Jump to content
PenelopeP
Verberg

Eenmanszaak opzetten, freelance werk én in loondienst

vraag

Al 20 jaar ben ik 4 dagen in de week in loondienst. 

I.v.m. het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd van de werkgever zal het bedrijf in 2021 stoppen te bestaan. 

Ik ben dus nog een jaar voorzien van werk in loondienst.

 

Nu wil ik graag zelf een eenmanszaak opzetten, waarbij ik mij zal specialiseren in een bepaald product, om dit onder een eigen merknaam te produceren en verkopen via een eigen website/shop.

Ik wil graag het komende jaar gebruiken om dit op te zetten zodat dit hopelijk al een beetje loopt als ik in 2021 uit dienst treed.

(hierbij is geen sprake van een concurrentiebeding oid met mijn huidige werkgever)

 

Daarnaast zal ik  als freelancer (vrij beroep) kunnen gaan werken voor enkele klanten van het bedrijf waar ik nu in dienst ben.

Dit alles overigens in goed overleg met mijn huidige werkgever. 

 

 

Is het verstandig om mij nu in januari 2020 al bij de kvk in te schrijven als eenmanszaak voor mijn product?

Zodat ik kosten die ik ga maken voor apparatuur, inkoop materialen en website op naam van de eenmanszaak kan zetten?  (investeringen komen vanuit privé spaarrekening)

En ook om een zakelijke rekening te openen zodat ik alles goed gescheiden kan houden.

 

Ik heb geen idee of ik komend jaar 1225 uur in het bedrijf zal kunnen steken. Of is urenregistratie, startersvoordeel en zelfstandige aftrek nog niet van belang als er weinig winst/omzet wordt gemaakt? 

 

Zal de belastingdienst mij gaan zien als ondernemer voor de inkomstenbelasting en/of btw als ik nog maar weinig omzet genereer? Is de nieuwe kleine ondernemersregeling 

handig in de opstartprocedure? 

 

Mijn freelance werk voor huidige klanten zal heel anders van aard zijn dan het product dat ik onder een merknaam op de markt wil brengen. Hoe zou ik dit kunnen splitsen en factureren? 

 

Naja, een hoop plannen en vragen maar wat is de eerste stap die ik nu het best zou kunnen zetten? 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Rate this answer
4 uur geleden, PenelopeP zei:

1.) Is het verstandig om mij nu in januari 2020 al bij de kvk in te schrijven als eenmanszaak voor mijn product?

 

2.) Ik heb geen idee of ik komend jaar 1225 uur in het bedrijf zal kunnen steken.

 

3.) Zal de belastingdienst mij gaan zien als ondernemer voor de inkomstenbelasting en/of btw als ik nog maar weinig omzet genereer?

 

4.) Is de nieuwe kleine ondernemersregeling handig in de opstartprocedure? 

 

5.) Hoe zou ik dit kunnen splitsen en factureren? 

 

 

Ik heb het e.e.a. (qua vragen) genummerd, voor het gemak:

 

1.) Het lijkt mij wel handig om - wanneer je in 2021 met een serieus bedrijf gaat beginnen - ergens in 2020 dit allemaal op te starten.

 

2.) Ik ook niet, maar het lijkt mij niet: 1225 uur per jaar betekent toch snel zo'n 3-3,5 dag per week. En gezien je 4 dagen in loondienst bent, kom je dan wel wat tijd te kort zou ik denken. Maar theoretisch (als je alleen werkt/eet/slaapt) zou het misschien kunnen... Ik denk dat je daar beter mee kan wachten totdat je in 2021 écht van start gaat.

 

3.) Je moet dat zelf claimen en als het echt heel ongeloofwaardig lijkt zullen zij (als zij wakker zijn) misschien 'aan de bel' trekken. De vraag is echter of je dat moet willen en dat is hier/nu niet te zeggen. Moet dan blijken allemaal.

 

4.) Nee! Ongelofelijke k*t regeling ten opzichte van de bestaande regeling (KOR) in dit soort situaties, niet doen dus.

 

5.) Huh? Je stuurt toch gewoon een factuur voor "diensten" of een factuur voor "leveringen". En zo leg je dat dan ook vast natuurlijk.  

 

 


"What, me worry?"

