden). Ik heb alleen zo mijn bedenkingen bij dit en mijn compagnon en vroeg me het volgende af:

 

- Ik heb wat andere mensen gesproken die met hem samen hebben gewerkt gesproken (overigens niet in een BV) deze kregen uiteindelijk niet betaald. Ik wil dus een gezamenlijke rekening alleen hij gaat groot deel van financiering regelen, waarbij er natuurlijk een ander rekeningnummer aan financierders gevraagd kan worden. Hoe ga je hiermee om, is dit te tackelen, moet je dit willen? 
- Als het platform gebouwd wordt in een BV en het blijkt uiteindelijk niet te werken. Kan ik er dan makkelijk uitstappen? Is dit vast te leggen? Is het platform dan nog opeisbaar door mij, of blijft het eigendom van BV (hem).

- We kennen elkaar nog maar enkele maanden, is het wel slim op zo’n korte termijn zoiets aan te gaan met iemand.

 

Het risico ligt in eerste instantie bij mij dus wil me goed voor laten lichten. Meningen & advies wordt zeer gewaardeerd :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Waarom precies met een BV starten en waarom dan met iemand die je niet kent, die bovendien een twijfelachtige reputatie geniet? 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minuten geleden, Hans van den Bergh zei:

Waarom precies met een BV starten en waarom dan met iemand die je niet kent, die bovendien een twijfelachtige reputatie geniet? 

 

We willen met een BV starten om ervoor te zorgen dat mocht er iets misgaan met betalingen tijdens een evenement waar 1.000 - 5.000 personen zich in moeten schrijven. Dat wij niet financieel verantwoordelijk zijn voor de omzet die dan misgelopen wordt. Het idee is wel goed (van hem afkomstig) en het is in een branch waar we passie voor hebben en gezamenlijk goed kennen. Ik ben vorige week pas achter zijn reputatie gekomen.  

 

Twijfel na het horen van de verhalen wel of dat de echte reden is van de oprichting van BV. Uiteindelijk blijf ik eigenaar tenzij ik het in opdracht van BV uitvoer natuurlijk. 

Edited by NilsBörkers

Share this post


Link to post
Share on other sites

Met een BV denk je wellicht - een deel van - de privé-aansprakelijkheid  af te kunnen dekken, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Als er bijvoorbeeld sprake is van onbehoorlijk bestuur of van een economisch delict, kan privé-aansprakelijkheid op de loer liggen. En wat zei men vroeger al bij verkeersles: "Bij twijfel niet oversteken!"


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bij een betalingsplatform kun je ook denken aan een stichting derdenrekening. Ook een rechtsvorm met een afgescheiden vermogen, maar niet een waar je vervolgens verplicht bent jezelf minimaal 45.000 euro per jaar uit te keren. (Al is er een uitzonderingsregel voor start-ups, als ik het me goed herinner.)

 

Daarnaast zou je aan een IE-BV kunnen denken (zonder activiteiten).


Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Als mede software-ondernemer en met ervaring op het gebied van de conflicten die 'foute' partners je kunnen brengen, denk ik dat je je allereerst alle waarschuwingen hierboven ter harte moet nemen. Een BV starten is als een huwelijk. Als je niet met iemand zou willen samenwonen en niet je pincode zou durven geven, dan wil je zeker ook niet met ze in een BV of onderneming zitten. Op basis van je verhaal zie ik genoeg rode vlaggen, maar dat moet je zelf beoordelen.

 

Het principe van een BV voor een onderneming is meestal een goed uitgangspunt.

 

Eerste wedervraag:

 • Heb je hem nodig, of kun je het idee ook zelf opzetten met iemand anders? Of brengt je toekomstige partner iets unieks mee?

 

Mijn Advies: Zoek iemand die je vertrouwt en die je kan adviseren op dit vlak als je ervoor kiest te gaan ondernemen! Mocht je wel met deze partner in zee willen gaan, dan heb je erg goede contracten nodig.


Advies en ondersteuning voor ondernemers en bedrijven bij o.a. conflicten, strategische samenwerkingen, waarderingen, acquisities, investeringen en overnames (via Newmatter).

 

De Kennisbank voor investeerders over investeren!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 2-12-2019 om 09:27, NilsBörkers zei:

Het idee is wel goed (van hem afkomstig) en het is in een branch waar we passie voor hebben en gezamenlijk goed kennen. Ik ben vorige week pas achter zijn reputatie gekomen.  

 

Als zijn idee zo goed is kan hij toch gewoon een BV beginnen en jou inhuren op basis van een uurtarief, projecttarief en/of succes-premie!?

 

Je zit straks niet alleen met onbetaalde rekeningen en claims van mensen die zich ingeschreven hebben, maar ook met vele boze mensen.

 

Event-scams zijn wel populair de laatste jaren. Daar gaat de kost voor de baat uit, dus moeten de ondernemers geld op de bank hebben voor ze beginnen. En niet alles afschuiven op leveranciers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 10 leden online en 262 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept