Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Leo-88

Informele kapitaalstorting?

Recommended Posts

Dag beste leden,

 

Enige tijd geleden hebben we ons bedrijf ingeschreven bij de KvK. Aansluitend hebben we uiteraard ook kosten gemaakt. Zo huren we bijvoorbeeld meerdere freelancers in om content te produceren, zijn er plugins/templates voor de website aangeschaft, is er drukwerkmateriaal opgemaakt, VoIP afgesloten, bedrijfstelefoons aangeschaft, een zakelijke rekening afgesloten, de programmeerkosten van de website zijn betaald, etc. etc.

 

Aangezien we wisten dat het opzetten van ons bedrijf veel tijd zou kosten en het nog wel tijdje zou duren alvorens alles 100% naar wens verloopt, werk ik nog steeds 32 uur per week in loondienst. Om de vaste kosten van de BV te dekken storten we maandelijks zo”n € 100 a 200 van onze privé rekening naar onze zakelijke rekening. De kosten worden dus wel afgeschreven van onze zakelijke rekening. In principe realiseren we wel omzet en winst en kan ik de kosten met de opbrengsten betalen, maar we vinden het fijner om voorlopig nog de kosten uit eigen zak te betalen, zodat we de opbrengsten in zijn totaliteit kunnen investeren in promotie. Dus we kiezen ervoor om nog steeds maandelijks zo”n € 100 a 200 van onze privé rekening naar onze zakelijke rekening te storten.

 

Enkele dagen sprak ik iemand die me aan het denken heeft gezet. Ik ben verder op het internet gaan lezen, en alhoewel ik het één en ander heb geleerd, ben ik er niet helemaal uit.  Zo las ik artikelen over Agio, de BV zou een schuld bij de DGA hebben, kwijtschelding van de schuld. etc.

 

1. Het lijkt me dat dit wel is toegestaan, want hoe zou een BV met 1 cent kapitaal anders de kosten in eerste instantie moeten opvangen?

2. Moet dit op enige wijze worden geregistreerd (ik las iets over notulen)?

3. Valt deze stortingen onder de noemer “informele kapitaalstorting”?

4. Betekent dit dat de BV een schuld heeft bij de DGA?

5. Kan deze schuld zomaar worden kwijtgescholden?

6. Wat zijn de consequenties hiervan voor de BV (dus het hebben van een schuld bij de DGA)?

7. Wat zijn de consequenties hiervan bij een plotselinge faillissement (niet dat dit aan de orde is)?

Alvast bedankt!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Leo, 

 

De stortingen kun je boeken als privéstortingen. Mijns inziens ontstaat er dan geen schuld bij de DGA, maar het wordt wel gesaldeerd met de onttrekking die je uit de BV zou moeten doen, het gebruikelijk loon van de DGA. De loonheffing e.d. over dat gebruikelijk loon moet in ieder geval plaatsvinden. 


Succes & Groet, Hans van den Bergh, Horeca- & Recreatie-ondernemer 'VOF De Witte Boerderij'

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Leo

 

In het kort:

1. Ja

2. Notulen idd

3. ja

4. Nee, het geld is van de BV (eigen vermogen)

5 en 6. Nvt

7. Dan ben je het kwijt, met mogelijk een verlies in box 2 IB. 2 jaar later om te zetten in een 25% korting op je netto IB over box 1 inkomen. 

 

Groet

Joost


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ehm... Ik neem aan dat er gewoon een rekening-courant-overeenkomst is tussen de BV en de DGA. Dit soort stortingen worden dan geboekt in de bv via grootboekrekening "R/C DGA", zeker bij dit soort kleine en naar ik aanneem tijdelijke bedragen. 

 

Het lijkt me dat er dus wel een schuld is aan de DGA. Op termijn moet die weer afgelost worden. Als de intentie is om dat snel te doen (binnen een jaar bijvoorbeeld) en de totale schuld is minder dan 17.500 euro, dan is de schuld rentevrij. Mocht je de schuld niet op korte termijn aflossen of als het bedrag hoger is, dan moet de bv een rente vergoeding betalen.

 

Je kunt dit soort kleine bedragen uiteraard ook maandelijks gladtrekken bij de betaling van het salaris van de DGA (minimaal 45.000 per jaar of 20.000 per jaar, indien je daar goedkeuring voor hebt).


The goal of a resonance cascade is to plant the seeds of growth rather than yearning. If you think pseudo-profound bullshit quotes are inspirational, you're, well, kinda dumb. https://goo.gl/fZf4oe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste heren,

 

Bedankt voor jullie reacties. Ik zal een dezer dagen contact opnemen met mijn boekhouder om het één en ander glad te trekken.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Op 28-12-2019 om 13:44, prinsrachid zei:

Ehm... Ik neem aan dat er gewoon een rekening-courant-overeenkomst is tussen de BV en de DGA. Dit soort stortingen worden dan geboekt in de bv via grootboekrekening "R/C DGA", zeker bij dit soort kleine en naar ik aanneem tijdelijke bedragen. 

Tenzij degene die stort de storting als agio wíl aanmerken! Het is niet per definitie een schuld


Denarius Advies Fiscaal-juridisch adviseur: rechtsvormkeuze/-wijziging, samenwerkingsverbanden, bedrijfsoverdracht en exit-strategie: legal and tax

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 7 leden online en 378 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept