• 0

Heeft uittredende vennoot recht op een vergoeding?

Ik zit met het volgende. Ik heb samen met een oude vriend in 2013 een Vof opgezet. Hij heeft inmiddels te kennen gegeven  op (1 december van dit jaar) niet meer verder te willen met de vof en heeft hiervoor ook de benodigde kvk papieren ingevuld en zal per 1-1-2020 uittreden. Ik vind het verder prima dat hij ermee op wil houden ik wil echter doorgaan als eenmanszaak.

 

Nu is het zo dat hij bij uittreding voor zijn verrichte werk gecompenseerd wil worden. Volgens onze accountant zit er qua gezamenlijk vermogen maar 1400 euro in de vof. Dit is allemaal gereedschap. De accountant heeft geadviseerd aan zowel mij als de uittredende vennoot om gereedschap wat niet direct nodig is voor voortzetting van het bedrijf te verdelen en dat ik de onderhandse lening overneem zodat hij geen schuld meer heeft. Er is helaas nooit een vennootschapsovereenkomst gemaakt omdat hij dat niet wilde dus ik kan daar niet op terug vallen.

 

Tijdens de oprichting van de vof is er een onderhandse lening aangegaan  van 10.000 euro bij mijn ouders de akte is door ons beide ondertekend (dit is overigens de enigste schuld naast de huur van 2500 euro die aan het eind van het jaar betaald moet worden). Daar is inmiddels 4000 van afgelost. Ik heb uit eigen vermogen een bus aangeschaft van 6000 euro en diverse stuks gereedschap en materialen gekocht en ingebracht in de vof wat gedurende de jaren aardig is opgelopen tot ongeveer 9000 euro. Mijn partner heeft gedurende de jaren niks aan eigen vermogen ingebracht. Hij heeft wel redelijk wat onttrokken uit de vof voor prive gebruik zoals benzine, telefoonkaarten, sigaretten, een tv etc. en dat is nooit verrekend met zijn inkomsten uit de vof. We hebben momenteel een voorraad staan van halffabrikaten die als ze klaar zijn  ongeveer 70.000 euro verkoop waarde hebben, momenteel is de waarde van deze halffabrikaten ongeveer 2500 tot 3000 euro en 5000 euro aan af product. Om de producten af te maken voor verkoop moet er nog 28000 euro geinvesteerd worden aan materiaal en daarnaast moeten de producten door mij nog worden afgewerkt, ik moet er dus nog aardig wat arbeidsuren in steken alvorens de producten klaar zijn voor verkoop.

 

De laatste 8 maanden heeft mijn zakenpartner geen enkele werkzaamheden meer verricht voor het bedrijf en heb ik alles gedaan. In de jaren daarvoor heb ik ook het gros van de werkzaamheden voor mijn rekening genomen zoals factureren, boekhouden, website maken en social media bijhouden. We hebben beide aan de productie gewerkt in de verhouding: ik 70% en mijn partner 30%. Mijn zakenpartner heeft  de meeste klanten  telefonisch te woord gestaan en heeft advertenties gezet en klanten ontvangen. De opbrengsten zijn altijd 50/50 verdeeld omndanks het feit dat ik het merendeel van het werk voor mijn rekening nam.

 

Onderling is in ieder geval mondeling overeengekomen dat Ik zal de volledige onderhandse lening overnemen zodat de uittredende vennoot geen schuld meer heeft.

Daarnaast wil ik ook aan het einde van het jaar de huur voor mijn rekening nemen en de accountant kosten bij sluiting van het boekjaar.

 

Mijn vraag in deze is in hoeverre kan de uittredende vennoot aanspraak maken op een vergoeding bij het uittreden en hoe hoog zou die moeten zijn?

Link naar reactie

Aanbevolen berichten

6 antwoorden op deze vraag

  • 0

Simpel gezegd bestaat de VOF niet meer als een vennoot uittreedt en zal er verevening moeten plaatsvinden, daar zullen jullie het over eens moeten worden en belangrijker nog: mogelijke schuldeisers zullen hier niet de dupe van willen worden. 

Succes & Groet, 

Hans (J.H.) van den Bergh MSc BEc

HL-Deelnemer en -Moderator I Social Designer I Consultant Communicatie -, Innovatie - en Marketing-Strategie I Ontwerpend Onderzoeker Gediplomeerd Specialist Arbeidsrecht  Bedrijfsidee? Toets het gratis: HIERMEE!

Link naar reactie
  • 0
Cyber Security Adviseur
Cyber Security Adviseur

Geen overeenkomst, dus de onderneming moet geliquideerd worden. Als hij meer wil dan zijn aandeel op grond van de kapitaalrekening, zal hij dat moeten onderbouwen en dat is in een situatie als deze nogal lastig en naar mijn inschatting onhaalbaar.

Link naar reactie
  • 0
1 uur terug, Jochgem zei:

. Volgens onze accountant zit er qua gezamenlijk vermogen maar 1400 euro in de vof

 

1 uur terug, Jochgem zei:

Mijn partner heeft gedurende de jaren niks aan eigen vermogen ingebracht. Hij heeft wel redelijk wat onttrokken uit de vof voor prive gebruik zoals benzine, telefoonkaarten, sigaretten, een tv etc. en dat is nooit verrekend met zijn inkomsten uit de vof.

 

1 uur terug, Jochgem zei:

We hebben beide aan de productie gewerkt in de verhouding: ik 70% en mijn partner 30%. De opbrengsten zijn altijd 50/50 verdeeld

 

Als het goed is zijn er in de boekhouding voor beide vennoten kapitaalrekeningen waarop privé stortingen en onttrekkingen geboekt worden. Sigaretten telefoonkaarten en benzine die privé zijn zouden daar ook op geboekt moeten zijn. Zijn er geen afspraken gemaakt over "zakelijke telefoon en auto"?

 

Jouw partner heeft geen eigen vermogen ingebracht maar wel geld ontrokken, als dat jaarlijks meer was dan 50% van de winst dan zou hij een negatief vermogen in de vof hebben. Gezien het geringe eigen vermogen in de vof zou dat zo maar kunnen en dan dient hij dat bij liquidatie af te rekenen met jou.

 

 

Link naar reactie
  • 0

Beste Jochgem,

 

Welkom op Higherlevel.

 

Op 16-12-2019 om 20:36, Jochgem zei:

Nu is het zo dat hij bij uittreding voor zijn verrichte werk gecompenseerd wil worden.

(...)

Mijn vraag in deze is in hoeverre kan de uittredende vennoot aanspraak maken op een vergoeding bij het uittreden en hoe hoog zou die moeten zijn?

De enige vergoeding waar de vennoot recht op heeft is exact dezelfde vergoeding als jij: 50% van de winst en 50% van de verevening (uiteraard met correcties voor priveopnames). Als een van jullie dat anders had gewild, dan had dat vooraf vastgelegd moeten worden in een vennootschapsovereenkomst en dat is blijkbaar niet gebeurd. Als je vennoot meer heeft opgenomen dan waar hij recht op heeft, zou het zelfs zo kunnen zijn dat hij moet betalen in plaats van dat hij wat krijgt.

 

Op 16-12-2019 om 20:36, Jochgem zei:

We hebben beide aan de productie gewerkt in de verhouding: ik 70% en mijn partner 30%. Mijn zakenpartner heeft  de meeste klanten  telefonisch te woord gestaan en heeft advertenties gezet en klanten ontvangen. De opbrengsten zijn altijd 50/50 verdeeld omndanks het feit dat ik het merendeel van het werk voor mijn rekening nam.

Ook hier: als je de opbrengstverdeling anders had gewild, dan had dat vooraf vastgelegd moeten worden in een vennootschapsovereenkomst en dat is blijkbaar niet gebeurd. Je kunt het oneerlijk vinden dat je meer hebt gedaan dan hij, maar daar kun je niks meer mee.

 

Op 16-12-2019 om 20:36, Jochgem zei:

Onderling is in ieder geval mondeling overeengekomen dat Ik zal de volledige onderhandse lening overnemen zodat de uittredende vennoot geen schuld meer heeft. Daarnaast wil ik ook aan het einde van het jaar de huur voor mijn rekening nemen en de accountant kosten bij sluiting van het boekjaar.

Misschien geen handige toezegging. Dit zijn kosten voor de VOF en de VOF houdt op te bestaan. Waarom zou jij er dan alleen voor opdraaien? Advies: schakel zo snel mogelijk een fiscaal juridisch specialist in om de afwikkeling van de VOF in goede banen te leiden en brokken te voorkomen. 

Met vriendelijke groet, Ron van der Kolk MSc MBA

 

Ik werk via Inflection als interimmanager voor de publieke sector aan betere

dienstverlening, bedrijfsvoering & informatievoorziening door de overheid. 

Link naar reactie
  • 0
Op 16-12-2019 om 20:36, Jochgem zei:

 

Onderling is in ieder geval mondeling overeengekomen dat Ik zal de volledige onderhandse lening overnemen zodat de uittredende vennoot geen schuld meer heeft.

Daarnaast wil ik ook aan het einde van het jaar de huur voor mijn rekening nemen en de accountant kosten bij sluiting van het boekjaar.

 

Mijn vraag in deze is in hoeverre kan de uittredende vennoot aanspraak maken op een vergoeding bij het uittreden en hoe hoog zou die moeten zijn?

Vergoeding ???

Mijn inziens moet hij geld storten om te mogen vertrekken.

Hij mag blij zijn dat hij er zo makkelijk mee weg komt.

Косара - Счетоводни и консултантски услуги / Cosara - Biuro Rachunkowe i Doradztwo Podatkowe

Instead of Thinking Outside the Box, Get Rid of the Box.

Link naar reactie
  • 0

De naam, de domeinnaam en het klantenbestand hebben ook een bepaalde waarde. Als er geen overeenkomst is, er ook niet bepaald dat de VOF voort kan worden gezet als een EMZ. De uittreder kan dan eisen stellen over de waardering van de door mij genoemde zaken als de vraagsteller deze wil overnemen. Het kon wel eens zijn dat de waardering daarvan hoger uitvalt dan die paar pakjes sigaretten die de uittreder uit de VOF heeft betaald.

 

(De vraagsteller kan erop gokken dat de uittreder hier geen kaas van heeft gegeten en simpelweg dergelijke zaken niet in de vereffening meenemen.)

 

Oh, en hou er rekening mee dat je lopende contracten mogelijk moet overzetten of opnieuw afsluiten. Na uittreding bestaat de VOF simpelweg niet meer.

Branko Collin, front-end web developer / prototyper / Drupal-developer.

Link naar reactie
Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
Hide Sidebar
  • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
    Deze verzenden we elk kwartaal.

  • Wie is er online?
    1 lid, 117 Gasten

  • Breng jouw businessplan naar een higher level!

    Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

    • Stel jouw ondernemersvragen
    • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
    • > 75.000 geregistreerde leden
    • > 100.000 bezoekers per maand
    • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
    •  Altijd gratis

  • Ook interessant:

    Ook interessant:

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Cookies op HigherLevel.nl

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.