Ga naar inhoud

Bol.com moet minder korting geven

Aanbevolen berichten

http://www.zibb.nl/nieuws/bedrijfsleven/nieuwsbericht.asp?artnr=1007544

 

Commissariaat van de media heeft bepaald dat Bol.com moet stoppen met het verstrekken van kortingen aan studenten voor boeken die niet zijn voorgeschreven als studieboek.

 

Volgens de toezichthouder biedt Bol.com iedereen die zich aandient als student de wettelijk toegestane 5 procent korting aan. De prijsreducties bij Bol.com gelden bovendien ook voor andere dan de voorgeschreven studieboeken. 'Het is ons duidelijk dat Bol.com geen inspanning levert om te zorgen dat de kortingen alleen gebruikt worden waarvoor ze zijn bedoeld', aldus de toezichthouder.

 

De huidige handelwijze van Bol.com is volgens het commissariaat in strijd met de wet op de vaste boekenprijs en leidt tot oneerlijke concurrentie.

 

Ik ga eens opzoeken wat die vaste boekenprijs nu eigenlijk voor voordelen biedt, want eerlijk gezegd begrijp ik niet zo hoe dat juist oneerlijke concurrentie kan voorkomen...

 

Wat ik ook niet begrijp is waarom Bol.com niet meer dan 5% korting mag geven op andere boeken aan studenten, gaat het om die omschrijving (studenten) of ligt het ergens anders?

 

Kan iemand mij hierover meer vertellen?

 

===

update: Bol.com geeft aan ermee door te willen gaan en aan alle voorwaarden te voldoen (natuurlijk de enige slimme reactie om de publiciteit zo lang mogelijk aan te houden :P)

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie

Beste Welleke,

 

Misschien dat onderstaand uitgebreider artikel op Zibb.nl het een en ander verduidelijkt.

 

Karen

 

*****

Van Zibb.nl

 

Webboekhandel Bol.com moet minder korting geven

Bol.com riskeert een boete van 10.000 euro per dag als ze doorgaat met 'oneigenlijke' kortingen aan studenten. Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald. Bol.com is niet van plan aan de eis in te geven.

 

 

In een reactie op de uitspraak zegt Bol.com-directeur Daniel Roper', gewoon door te gaan met het kortingsbeleid.

Het commissariaat heeft Bol.com verboden in 'algemene zin' korting te geven. De internetleverancier mag alleen studenten aan een hbo-instelling of universiteit bevoordelen die via de site boeken voor hun studie kopen.

 

Prijsreducties

Volgens de toezichthouder biedt Bol.com iedereen die zich aandient als student de wettelijk toegestane 5 procent korting aan. De prijsreducties bij Bol.com gelden bovendien ook voor andere dan de voorgeschreven studieboeken.

'Het is ons duidelijk dat Bol.com geen inspanning levert om te zorgen dat de kortingen alleen gebruikt worden waarvoor ze zijn bedoeld', aldus de toezichthouder.

Ropers van Bol.com spreekt dit tegen. Volgens hem doet de webwinkel niets anders dan gebruik maken van de kortingsmogelijkheden die de nieuwe wet biedt en houden zij zich aan de afspraken die in de wet zijn vastgelegd.

Concurrentie

Volgens het commissariaat is de handelwijze van Bol.com echter in strijd met de wet op de vaste boekenprijs en leidt dat tot oneerlijke concurrentie.

Negeert het bedrijf de uitspraak, dan dreigt een boete van 10.000 euro per dag met een maximum van 90.000 euro.

'Voor mij was het op voorhand duidelijk dat onze concurrentie alles op alles zou zetten om deze actie te dwarsbomen. Het sterkt ons in onze overtuiging door te gaan met de korting waar studenten recht op hebben', zegt Ropers.

Het is voor het eerst sinds de Wet op de vaste boekenprijs dat het Commissariaat voor de Media een dergelijke maatregel neemt. De onderneming heeft tot en met woensdag de tijd om in beroep te gaan.

Bol.com zegt in gesprek te zijn met het commissariaat 'om na te gaan hoe dit misverstand heeft kunnen ontstaan'.

 

Publicatiedatum: 22 augustus 2005

Bron: zibb.nl

Auteur: Mireille Derks

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie

En omdat je ook vragen had bij het nut van de vaste boekenprijs in Nederland even een korte uitleg die ik van www.vasteboekenprijs.nl heb geplukt.

 

Nogmaals gegroet

Karen (schrijver en geen voorstander van de vaste boekenprijs)

 

*****

 

1. Waarom is de vaste boekenprijs van belang?

Elk jaar verschijnen er in Nederland tienduizend nieuwe titels en vijfduizend herdrukken. Hiervan behoren er vierduizend tot de W- Wetenschappelijk, KR) en S-boeken (studie? KR) en zesduizend tot de A-boeken (algemeen, KR). De boeken verschillen in moeilijkheidsgraad en prijs. Deze veelzijdigheid in de boekenproductie is de kracht waarmee een sterke leescultuur is opgebouwd.

Het Nederlandse boekenvak kent een unieke infrastructuur: een conglomeraat van grote en kleine uitgevers, een wijdvertakt netwerk van honderden grotere en kleinere boekwinkels met een ongeëvenaarde kwaliteit en een vervoersdienst die dagelijks het hele land bedient. Importeurs, internetwinkels en boekenclubs completeren dit beeld. Deze infrastructuur gedijt op basis van vrije concurrentie binnen bepaalde grenzen. Dat zijn, in de woorden van Aad Nuis, ‘verkeersregels die de kwaliteit, de verscheidenheid en de toegankelijkheid van het aanbod helpen verzekeren’.

De vaste boekenprijs is de meest opmerkelijke regel. Samen met het auteursrecht, bibliotheken en literaire fondsen vormt de vaste boekenprijs een stelsel van overheidsmaatregelen dat de pluriformiteit van de inhoud en de fijnmazigheid van de infrastructuur in stand houdt.

 

2. Overleeft de boekenbranche zonder vaste boekenprijs ?

Natuurlijk overleeft de branche. Daar gaat het niet om. Waar het wel om gaat, is de kwaliteitsvraag: hoe ziet het boekenlandschap eruit zonder vaste boekenprijs? Als we naar landen om ons heen kijken, zien we dat in Engeland kleine uitgevers en boekverkopers het na het vallen van de vaste prijs in 1996 duidelijk moeilijker hebben, dat boeken gemiddeld aanzienlijk duurder worden. Engeland heeft nog het voordeel dat het steunt op de Engelstalige markt, die omvang en verscheidenheid van uitgaven kan garanderen.

In België is de vaste boekenprijs al enkele decennia afgeschaft. De Vlaamse econoom Carlo van Baelen laat in een artikel zien dat een ‘verwoestijning’ van de Vlaamse infrastructuur het gevolg is. Er is nog maar één boekhandel op de 25.000 inwoners (in Nederland nu één op de 10.000). Er is geen centraal distributiesysteem meer, elke boekverkoper is aangewezen op zo’n zestig besteladressen en dus op hogere kosten en minder service.

Ook in Frankrijk werden de gevolgen snel voelbaar toen in 1979 de vaste boekenprijs verdween. Elke maand gingen er boekhandels failliet, en de gemiddelde prijs steeg met 29 procent. Twee jaar heeft Frankrijk dit aangezien en in 1981 werd weer een wet op de vaste boekenprijs aangenomen!

Er doemt kortom een beeld op van verschraling van de infrastructuur, van inleveren op de pluriformiteit van de uitgaven en van prijsverhogingen. Een beeld van overleven ten koste van kwaliteit.

 

Ondernemer achter dé lesmethode ondernemerschap voor het MBO www.isondernemenietsvoorjou.nl

Daarnaast die van www.calimeromarketing.nl en www.ondernemersfacts.nl

Link naar reactie

Het hele argument rond studieboeken is ook een krom verhaal, de gemiddelde student zal in zn hele studie niet 1 boek gebruiken dat specifiek in nederland wordt uitgegeven.

 

Inkopen doe je met de studievereniging, of gewoon online bij amazon ;)

 

De Vlaamse econoom Carlo van Baelen laat in een artikel zien dat een ‘verwoestijning’ van de Vlaamse infrastructuur het gevolg is. Er is nog maar één boekhandel op de 25.000 inwoners (in Nederland nu één op de 10.000).

 

Een geweldige pre-internet conclusie. Doe mij maar 5 concurrenrende online handels, das 1 per dik 3 miljoen maar wel transparant.

 

Link naar reactie

Ik was even het topic kwijt omdat iemand het naar off topic had verplaatst, maar daar ben ik weer.

 

Vaste boekenprijs komt nog altijd vreemd op me over (bedankt voor de toelichting Karen).

 

Vandaag was er een item in het NOS nieuws van gestegen boekenprijzen voor middelbare scholieren. De overheid had die prijzen namelijk vrij gegeven en dat leidt nu blijkbaar tot hogere prijzen.

 

Dat vind ik dan weer niet verwonderlijk. Voor veel (alle?) middelbare scholieren zijn er vastgestelde lesmethoden met bijbehorende boeken. Er is dus geen alternatief en nu kan de uitgever dus mooi rekenen.

 

De overheid maakt daar dus zelf de fout. Als er onderhandeld wordt over methoden (wie doet dat?) dan moet er ook meteen onderhandeld worden over de prijs van de boeken! Ik neem aan dat ze daar toch ook wel over nagedacht hebben?!

 

Op universitair en HBO gebied zijn er meer vrijheden in het gebruik van boeken en daar is vrije concurrentie dus gemakkelijker te realiseren, dus vaste boekenprijs laten lopen!

 

Dat dit de kwaliteit niet ten goede komt is vergezocht. Als je goede kwaliteit levert wil men daar best voor betalen.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie

Inmiddels al weer achterhaald.... ;)

http://www.webwereld.nl/ref/rss/36908

Het Commissariaat zal donderdag de eerder geuite beschuldigingen van en aan het adres van Bol.com rechtzetten. De reductie op Nederlandstalige studieboeken die Bol.com studenten biedt, voldoet aan alle wettelijke voorwaarden.

 

"Bol.com heeft in een uitgebreid gesprek aangetoond dat ze voldoende garanties hebben ingebouwd om misbruik van de kortingsregeling voor studenten te voorkomen", zegt Bart Bijvank, woordvoerder van het Commissariaat voor de Media. "Bol.com spant zich tot het uiterste in om misbruik te voorkomen.

???

Egbert Punter

Link naar reactie

Ja je zou ze bijna verdenken van een 1-2tje om Bol.com wat meer aandacht te geven. Opvallend was echter dat het commissariaat zei dat het met de medeling kwam na klachten van een concurrent.

 

Als dat zo is (en waarom niet) dan heeft die concurrent Bol.com meer geholpen dan terechtgewezen. Zelfs als Bol.com zich niet helemaal aan de regels had gehouden, zouden ze hier meer garen bij spinnen. Tenslotte krijg je best wat handen op elkaar als je meer korting wilt verstrekken ten opzichte van een slecht uitlegbare vasten boekenprijs.

Overzichtelijke website statistieken van ICStats, Visitor Engagement praktisch toepasbaar!

Link naar reactie

Op universitair en HBO gebied zijn er meer vrijheden in het gebruik van boeken en daar is vrije concurrentie dus gemakkelijker te realiseren, dus vaste boekenprijs laten lopen!

 

Nouja, dat valt in de praktijk ook wel tegen. Veel colleges worden wel gegeven aan de hand van een bepaald boek, kan lastig worden een tentamen te halen zonder.

 

Verschil is wel dat die boeken vrijwel altijd internationaal verkocht worden, waardoor de leveranciers ervan het onderling in ieder geval een beetje moeten uitvechten. Bovendien kunnen studieverenigingen zorgen voor wat inkoopkracht en eventueel aandringen op gebruik van een ander boek als het echt uit de hand loopt met de prijzen.

 

Dat dit de kwaliteit niet ten goede komt is vergezocht. Als je goede kwaliteit levert wil men daar best voor betalen.

 

Ook dat is wel waar, vaak zijn goede specialistische boeken aanzienlijk duurder dan een romannetje van hetzelfde formaat... niet verwonderlijk gezien die hoeveelheid werk die erin gaat zitten en de relatief kleine oplages.

 

Tenslotte krijg je best wat handen op elkaar als je meer korting wilt verstrekken ten opzichte van een slecht uitlegbare vasten boekenprijs.

 

Absoluut, een 'fuck-de-overheid-mats-de-consument' imago is natuurlijk goud waard. Wat dat betreft is er wellicht nog wel wat te scoren door boeken via een soort u-bocht constructie naar nederland te leveren.

Link naar reactie

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuw account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Hide Sidebar
 • Wil je onze Nieuwsflits ontvangen?
  Deze verzenden we elk kwartaal.

 • Wie is er online?
  4 leden, 146 Gasten

 • Breng jouw businessplan naar een higher level!

  Op dit forum worden alle onderwerpen m.b.t. ondernemerschap besproken.

  • Stel jouw ondernemersvragen
  • Antwoorden/oplossingen van collega ondernemers
  • > 75.000 geregistreerde leden
  • > 100.000 bezoekers per maand
  • 24/7 bereikbaar / binnen < 6 uur antwoord
  •  Altijd gratis

 • Ook interessant:

  Ook interessant:

×
×
 • Nieuwe aanmaken...