Jump to content
 • Welcome to HigherLevel, the Dutch business forum

  Do you have a business question, do you want feedback on your business plan or do you want to advise others? Then you are at the right place at a higher level. Here entrepreneurs come together to take each other to the next level.
  Ask your question, get a quick answer and share your experiences with entrepreneurs. The moment it suits you!
  During the day, evening and weekend 24/7 free advice and exchange of experience with entrepreneurs who understand!
Leoon2019

Startersperiode UWV en bestaande activiteiten

Recommended Posts

Ik ben op zoek naar een antwoord op de vraag of ik gebruik kan maken van de startersperiode van het UW, gelet op onderstaande - wat bijzondere - situatie.

 

Met ingang van 1 maart kan ik aanspraak maken op een ww uitkering. Nu wil ik gaan starten als freelance/ interim accountant of internal auditor hierbij zou ik gebruik willen maken van de startersregeling.   Wat ik wil  is mij gaan verhuren en het is niet de bedoeling om een een eigen administratie- of accountantskantoor te gaan opzetten.

Alleen nu wil het dat:

- Ik reeds jaren een kvk inschrijving heb voor wat administratie dienstverlening. De omvang van de totale werkzaamheden bedraagt 50 uur per jaar. Hiervoor werf ik geen nieuwe klanten, heb geen website, geen eigen bankrekening, etc)

- 2 jaar geleden een BV  opgericht om van daaruit met 2 andere kennissen gezamenlijk opdrachten te doen waarbij een combinatie van onze expertises ingezet wordt. Het afgelopen jaar heb ik hier 50 uur aan besteed en we hebben 1 opdracht gedaan. Vanuit de fiscus hebben we toestemming om het gebruikelijk loon op nihil te stellen voor 2018 en 2019 en bij ongewijzigde omstandigheden ook voor 2020. Van deze onderneming is er wel een website, etc. Voorlopig houden we deze BV aan maar zijn niet van plan om hier actief mee door te gaan. Iedere betrokkenen haalt zijn hoofdinkomen uit freelance werkzaamheden of loondienst en incidenteel wordt een gezamenlijk een opdracht vanuit de deze BV uitgevoerd.

 

Kan er in deze omstandigheden gebruik worden gemaakt van de startersregeling? Als ik werkzaamheden zou gaan doen die reeds voortbouwen op de bestaande activiteiten dan is mij helder dat dit waarschijnlijk niet mogelijk is. Maar is dit ook zo als je een nieuwe activiteit wil gaan starten, in dit geval freelancer?

 

Ik ga hier binnenkort ook contact over zoeken met het UWV maar ben wel benieuwd naar de meningen hier, dit mede ter voorbereiding.

 

NB: In hoeverre staat het UWV reeds open voor een gesprek hierover als je feitelijk nog geen aanspraak maakt op de WW? In mijn geval zal dit pas vanaf van 1 maart zijn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hallo Leoon2019,

 

Goed dat je onderzoekt of je in jouw situatie gebruik kan maken van de startperiode tijdens de WW vanaf maart komend jaar.

 

Degene die beslist of je gebruik kan maken van de startperiode tijdens de WW is de adviseur werk van UWV. De enige manier om een gesprek met een adviseur werk van UWV te voeren om het te hebben over jouw eigen bedrijf en jouw plannen hiermee, is om de hiervoor beschikbare procedure te volgen. Hier kan je mee beginnen, nadat je jouw WW hebt aangevraagd. WW kan je vanaf een week voor jouw laatste contractdag aanvragen via werk.nl.

 

Nadat je WW hebt aangevraagd, kan je op de volgende manier toestemming krijgen om gebruik te maken van de startperiode:

-          Eerst volg je de training ‘Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering’ op werk.nl.

-          Vervolgens krijg je een bewijs van deelname aan deze training.

-          Via het sturen van een bericht in jouw Werkmap, met het bewijs van deelname als bijlage, vraag je om toestemming aan jouw adviseur om de startperiode te mogen beginnen.

-          Je wordt uitgenodigd om op gesprek met de adviseur werk te komen om jouw plannen te bespreken.

 

Je hoeft niet te wachten met het volgen van de training, totdat je de startperiode aanvraagt. Deze kan je nu ook al volgen. Ondanks de informatie in de training, raad ik je wel aan om de startperiode aan te vragen. Het is aan de adviseur werk om te beslissen of je de startperiode krijgt in jouw specifieke situatie.

 

Heel veel plezier en succes toegewenst met jouw werkzaamheden en een fijne jaarwisseling toegewenst.

 

Met vriendelijke groet,
Wieger

 

UWV Webcareteam


https://www.uwv.nl/webcare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Beste Leon,

 

Hoe is deze casus afgelopen? Ik zit in een soortgelijke situatie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Bring your business plan to a higher level!

  All topics related to entrepreneurship are discussed on this forum.

  • Ask your entrepreneur questions
  • Answers / solutions from fellow entrepreneurs
  • > 65,000 registered members
  • > 100,000 visitors per month
  •  Available 24/7 / within <6 hours of response
  •  Always free

 • Who's Online

  Er zijn 9 leden online en 513 gasten

  (See full list)    
 • OndernemerspleinEN

×

Cookies on HigherLevel.nl

Cookies are necessary for Higherlevel.nl to function properly. By using HigherLevel.nl you declare to have read and accepted our terms and conditions.

 More information   I accept