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Ik begin even met je laatste vraag,

Als je als eenmanszaak start kun je maar 1x inschrijven, je kunt wel per activiteit een andere handelsnaam gebruiken.

Splitsen van de activiteiten is geen noodzaak, je mag gewoon alles in 1 administratie stoppen. Je gebruikt dan gewoon aparte grootboekrekeningen en bij de facturatie gebruik je desnoods een 2e nummerreeks voor je freelance activiteiten naast je webshop factuurnummerreeks (als je daar al met facturen werkt)

JE mag ook kiezen om beide acitiviteiten in aparte administtaties te stoppen, maar noodzakelijk is dat niet.

 

Of je wel of niet wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting is niet van belang voor de keuze om in te schrijven bij de KvK of niet. Op moment van aangifte beslis je in principe zelf of je aangifte doet onder winst uit onderneming en het eerste jaar kan best een verlies jaar zijn door (hoge) opstartkosten en lage omzet.

 

Nu inschrijven van je onderneming kan ook zinvol om inderdaad je aanlooptijd van webshop te hebben als je nog werkt. Het kan ook zinvol zijn i.v.m. het krijgen van ww na einde van je dienstverband. Je kunt je ww behouden en daarnaast ondernemen als de onderneming al bestond voor je ontslag. Je krijgt dan een vrijstelling in x aantal uur per week die je mag ondernemen zonder dat je ww-recht in gevaar komt. Als je je pas over een jaar inschrijft als je ontslag al definitief is dan raak je of je ww kwijt voor de uren die je onderneemt of jemoet wachten met inschrijven tot je toestemming hebt om deel te nemen aan de startersregeling.

 

De kleine ondernemersregeling op de BTW moet je mijnsinziens alleen toepassen als je denkt altijd omzet onder de 20.000 per jaar te houden.

ALs je bij start voor de kleine ondernemersregeling kiest betekent dat dat je er voor 3 jaar voor kiest. Van alle kosten die je maakt mag je dan ook de BTW niet terugvragen. Maar zodra je toch boven de 20.000 euro omzet komt moet je vanaf dan toch btw gaan rekenen, maar krijg je niet alsnog de btw terug over eerder gemaakte kosten.

Als jou verwachting is dat je fulltime ondernemer wordt of dat dit in elk geval je hoofdinkomen wordt met evt een parttime baan ernaast om meer financiele zekerheid te hebben. Dan zou ik gewoon kiezen voor BTW ondernemerschap, Bij een webshop heb je in het begin vaak hoge kosten en weinig omzet en marge dus dan is het prettig als je in elk geval de btw (vaak 21%) terugkrijgt.

Kleine ondernemersregeling moet je alleen voor kiezen als je niet echt ondernemer wilt worden en verwacht altijd onder de 20.000 euro omzet te blijven.

 

Splitsen van activiteiten en administratie is zeker niet nodig. Maak gewoon een extra omzetrekening aan om je freelance omzet apart te boeken van de webshop omzet.

Je kunt desgewenst 2 factuurnummerreeksen maken

1 voor je webshop die mogelijk via een koppeling gegevens uitwisselt met je website. en

1 voor je freelance activiteiten die je dan zelf gewoon (handmatig) opstelt.

 

Op zich mag je er wel voor kiezen om voor elke activiteit een aparte administratie te voeren, maar dat is niet verplicht voor de belastingdienst en voor jezelf vermoedelijk alleen maar extra werk. Je moet dat alleen doen als daar heel goede argumenten voor zijn.

Link to post
Share on other sites
 • 0
 • Rate this answer

Zo, dat zijn nog eens fijne antwoorden! Dank jullie, hier kan ik zeker weer mee verder.

 

En, ik heb er nooit over nagedacht dat ik ooit in de ww zou kunnen komen, dus heb ik me ook nooit verdiept in de ww regelgeving, maar het is dus inderdaad heel wijs om al een onderneming te hebben voor het ontslag. Voor het geval dat....

Ook meerdere handelsnamen, en de argumenten om niet voor de KOR te kiezen.

 

Ik zie nu echt wel in dat ik gewoon met een expert om de tafel moet om alles uit te pluizen en duidelijkheid te krijgen voordat ik keuzes ga maken.

 

 

Bedankt. 

 

 

 

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 11 leden online en 255 gasten

  (See full list)    
 • Also interesting:

 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept